Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-07-2020 10:56

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές αναφορές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών

Η προσπάθεια είναι να πετύχουμε ανάσχεση αυτής της ακατάσχετης αξίωσης της Τουρκίας να επιβάλει το δικό της διεθνές δίκαιο, δηλαδή την επεκτατική της πολιτική, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές θρασείς αναφορές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην παρουσία του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κ. Ζοζέπ Μπορέλ, είπε ότι «αυτό που ορθά επισημάνατε είναι το θράσος. Εκείνο το οποίο απομένει είναι να αναλογιστεί η Ευρώπη τί από ενδεχόμενη ανοχή μπορεί, όπως είπα και προ ημερών, να εκθρέψει.

Μιλάμε, δυστυχώς, για μια χώρα ταραξία η οποία διεκδικεί να θέσει υπό την κυριαρχία της όλη την Ανατολική Μεσόγειο και υπό τον έλεγχο της ένα σύνολο χωρών που διαβρέχονται από την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι και αδιανόητο και απαράδεκτο, όχι μόνο με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά και με βάση την πάγια πρακτική των φιλικών σχέσεων, της φιλίας που θα έπρεπε να διακρίνει γειτονικές χώρες».

Σε ερώτηση με ποιες θέσεις θα πάμε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπό το φως όλων αυτών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «νομίζω ότι μέχρι στιγμής γίνεστε μάρτυρες των πολλαπλών προσπαθειών που καταβάλλονται σε συντονισμό με την Ελλάδα, σε συντονισμό με τη Γαλλία και όχι μόνο, αλλά και με άλλους εταίρους, και η προσπάθεια είναι να πετύχουμε ανάσχεση αυτής της ακατάσχετης αξίωσης της Τουρκίας να επιβάλει το δικό της διεθνές δίκαιο, δηλαδή την επεκτατική πολιτική που καταγράφεται μέσα από τις ενέργειες της».  

Κληθείς να πει τι εννοούσε ο κ. Μπορέλ όταν είπε χθες πως είναι η έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα ενημερωθούμε σε λεπτομέρεια όταν θα βρίσκεται εκτός της τουρκικής επικράτειας. Μια πρώτη ενημέρωση έγινε προς τον Υπουργό Εξωτερικών, αλλά για λεπτομέρειες θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε εν συνεχεία».

(ΡΜ/ΕΚ/ΣΧ)