Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-07-2020 14:37

Μαγνητοσκοπημένο Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην Τελετή Αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Frederick που έγινε χθες

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνομαι σήμερα σε εσάς έστω και μέσω διαδικτυακής τελετής, σε αυτή την ομολογουμένως ξεχωριστή μέρα για την καθεμία και τον καθένα από εσάς.

Μία μέρα την οποία στο σύνολό σας φοιτητές, καθηγητές και συγγενείς, αναμένατε να είχε πανηγυρικό χαρακτήρα, σε μια τόσο σημαντική για σάς εκδήλωση.

Όπως και διαφορετικά προγραμματίσατε την πορεία ολόκληρου του ακαδημαϊκού έτους.

Δυστυχώς η πανδημία που πλήττει την ανθρωπότητα στην οποία αναγκασθήκαμε όλοι να προσαρμοστούμε, υποχρέωσε όλους σε αναθεώρηση σχεδιασμών αλλά και νέων συνθηκών στην καθημέρα ζωή μας.

Συνθήκες στις οποίες καταφέρατε να ανταποκριθείτε επάξια, ξεπερνώντας τις όποιες προκλήσεις και δυσκολίες, πετυχαίνοντας την ολοκλήρωση των σπουδών σας.

Τούτο βεβαίως οφείλεται και στην άρτια τεχνολογική και ψηφιακή οργάνωση του Πανεπιστημίου σας.

Επιτυχία η οποία αποτελεί το επιστέγασμα της επίμοχθης προσπάθειας στα χρόνια φοίτησής σας, κατορθώνοντας σήμερα να κατέχετε όλες εκείνες τις εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρίες που σας καθιστούν τους νέους, ικανούς επιστήμονες του τόπου μας.

Τους επιστήμονες στους οποίους επενδύουμε ως Πολιτεία και τους οποίους θεωρούμε ως τους πιο σημαντικούς εταίρους για τη βιώσιμη ανάπτυξη και εξέλιξη της χώρας μας.

Είναι ακριβώς στο πλαίσιο αυτό, της προετοιμασίας πολιτών με συγκροτημένη και κριτική σκέψη αλλά και πολύπλευρη και καινοτόμα εκπαίδευση, που εδράζεται και η στρατηγική πολιτική της Κυβέρνησης όσον αφορά:

  • Τη συνεχή προαγωγή και αναβάθμιση της παρεχόμενης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
  • Την ανάδειξη της Κύπρου ως περιφερειακού εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου, το οποίο θα αποτελεί πόλο έλξης τόσο φοιτητών όσο και διεθνούς φήμης ακαδημαϊκών και ερευνητών.

Οφείλω στο σημείο αυτό, να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στο Πανεπιστήμιό σας, το οποίο προσηλωμένο στους υψηλούς αυτούς στόχους έχει αναδειχθεί μέσα από τις δράσεις και το υψηλό επίπεδο παιδείας που προσφέρει σε φορέα άριστης επιστημονικής κατάρτισης με ανθρωποκεντρική προσέγγιση.

Ο σταθερά ανοδικός βηματισμός και η αναγνώρισή του ανάμεσα στα σύγχρονα, δυναμικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο δεν αποτελεί παρά τη δικαίωση των στόχων που έθεσαν οι πρυτανικές αρχές, οι καθηγητές και η διεύθυνση του Πανεπιστημίου.

Νοιώθω πραγματικά περήφανος για την καταξίωση και αναγνώριση των Πανεπιστημίων της χώρας μας, και τούτο γιατί δεν υστερούν των ξένων Πανεπιστημίων, σε επίπεδο καθηγητών και ακαδημαϊκού προσωπικού ή περιεχομένου σπουδών και τεχνολογικής καινοτομίας.

Η επιλογή χιλιάδων σπουδαστών από ευρωπαϊκές ή τρίτες χώρες να επιλέγουν τα Κυπριακά Πανεπιστήμια δεν αποτελεί παρά  την απόλυτη επιβεβαίωση των ελαχίστων που έχω προαναφέρει.

Αγαπητοί απόφοιτοι, θέλω να σας βεβαιώσω πως εργαζόμαστε με συνέπεια για τη  δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών που θα σας επιτρέψουν, αξιοποιώντας τις επιστημονικές σας γνώσεις, να καταξιωθείτε επαγγελματικά, αλλά και να διαμορφώσετε μια κοινωνία της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.

Καθοριστικής σημασίας προς αυτή την κατεύθυνση, είναι και η πολιτική που υιοθετούμε για τη δημιουργία προοπτικών απασχόλησης, εστιάζοντας στη διασύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και της οικονομίας ευρύτερα, όπως επίσης στη σύνδεση της γνώσης με την έρευνα και την επιχειρηματική καινοτομία.

Η μεγαλύτερη όμως οφειλή που έχουμε απέναντί σας είναι να σας παραδώσουμε μία πατρίδα ελεύθερη, επανενωμένη, απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα στην οποία θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε με ασφάλεια και σε αρμονική συνεργασία με το συνοικό στοιχείο αλλά και με όλους τους νομίμως διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Εσείς, η γενιά αποφοίτων του 2020, βιώνετε διαφορετικά τη δική σας ιδιαίτερη αυτή στιγμή, η οποία συνδέεται άμεσα με τις νέες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία.

Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει για εσάς πρόσθετο κίνητρο ώστε να καταστείτε οι φορείς της αλλαγής και της προόδου που θα διεκδικήσουν το βέλτιστο για τον τόπο μας.

Γνώμονας προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να είναι ο ίδιος ζήλος, επιμονή, υπομονή, αφοσίωση και εργατικότητα που επιδείξατε για την ολοκλήρωση των απαιτητικών σπουδών σας και την επίτευξη των στόχων σας.

Στη νέα αυτή πορεία που διανοίγεται μπροστά σας, δεν έχω αμφιβολία πως θα πορευθείτε με ήθος, δημιουργικότητα και κοινωνική ευαισθησία έχοντας οδηγό τις αξίες και τις αρχές με τις οποίες σας μεγάλωσαν οι γονείς σας αλλά και οι ακαδημαϊκοί σας δάσκαλοι.

Συγχαίροντας σας για ακόμη μία φορά, θέλω να ευχηθώ εκ βάθους καρδίας στην καθεμία και στον καθένα ξεχωριστά καλή σταδιοδρομία.

Καταλήγοντας, θέλω για ακόμη μία φορά να συγχαρώ θερμά το Συμβούλιο, τις Πρυτανικές Αρχές, το ακαδημαϊκό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστήμιου Frederick, οι οποίοι έθεσαν διαχρονικά ως προτεραιότητα την προαγωγή και τη μετάδοση της επιστημονικής γνώσης.

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η επιστροφή με το νέο ακαδημαϊκό έτος στους χώρους του Πανεπιστημίου, θα συνοδεύεται με ακόμη περισσότερες επιτυχίες επ’ ωφελεία της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας του τόπου.

 

ΡΜ/ΣΣ/ΣΧ