Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-07-2020 20:24

Χαιρετισμός του ΠτΔ κ. Νίκου Αναστασιάδη στη δεξίωση της Πρεσβείας της Γαλλικής Δημοκρατίας για την επέτειο της Εθνικής Ημέρας της Γαλλίας

Είναι ιδιαίτερη η τιμή που παρευρίσκομαι για ακόμη μία χρονιά μαζί σας για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Τιμώντας τη Γαλλική Επανάσταση της 14ης Ιουλίου του 1789, εκ των ιστορικοτέρων γεγονότων, τόσο για τη γαλλική όσο και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία, τιμούμε επίσης τις θεμελιώδεις αξίες και ιδανικά της Επανάστασης.

Αξίες και ιδανικά, όπως η ελευθερία, η ισότητα, η αδελφοσύνη, η ισονομία και ισοπολιτεία που ενέπνευσαν και τους οραματιστές του ευρωπαϊκού μας οικοδομήματος.

Και σε αυτήν την ιδιαίτερη χρονιά, καθοδηγούμενοι από τις αρχές και αξίες που πρεσβεύει η Γαλλική Επανάσταση και ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός, θα ήταν παράλειψη να μη θυμίσουμε ότι το κοινό μας παρελθόν, παρόν και μέλλον παραμένει η Ευρώπη.

Η άνευ προηγουμένου κρίση του κορωνοϊού μας έχει φέρει αντιμέτωπους με μια σειρά προβλημάτων και προκλήσεων, που,  δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν προμηνύουν σύντομα την επιστροφή στον τρόπο ζωής του πρόσφατου παρελθόντος.

Λαμβάνοντας υπόψη τις πρωτόγνωρες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, θεωρώ υποχρέωση μου να συγχαρώ τον Πρόεδρο Μακρόν, και την Καγκελάριο Μέρκελ, για τις ηγετικές πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει για μια Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσιονομικά αλληλέγγυα, πιο ικανή να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.                                                                              

Ο εορτασμός της εθνικής επετείου της Γαλλίας αποτελεί ιδανική ευκαιρία για ανάδειξη των άριστων σχέσεων Κύπρου -  Γαλλίας, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο.

Αξιοποιώντας τη διαχρονική φιλία μας, κατορθώσαμε να οικοδομήσουμε μια στρατηγική σχέση η οποία παρουσιάζει συνεχή αναβάθμιση, στη βάση και της Γαλλοκυπριακής Στρατηγικής Ατζέντας που υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2016 και η οποία καθορίζει κοινούς στόχους συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας, της διπλωματίας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της οικονομίας.

Μέσα από την αδιάλειπτη ενδυνάμωση των δεσμών μας, αναδύθηκε ένα κοινό όραμα το οποίο επεκτείνεται πέραν των στενών διαστάσεων μιας διμερούς σχέσης και εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ιδιαίτερα στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Ένα σταυροδρόμι προκλήσεων, αλλά συνάμα νέων προοπτικών και δυνατοτήτων.

Μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες για τις τρέχουσες εξελίξεις και τις ασύμμετρες απειλές στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, κυρίως, όμως, το ίδιο όραμα για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, έχοντας ως πυξίδα πάντοτε το διεθνές δίκαιο.

Παράλληλα, ως μεσογειακά κράτη  μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχουμε στον σχηματισμό MED7, εις τον οποίο υπάρχει ταύτιση απόψεων σε πληθώρα θεμάτων που απασχολούν την Ευρώπη και όχι μόνο.

Την ίδια στιγμή, στον νευραλγικό τομέα της ενέργειας, η συμμετοχή της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας TOTAL στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου και η ενεργός εμπλοκή της στην κυπριακή ΑΟΖ, έχει αναμφίβολα διανοίξει νέους ορίζοντες συνεργασίας όσον αφορά τα ενεργειακά δρώμενα, προς όφελος της ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, σε μια περίοδο υψηλών προκλήσεων και παραβατικών ενεργειών, η παρουσία της γαλλικής ναυτικής δύναμης στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή, αποδεικνύει εμπράκτως την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα της Γαλλίας να λειτουργήσει ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, ενώ στέλνει και ένα σαφές μήνυμα σε όσους με απαράδεκτες ενέργειες στοχεύουν στην κλιμάκωση των εντάσεων.

Δράσεις που έχουν καταδικαστεί με τον πλέον έντονο τρόπο από τους Ευρωπαίους εταίρους όσο και από τη διεθνή κοινότητα, αλλά και δεν συνάδουν με την έννοια των σχέσεων καλής γειτονίας, το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Για τούτο και η έντονη επιθυμία μου να εκφράσω τη βαθύτατη εκτίμηση της Κύπρου για την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη της Γαλλίας σε σχέση με τη συνεχιζόμενη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των δύο κοινοτήτων που είναι μέλη του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ένδειξη των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί και η συνεργασία στον τομέα της παιδείας και της εκπαίδευσης, με έμπρακτο παράδειγμα την άκρως πετυχημένη λειτουργία του Γαλλοκυπριακού Σχολείου στη Λευκωσία, το οποίο παρουσιάζει μια συνεχή ανοδική πορεία και αλματώδη ανάπτυξη.

Την ίδια στιγμή, μια πρόσφατη και ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη είναι η έναρξη από την 1η Αυγούστου 2020 τεσσάρων πτήσεων ανά εβδομάδα από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Παρίσι και αντιστρόφως, τερματίζοντας το παράδοξο της μη απευθείας συνδεσιμότητας Κύπρου – Γαλλία και ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις τουριστικές, εμπορικές και οικονομικές μας συνδιαλλαγές, αλλά και τις επαφές μεταξύ των λαών των δύο χωρών.  

Δραττόμενος της ευκαιρίας, θα ήτο παράλειψη εάν στο σημείο αυτό δεν εξέφραζα τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες προς την Πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας, κα Isabelle Dumont, για τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των υψηλών καθηκόντων της, για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των χωρών.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω φίλη Πρέσβης πως, για την ιδιαίτερη μας πατρίδα, η Γαλλία πάντοτε αποτελούσε στρατηγικό εταίρο και υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση, τόσο του ιδίου προσωπικά όσο και της Κυβέρνησης μου, για περαιτέρω ενίσχυση και επέκταση των ήδη εξαίρετων σχέσεων Κύπρου και Γαλλίας σε διμερές, ευρωπαϊκό και πολυμερές επίπεδο.

Εκ μέρους της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας για τη διαχρονική θέση αρχών της Γαλλίας στο Κυπριακό και τη στήριξη στις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουμε για επανένωση της πατρίδας μας.

Στήριξη, η οποία εκφράζεται μέσα από το αυξημένο ενδιαφέρον και την εκπεφρασμένη επιθυμία να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ειδικότερα σε σχέση με τη διεθνή πτυχή και τη διασφάλιση και εγγύηση της εφαρμογής της λύσης.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω κα Πρέσβης, κυρίες και κύριοι, πως παρά τη συνεχιζόμενη αδιέξοδη κατάσταση, μοναδικό μας μέλημα και απόλυτη προτεραιότητα παραμένει η δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, από το σημείο που διακόπηκαν.

Ταυτόχρονα, βεβαίως, η διεξαγωγή μίας νέας Διάσκεψης για την Κύπρο εξυπακούει ως προαπαιτούμενο πως θα αρθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας τόσο επί εδάφους όσο και επί των θαλάσσιων ζωνών.

Στόχος μας δεν είναι άλλος από την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, που θα τερματίζει την απαράδεκτη κρατούσα κατάσταση, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς δικαίου και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτος μέλος της οποίας είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Μια λύση που θα διασφαλίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μακριά από παρεμβάσεις, στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων χωρών.

Μια λύση που θα διαπνέεται από τα ιδανικά της Γαλλικής Επανάστασης και που θα δημιουργεί την προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. 

Φίλη κα Πρέσβης, καταλήγοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να παρευρεθώ σε αυτή τη λαμπρή μέρα για τη Γαλλία, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα και εκ μέρους όλων των Κυπρίων να εκφράσω τις θερμές μας ευχές στον γαλλικό λαό και στη φίλη χώρα.

 (ΡΜ/ΙΚ)