Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-07-2020 08:50

Ο βουλευτής κ. Κ. Χατζηγιάννη είχε τηλεσυνάντηση με τη Γεν.Διευθύντρια της Γεν.Διεύθυνσης Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα M. Pariat

Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, μέλος της ad hoc Επιτροπής για τη Μετανάστευση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), συμμετείχε σήμερα σε τηλεσυνάντηση της Επιτροπής με τη Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Monique Pariat.

Η κα Pariat αναφέρθηκε εν εκτάσει στo νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο προτείνει και θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώπιον του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων τον προσεχή Σεπτέμβριο και απάντησε σε ερωτήσεις  των συμμετεχόντων. 

Ο κ. Χατζηγιάννη ζήτησε να πληροφορηθεί κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αισιόδοξη όσον αφορά στη δυνατότητα υιοθέτησης της πρότασής της από το Συμβούλιο Υπουργών. Υπέβαλε, επίσης, σειρά ερωτήσεων σχετικά με τις πρόνοιες στο Σύμφωνο που θα αφορούν στην αλληλεγγύη και στη δικαιότερη κατανομή βαρών. Συγκεκριμένα, επισημαίνοντας ότι ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να διατηρούν ισχυρές διαφωνίες στα θέματα αυτά, ο κ. Χατζηγιάννη ρώτησε εάν το Σύμφωνο θα προβλέπει υποχρεωτική συμμετοχή όλων των κρατών μελών στη δίκαιη κατανομή των βαρών ή εναλλακτικούς τρόπους συνεισφοράς, όπως η παροχή οικονομικής βοήθειας προς κράτη μέλη πρώτης γραμμής, για τη φιλοξενία προσφύγων και αιτητών ασύλου. Ρώτησε τέλος, κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διατεθειμένη να αναλάβει νομική δράση κατά κρατών που δεν θα είναι πρόθυμα να συμμορφωθούν.

Η κα Pariat περιορίστηκε σε γενικά σχόλια, επισημαίνοντας ότι οι σχετικές προτάσεις βρίσκονται ακόμα υπό διαμόρφωση.

ΣΣ