Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-07-2020 14:29

Νίκος Τορναρίτης: «Η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί αντιβαίνει σε βασικές αξίες και αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης»

Ο επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) κ. Νίκος Τορναρίτης απέστειλε σήμερα επιστολή στον Πρόεδρο της ΚΣΣΕ κ. Rik Daems, στην οποία καταδικάζει έντονα την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει τον ναό της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί. Ο Κύπριος Βουλευτής τονίζει ότι η εν λόγω απόφαση αντιβαίνει βασικές αξίες και αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, ιδιαίτερα όσον αφορά στη θρησκευτική ανεκτικότητα και ποικιλομορφία, ενώ παράλληλα, υπογραμμίζει ο κ. Τορναρίτης, υπονομεύει τον κοσμικό προσανατολισμό και την πολυπολιτισμικότητα του τουρκικού κράτους.

Ο κ. Τορναρίτης επισημαίνει ότι η απόφαση του Τούρκου Προέδρου είναι ενδεικτική της πολιτικής που ακολουθεί, αψηφώντας τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και τις προειδοποιήσεις των αρμόδιων οργανισμών, όπως η UNESCO, για τις διχαστικές συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης. Έχει θυσιαστεί ένα μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας και ακτινοβολίας στο βωμό των εθνικιστών απαιτήσεων στην Τουρκία, καταγγέλλει ο κ. Τορναρίτης. Καλεί δε τον Πρόεδρο της ΚΣΣΕ να αντισταθεί στην προσπάθεια πολιτιστικού ξεκαθαρίσματος και παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας που επιχειρεί η Τουρκία, ασκώντας την απαιτούμενη πίεση προς τις αρχές της χώρας για ακύρωση της απόφασης της 10ης Ιουλίου 2020. Η επιστολή κοινοποιήθηκε σε όλα τα μέλη της ΚΣΣΕ. 

 

(ΝΝ/ΕΧΡ)