Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-07-2020 12:52

Παρέμβαση βουλευτή κ. Νίκου Τορναρίτη στην πρώτη συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψης της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης

Ο βουλευτής κ. Νίκος Τορναρίτης, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση (ΑΚΣ), συμμετείχε σήμερα στην πρώτη τηλεδιάσκεψη της Συνέλευσης, κατά την οποία συζητήθηκαν οι τρόποι αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19 στα κράτη μέλη του Οργανισμού. Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, η οποία προεδρεύει της ΑΚΣ για την τρέχουσα διετία 2020-2021.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Τορναρίτης τόνισε την ανάγκη συλλογικής και συντονισμένης δράσης για αντιμετώπιση των πολλαπλών επιπτώσεων της πανδημίας. Αναφερόμενος ειδικότερα στην Κύπρο, υπογράμμισε ότι τα στοχευμένα μέτρα και η προσήλωση των πολιτών σε αυτά, οδήγησαν σε εξαιρετικά επιδημιολογικά αποτελέσματα, που επέτρεψαν τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η επιτυχία της Κύπρου στη διαχείριση αυτής της κρίσης, σημείωσε ο κ. Τορναρίτης, οφείλεται στα εξαιρετικά επιδημιολογικά της αποτελέσματα, αλλά και στη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου κοινωνικής προστασίας, με την υιοθέτηση σειράς μέτρων για στήριξη των εργοδοτούμενων, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Οι προσπάθειες για βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας επικεντρώνονται σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, καθώς και σε τομείς πρώτης γραμμής στην καταπολέμηση της πανδημίας, όπως η τεχνολογία, η Τεχνητή Νοημοσύνη, η καινοτομία και η έρευνα σε ιατρικούς και άλλους τομείς, καθώς και η εκπαίδευση, υπογράμμισε ο κ. Τορναρίτης.

Επισημαίνοντας ότι οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, περιλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο, των μεταναστών και των μειονοτήτων, πλήττονται περισσότερο από τις συνέπειες της πανδημίας, ο κ. Τορναρίτης τόνισε πως η Κύπρος δέχεται τον υψηλότερο αριθμό αιτούντων άσυλο σε σύγκριση με τον πληθυσμό της μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά τις αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται, η Κύπρος εργάζεται σκληρά για να καλύψει τις πρόσθετες απαιτήσεις υγιεινής και ασφάλειας στα κέντρα υποδοχής και για να διασφαλίσει ότι καλύπτονται όλες οι ανάγκες στέγασης, φαγητού και πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας για αυτούς τους ανθρώπους, κατέληξε ο κ. Τορναρίτης.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση διακήρυξης για τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στη δημόσια υγεία, την οικονομία και άλλους τομείς στα κράτη μέλη της Συνέλευσης, στην οποία υπογραμμίζεται η ανάγκη περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί επιτυχώς αυτή η πρωτοφανής απειλή.

(ΙΚ/ΣΧ)