Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-07-2020 12:10

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας στην εκδήλωση αποφοίτησης μαθητών του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου

Η φετινή τελετή αποφοίτησης διοργανώνεται εδώ, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντί στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων που έχουν ληφθεί και συνεχίζονται, αλλά και των επιπτώσεων γενικά στην καθημερινότητα όλων μας. Επιπτώσεων που δεν μπορούμε εξ ολοκλήρου ως νόμιμες αρχές να ελέγξουμε.

Σήμερα, σε αυτή την τελετή, η καρδιά μας πάλλει από συγκίνηση. Τα πέντε παιδιά που αποφοιτούν φέτος από το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, δεν εκπροσωπούν απλώς τα παιδιά της ηλικίας τους. Εκπροσωπούν τις γενεές των Ριζοκαρπασιτών και των άλλων εγκλωβισμένων που, παρά τα τεράστια προβλήματα της κατοχής, μάχονται με όλη τη δύναμη της ψυχής τους με στόχο να διατηρήσουν το δέσιμο με τις ρίζες τους και να δώσουν συνέχεια στην ιστορία που από τα βάθη των αιώνων μας συνδέει όλους με το Ριζοκάρπασο, τη Γιαλούσα, την Αγία Τριάδα, τον Άγιο Ανδρόνικο και τα άλλα χωριά της πολυαγαπημένης μας Καρπασίας.

Τη γη των Κυπρίων Αγίων Θύρσου, Φίλωνος, Συνεσίου και Φωτεινής, τη γη όπου πρωτοπερπάτησαν στο νησί μας οι Απόστολοι Παύλος και Μάρκος και όπου οικοδομήθηκε το φημισμένο σε όλο τον κόσμο της χριστιανοσύνης μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου. Όλα στην Καρπασία, τη γενέθλια επίσης γη πολλών αγωνιστών της Κυπριακής Ελευθερίας, μαρτυρούν ένα πολύ πλούσιο παρελθόν του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας που δεν πρόκειται ποτέ να απεμπολήσουμε.

Παρά τις προκλήσεις και τις άλλες ενέργειες που συγκρούονται με κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου, παρά τους έκδηλους επεκτατικούς στόχους της Τουρκίας που αφορούν όχι μόνο την Κύπρο αλλά και όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δεν θα παύσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για την επικράτηση του δικαίου και τη διασφάλιση της μόνιμης ειρήνης στο νησί μας, όπως και της ελευθερίας, της ασφάλειας και της ευημερίας όλων ανεξαίρετα των κατοίκων του πολύπαθου νησιού μας.

Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τα πέντε παιδιά που αποφοιτούν φέτος από το Γυμνάσιο του Ριζοκαρπάσου: Την Ελένη Προδρόμου, το Γιώργο Μιχάηλο, τη Χρυστάλλα Παντελή, τον Παναγιώτη Βαρνάβα και τον Κυριάκο Αχιλλέως.

Αγαπητοί μου τελειόφοιτοι,

Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα για εσάς. Αποφοιτάτε από ένα ιστορικό σχολείο. Σας εύχομαι καλή σταδιοδρομία και πρόοδο και κάθε επιτυχία για ένα λαμπρό και δημιουργικό μέλλον.

Στα παιδιά που θα συνεχίσουν την φοίτησή τους στις επόμενες τάξεις του σχολείου εύχομαι να επιτύχουν στους στόχους τους και να πραγματώσουν τα όνειρά τους.  Τους αξίζει σίγουρα αυτό και το εύχομαι με όλη μου την καρδιά.

Εκπροσωπούν, όπως προανέφερα, τους σκληρούς και πολύμοχθους αγώνες των κατοίκων της Καρπασίας σε όλους τους αιώνες. Αλλά διατρανώνουν επίσης και την ισχυρή πεποίθησή μας ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να διαβιώσουν μαζί χωρίς διακρίσεις και άλλα βάσανα και δοκιμασίες, φθάνει η Τουρκία να τερματίσει την τακτική της εξυπηρέτησης των δικών της συμφερόντων, όπως και την μεγαλομανία των στοχεύσεων της ηγεσίας της.

Με την ευκαιρία που μου δίνετε θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη αγάπη, εκτίμηση και το θαυμασμό μας προς όλους τους εγκλωβισμένους μας, που υπομένουν με καρτερία τα προβλήματα της κατοχής, παραμένουν ριζωμένοι στη γη των γονέων και των άλλων προγόνων τους αναμένοντας τη μέρα που θα σημάνει την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.

Συγχαίρω επίσης θερμά τους γονείς και άλλα μέλη των οικογενειών των αποφοίτων που παρευρίσκονται σε αυτή την τελετή, την Διευθύνουσα του Γυμνασίου κυρία Μορφία Ζάουρα και τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου. Συγχαρητήρια επίσης και στους άλλους λειτουργούς της εκπαίδευσης που δίνουν το δικό τους αγώνα για τα σχολεία του Ριζοκαρπάσου, ειδικά τον Επαρχιακό Επιθεωρητή Λάρνακας Αμμοχώστου κ. Μιχάλη Λοϊζίδη και την Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης κα Ηλιάνα Χατζηιωάννου που είναι επίσης μαζί μας.

Ιδιαίτερα ευχαριστώ την κα Άντρη Αναστασιάδη που είναι σήμερα μαζί μας και επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά την αγάπη και την στήριξη της στου μαθητές των σχολείων μας στο Ριζοκάρπασο.

Ευχαριστώ επίσης τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Καρπασίας κκ Χριστόφορο για την συνεργασία, την στήριξη και την βοήθεια.

Τέλος ευχαριστώ τον Υπουργό Παιδείας, τους συνεργάτες του, τον Πρόεδρο και τα μέλη τη Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας  για την συνεργασία και την βοήθειά τους.

Θεοφιλέστατε,

Αγαπητά παιδιά

Κυρίες και Κύριοι,

Σε όλους σας μεταφέρω και τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη διαβεβαίωση ότι το ενδιαφέρον του ιδίου, της κυβέρνησης και γενικότερα της Πολιτείας, θα συνεχίσει να είναι αμείωτο για την Καρπασία και όλους γενικά τους εγκλωβισμένους μας.

Ευχόμαστε στους νέους αποφοίτους μας κάθε καλό για τη συνέχεια της ζωής τους.

 

 

(ΡΜ/ΝΝ/ΕΧΡ)