Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-07-2020 15:38

Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του ΑΗΙ και Ελληνοαμερικανούς φοιτητές

H οργάνωση American Hellenic Institute (AHI) στο πλαίσιο ενημέρωσης των ομογενών στις ΗΠΑ οργάνωσε τηλεδιάσκεψη για το πρόβλημα των αγνοουμένων, στην οποία συμμετείχαν προσωπικότητες της ομογένειας καθώς και μεταπτυχιακοί φοιτητές μέλη της οργάνωσης.

Μετά από πρόσκληση του Προέδρου της οργάνωσης κ. Νικ Λαριγκάκη στη τηλεδιάσκεψη έλαβε μέρος και ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου καθώς και ο Σύμβουλος του κ. Ξενοφών Καλλής.

Στην αρχή της παρέμβασης του ο Επίτροπος Προεδρίας, εκ μέρους της Κυβέρνησης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Νικ Λαριγγάκη για το διαχρονικό ενδιαφέρον και τη βοήθεια της οργάνωσης προς την Κύπρο.  Ο Επίτροπος επεσήμανε τον καθοριστικό ρόλο και τη συνδρομή του απόδημου Ελληνισμού, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, στην προώθηση και στήριξη των θέσεων μας, ειδικά την περίοδο αυτή που Κύπρος και Ελλάδα αντιμετωπίζουν την έξαρση του τουρκικού επεκτατισμού και της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ενημέρωση του Επιτρόπου Προεδρίας επικεντρώθηκε στο μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων και στην τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι προσπάθειες για επίλυσή του, λόγω της αρνητικής και απάνθρωπης στάσης που τηρεί η κατοχική δύναμη. Η απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας, τόνισε, προκαλεί ανείπωτο πόνο και δυστυχία στις οικογένειες των αγνοουμένων που αναμένουν σχεδόν μισό αιώνα για να πληροφορηθούν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.  Η κατάσταση, πρόσθεσε, είναι οριακή και επιβάλλεται η λήψη μέτρων από αυτούς που είναι σε θέση να εξασκήσουν αποτελεσματικές πιέσεις προς την κατοχική δύναμη, ώστε επιτέλους η Τουρκία να συνεργαστεί για επίλυση του τραγικού αυτού ανθρωπιστικού προβλήματος.

Ο Επίτροπος Προεδρίας παρέθεσε συγκεκριμένα παραδείγματα που αποδεικνύουν την αρνητική στάση που ακολουθεί η Τουρκία τονίζοντας ότι, δυστυχώς, δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική πρόοδος χωρίς την ουσιαστική και ειλικρινή συνεργασία της κατοχικής δύναμης.

Εκτενή αναφορά έγινε από τον Επίτροπο Προεδρίας και στο θέμα των αγνοουμένων Αμερικανών υπηκόων κυπριακής καταγωγής, όπως και στον αμερικανικό νόμο που ψηφίστηκε το 1994 από το Κογκρέσο για τις υποθέσεις αυτές, ως αποτέλεσμα και των συντονισμένων ενεργειών και πρωτοβουλιών της ομογένειας στις ΗΠΑ.  Ο νόμος αυτός, τόνισε ο κ. Επίτροπος, αποτελεί ένα από τα πολλά παραδείγματα έμπρακτης και ουσιαστικής στήριξης και αλληλεγγύης προς την Κύπρο από την ομογένεια στις ΗΠΑ.

Μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης του Επιτρόπου Προεδρίας ακολούθησε συζήτηση και υποβολή ερωτήσεων εκ μέρους των συμμετεχόντων στην τηλεδιάσκεψη.  Αντηλλάγησαν, επίσης, απόψεις για τρόπους εμβάθυνσης και επέκτασης της συνεργασίας του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας με την οργάνωση ΑΗΙ.