Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-07-2020 11:43

Πραγματοποιήθηκε η τελετή διορισμού της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και του Υφυπουργού Ναυτιλίας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διορισμού της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κας Νατάσας Πηλείδου και του Υφυπουργού Ναυτιλίας κ. Βασίλη Δημητριάδη.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «ασκώντας τις εκ του Συντάγματος παραχωρηθείσες εξουσίες προχωρώ στον διορισμό της κυρίας Νατάσας Πηλείδου στο αξίωμα της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και του κυρίου Βασίλη Δημητριάδη στο αξίωμα του Υφυπουργού Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω από την 10η Ιουλίου.

Φίλη κα Πηλείδου,

Λαμβάνοντας υπόψη:

• Το εύρος των αρμοδιοτήτων με τους οποίους είναι συνυφασμένοι οι καίριοι τομείς της ενέργειας, του εμπορίου και της βιομηχανίας.

• Τις αυξανόμενες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πλαίσιο στους εν λόγω τομείς, η απόφαση του διορισμού σας, πέραν από το εγνωσμένο ήθος, τις ικανότητες και τη συνέπεια που σας διακρίνει, εδράστηκε:

• Στην άριστη επιστημονική σας κατάρτιση.

• Την επί σειρά ετών άκρως επιτυχημένη επαγγελματική σας πορεία στις διάφορες θέσεις τις οποίες υπηρέτησατε.

Εχέγγυα υψίστης σπουδαιότητας προς την επιτυχή επιτέλεση της σημαντικής αποστολής σας, αλλά και ενίσχυση του πλούσιου και άκρως σημαντικού έργου που αφήνει ως παρακαταθήκη ο προκάτοχος σας, και για επτά και πλέον χρόνια στενός μου συνεργάτης, φίλος Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ένας ικανότατος Υπουργός που διακρίθηκε για την εργατικότητα, την αποτελεσματικότητα, την αφοσίωση και το ήθος που επέδειξε της καθ’ όλη τη διάρκεια της μακρόχρονης υπηρεσίας του.

Συνέδεσε το όνομά του με δυναμικές τομές που επιτεύχθηκαν χάρις στην συνεπή υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος.

Αγαπητέ μου Γιώργο, δική σου ήταν η επιλογή αποχώρησης, απόλυτα κατανοητή, έστω και αν με λύπησε, εκείνο που με ανακουφίζει είναι πως θα συνεχίσουμε την στενή συνεργασία αλλά και το γεγονός πως σε διαδέχεται μια άλλη δοκιμασμένη προσωπικότητα.

Γιώργο μου, σε ευχαριστώ.

Θα ήταν όμως, κυρίες και κύριοι, παράλειψή μου αν δεν τεκμηρίωνα τις αναφορές μου με ενδεικτική παράθεση μέρος του έργου που επιτελέστηκε καθ’ όλη αυτή την περίοδο.

Στον τομέα της ενέργειας:

•  Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, παρόλες τις τουρκικές προκλήσεις και τις μεγάλες διεθνείς κρίσεις στη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου, διαχειρίστηκε, με απόλυτη επιτυχία εννέα διαφορετικά συμβόλαια με κοινοπραξίες εταιρειών υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη (ΑΟΖ).

Κατέστη  δυνατόν, στο πλαίσιο αυτό, να προσελκύσουμε εταιρείες κολοσσούς, να πραγματοποιήσουμε επτά γεωτρήσεις, να έχουμε τις δύο σημαντικές ανακαλύψεις φυσικού αερίου «Γλαύκος» και «Καλυψώ» και να παραχωρήσουμε στην κοινοπραξία του κοιτάσματος «Αφροδίτη» που αποτελεί την πρώτη Άδεια Εκμετάλλευσης.

Την ίδια στιγμή, υλοποιώντας την κυβερνητική στρατηγική για ευθυγράμμιση συμφερόντων των εμπλεκόμενων χωρών, η Κύπρος προχώρησε στη σύναψη αριθμού διακρατικών συμφωνιών και, πλέον, έχει ρόλο και λόγο σε σημαντικά περιφερειακά σχήματα συνεργασιών, όπως το East Mediterranean Gas Forum.

● Επιπλέον, την ερχόμενη Πέμπτη, τίθεται ο θεμέλιος λίθος για τις υποδομές εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο, κηρύσσοντας έτσι την έναρξη των εργασιών για ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι του ενεργειακού σχεδιασμού που εκκρεμούσε εδώ και δεκαετίες.

● Την προώθηση της πράσινης ενέργειας, με τη συνολική συνεισφορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να διπλασιάζεται μεταξύ του 2013 και του 2018, φτάνοντας από το 7% σε ποσοστό της τάξης του 14%, ξεπερνώντας δύο χρόνια νωρίτερα τον κύριο εθνικό μας στόχο του 13% για το 2020.

Να σημειώσω ότι με την ολοκλήρωση όλων των έργων ΑΠΕ, που έχουν αδειοδοτηθεί στo πλαίσιo των πρόσφατων Σχεδίων που έτρεξε το Υπουργείο, η συνολική συνεισφορά των ΑΠΕ αναμένεται να ξεπεράσει το 20%.

Άξιο λόγου είναι και το γεγονός ότι πέραν των 16.500 νοικοκυριών πραγματοποιούν σημαντικές εξοικονομήσεις από το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, αξιοποιώντας τα Σχέδια που εγκαινιάσαμε το 2013 για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ενώ παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ολοκληρώνεται και το άνοιγμα της Αγοράς Ηλεκτρισμού το 2021.

● Αναφέρω, επίσης, την υπό εξέλιξη υλοποίηση της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, έργο εξαιρετικά περίπλοκο που η Κυβέρνησή μας ολοκληρώνει ύστερα από πολυετείς και ατέρμονες προσπάθειες.

Στον τομέα του εμπορίου και βιομηχανίας να αναφέρω:

•  Τη ραγδαία άνοδο του εξωτερικού μας εμπορίου την επταετία 2013-2019, με τις εξαγωγές προϊόντων να υπερδιπλασιάζονται αγγίζοντας ποσοστά πέραν του 121% και τις εξαγωγές υπηρεσιών να αυξάνονται κατά 60%.

• Την εφαρμογή προγραμμάτων για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, τα οποία αφορούν νέους και γυναίκες επιχειρηματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νοικοκυριά, καθώς και την ανάπτυξη της βιομηχανίας ύψους €121 εκατομμυρίων.

Ήδη, έχουν ετοιμαστεί και οι νέες προτάσεις του Υπουργείου για Σχέδια Χορηγιών, ύψους €254 εκατομμυρίων για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.

• Την υλοποίηση της νέας Εθνικής Βιομηχανικής Πολιτικής με χρονικό ορίζοντα το 2030, η οποία αφορά την κυκλική οικονομία, την ψηφιοποίηση του τομέα, τη βελτίωση των υποδομών, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση και την ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των βιομηχανιών μας.

Στον τομέα του Τουρισμού:

• Την κατάρτιση της πρώτης πολυετούς Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού μέχρι το 2030 και τη λειτουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού.

• Την προώθηση μεγάλων έργων τουριστικής υποδομής, με σημαντικά ορόσημα τη Συμφωνία Παραχώρησης Άδειας Ανάπτυξης και Λειτουργίας Καζίνου Θέρετρου, τον Ιούνιο του 2017, την έναρξη των κατασκευαστικών έργων για τη Μαρίνα Αγίας Νάπας τον Οκτώβριο του 2016 και τη Σύμβαση για τη Μαρίνα Παραλιμνίου τον Ιανουάριο του 2018.

Αγαπητή κα Πηλείδου,

Δεν έχω αμφιβολία πως θα εργαστείτε άοκνα και με αποφασιστικότητα, συνεχίζοντας το ουσιαστικό και πολυεπίπεδο έργο που επιτελέστηκε την επταετία που προηγήθηκε.

Είμαι απολύτως βέβαιος, μέσα από τον ζήλο, την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητα που σας χαρακτηρίζει, ότι θα θέσετε τη δική σας σφραγίδα, ως ακριβώς έχετε πράξει αναλαμβάνοντας τα ηνία προ διετίας στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας.

κ. Δημητριάδη,

Είναι αυτές οι ίδιες προσδοκίες που καθόρισαν και τον δικό σας διορισμό.

Λαμβάνοντας υπόψη την καταξιωμένη πορεία που έχετε καταγράψει σε καίρια πόστα εντός και εκτός των στενών ορίων της πατρίδας μας, τις συναφείς με τον τομέα της ναυτιλίας γνώσεις σας, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η αξιοποίηση της πολυετούς εμπειρίας που αποκομίσατε θα συμβάλει στην αποτελεσματική επιτέλεση των καθηκόντων σας, ενισχύοντας τον καθόλα θετικό απολογισμό των πρώτων δύο χρόνων λειτουργίας του Υφυπουργείου υπό την ηγεσία της κας Πηλείδου.

Η κα Πηλείδου, ως η πρώτη Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου, μέσα από την εργατικότητα και την αποδοτικότητά της, σφράγισε τη σύγχρονη κυπριακή ναυτιλία κατευθύνοντας αποτελεσματικά τη μετεξέλιξη της ναυτιλιακής διοίκησης της χώρας.

Η σταθερότητα και η ανάπτυξη του τομέα και η εφαρμογή της στρατηγικής προώθησης και προβολής της χώρας μας ως σύγχρονου, αποδοτικού και ολοκληρωμένου ναυτιλιακού κέντρου, επιβεβαιώνουν την απόφαση της Κυβέρνησης για την ίδρυση ξεχωριστού Υφυπουργείου.

Συγκεκριμένα, κατά τη διετή λειτουργία του Υφυπουργείου υπό την ηγεσία της κας Πηλείδου, επιτεύχθηκαν, μεταξύ άλλων:

• Η προσέλκυση νέων εταιρειών πλοιοκτησίας και πλοιοδιαχείρισης, μέσω της δημιουργίας ενός νέου ελκυστικού νομοθετικού περιβάλλοντος, με την εισαγωγή και ενίσχυση φορολογικών και άλλων κινήτρων, για την εγγραφή πλοίων στο κυπριακό νηολόγιο και την εγκατάσταση ναυτιλιακών εταιρειών στην Κύπρο.

• Η επανέγκριση του φορολογικού πλαισίου που διέπει τη ναυτιλία από την ΕΕ μέχρι το 2030, που προσφέρει σταθερότητα και συνέπεια στις εταιρείες που εδρεύουν στο νησί.

• Η ενίσχυση των διεθνών σχέσεων και της διαπραγματευτικής θέσης της Κύπρου σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Απτό παράδειγμα αποτελεί η επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού με την υποστήριξη 140 κρατών μελών του Οργανισμού – αριθμός ρεκόρ για την Κύπρο.

• Η δημιουργία νέων ναυτιλιακών γραφείων στο εξωτερικό και τη προβολή των πλεονεκτημάτων της σημαίας και της χώρας μας ως κέντρου εγκατάστασης ναυτιλιακών εταιρειών.

• Ο συντονισμός της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για την Εθνική Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της Κύπρου.

• Επιτεύχθηκαν υψηλά επίπεδα ασφάλειας στα κυπριακά πλοία με αποτέλεσμα τη διατήρηση της κυπριακής σημαίας στις λευκές λίστες των Μνημονίων Συνεννόησης των Παρισίων και του Τόκυο και την αφαίρεση της κυπριακής σημαίας από τον κατάλογο στοχοποιημένων σημαιών (Targeted Flag List) της Αμερικανικής ακτοφυλακής για τα έτη 2020-2021.

• Έγινε κατορθωτή η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδος αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε στις 3 Ιουλίου 20 πως η εν λόγω θαλάσσια επιβατική γραμμή θεωρείται Υπηρεσία Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος και συνεπώς δύναται να χρηματοδοτηθεί από κρατικά κονδύλια. Έτσι ύστερα από 20 χρόνια επανασυνδεόμαστε ακτοπλοϊκά με την Ελλάδα και την Ευρώπη.

• Επιπρόσθετα, η προώθηση και ενίσχυση της καινοτομίας και η στήριξη της Γαλάζιας Ανάπτυξης.

• Η προώθηση των ναυτιλιακών επαγγελμάτων και η εισαγωγή κινήτρων για τους φοιτητές των ναυτικών ακαδημιών στην Κύπρο.

Με βάση τα σχετικά στατιστικά στοιχεία, σημειώνω ότι από την ίδρυση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας και εντεύθεν:

• Αυξήθηκαν τα έσοδα από την πλοιοδιαχείριση σε €1.03 δις ευρώ το 2018 και σε €1.10 δις ευρώ το 2019 σε σχέση με €948 εκ το 2017.

• Ο κυπριακός στόλος παρουσιάζει αυξητική πορεία τα τελευταία δυο χρόνια και ανέρχεται σήμερα στα 24.5 εκατομμύρια κόρους σε σχέση με 23.8 το 2017.

• Ο αριθμός των εταιρειών που είναι ενταγμένες στο σύστημα φόρου χωρητικότητας αυξήθηκε από 168 κατά το τέλος του 2017 σε 242 σήμερα.

Το φάσμα των υπηρεσιών που προσφέρονται εντός του κυπριακού ναυτιλιακού συμπλέγματος έχει επίσης διευρυνθεί σημαντικά και σήμερα συμπεριλαμβάνει, πέραν της πλοιοκτησίας και της πλοιοδιαχείρισης, την παροχή υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας, εξειδικευμένου εξοπλισμού και καυσίμων, υπηρεσιών ναυτασφάλισης, μεσιτικών υπηρεσιών, εξειδικευμένων νομικών και λογιστικών υπηρεσιών αλλά και τη δυνατότητα χρηματοδότησης από κυπριακές τράπεζες.

Κυρία Πηλείδου, Κύριε Δημητριάδη,

Αναλαμβάνοντας από τη 10η Ιουλίου τα υψηλά αξιώματα της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και του Υφυπουργού Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω, καλείστε να αναλώσετε τις δυνάμεις σας προκειμένου να υλοποιήσετε το κυβερνητικό  πρόγραμμα και την αποστολή σας απέναντι στην κοινωνία και τους πολίτες.

Κύριος γνώμονας στην επιτέλεση των καθηκόντων σας πρέπει να είναι η εργατικότητα, η συνέπεια, η αποφασιστικότητα, αλλά και η ανοχή και αποδοχή των όποιων καλόπιστων κριτικών, καθώς και το πνεύμα συλλογικότητας με όλους τους εμπλεκόμενους με τις αρμοδιότητες σας φορείς, ως επίσης και η συνδιαβούλευση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Να είστε βέβαιοι, ότι κατά την επιτέλεση της αποστολής σας θα έχετε συνοδοιπόρο και συμπαραστάτη τόσο τον ίδιο, όσο και τους υπόλοιπους των συναδέλφων σας στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Από την πλευρά της, η κα Πηλείδου, μιλώντας και εκ μέρους του κ. Δημητριάδη και αφού εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε, μεταξύ άλλων: «αντιλαμβανόμαστε το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνουμε και σας διαβεβαιώνουμε ότι με σκληρή δουλειά, προσήλωση και ακέραια επιτέλεση των καθηκόντων που μας ανατέθηκαν, θα συνεχίσουμε την υλοποίηση του έργου τόσο του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας όσο και του Υφυπουργείου Ναυτιλίας». 

Πρόσθεσε ότι «το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας που αναλαμβάνω είναι πολύπλοκο και απαιτητικό, με πολλαπλές και πολυδιάστατες αρμοδιότητες και προκλήσεις. Ωστόσο, μέσα από τις προκλήσεις δημιουργούνται ευκαιρίες, τις οποίες ευελπιστώ ότι με συντονισμό, σύνεση και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Τα ενεργειακά ζητήματα απαιτούν βαθιά και εμπεριστατωμένη μελέτη, καθώς και την ικανότητα να ελίσσεται κανείς ανάλογα με τις εξελίξεις, τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι ενέργειες μας θα επικεντρωθούν στο στόχο μας, ώστε η Κύπρος να εδραιωθεί στον ενεργειακό χάρτη της Μεσογείου.

Παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στη βιομηχανία των υδρογονανθράκων, κρατάμε τις δεσμεύσεις των κοινοπραξιών που κατέχουν άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης στην ΑΟΖ της Κύπρου, για συνέχιση του ενεργειακού τους προγράμματος το 2021».

Η κα Πηλείδου αναφέρθηκε ακόμα στα σχέδια στήριξης της Κυβέρνησης προς τις κυπριακές επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι βασικός ρόλος του Υπουργείου είναι να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες των κυπριακών επιχειρήσεων για περαιτέρω ανάπτυξη και δραστηριοποίηση στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Τέλος, εξέφρασε ευχαριστίες προς τον απερχόμενο Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για το πολυσήμαντο και πολυδιάστατο έργο που έχει διατελέσει.

(ΡΜ/EK/ΣΧ)