Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-07-2020 10:01

Ομιλία του Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη, στο μνημόσυνο των πεσόντων κατά το Πραξικόπημα και την Τουρκική Εισβολή

Μητροπολιτικός Ναός Αγ. Θεοδώρου, Πάφος  

Με σεβασμό προσήλθαμε σήμερα για να μνημονεύσουμε όλους τους πεσόντες ήρωες της Κυπριακής Τραγωδίας, που έδωσαν τη ζωή τους, αφού τάχθηκαν στην υπηρεσία του υπέρτατου ιδανικού, της ελευθερίας της πατρίδας και να απευθύνουμε τη δέησή μας στον Πανάγαθο Θεό για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας.

Είναι δύσκολο με τις λέξεις να απονείμει κανείς τις τιμές σε αυτούς τους λεβέντες που τίμησαν με τη θυσία τους τις διαχρονικές αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Μέσα στις πλέον αντίξοες συνθήκες, τον Ιούλιο του 1974, έγραψαν χρυσές σελίδες θάρρους και ανδρείας. Αμούστακα παλληκάρια οι περισσότεροι, σε μία νύχτα μετατράπηκαν σε άξια τέκνα της πατρίδος, τιμώντας τον όρκο τους και τα όπλα τα ιερά που τους εμπιστεύτηκε η πατρίδα.

Θέτοντας πάνω από κάθε προσωπική έγνοια το εθνικό συμφέρον, προσέθεσαν τη δική τους χρυσή σελίδα στις δέλτους της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου. Η συναίσθηση του καθήκοντος, ήταν αυτό που καθοδηγούσε κάθε ενέργειά τους που τιμούμε και δοξάζουμε.

Το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, που σχεδιάστηκε από τη Χούντα και εκτελέστηκε από όργανά της στην Κύπρο, ανέτρεψε την εκλελεγμένη κυβέρνηση και άνοιξε την Κερκόπορτα για την Τουρκική Εισβολή.

Οι επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας και οι διχοτομικοί της σχεδιασμοί βρήκαν το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974 έδαφος για να υλοποιηθούν. Το προδοτικό πραξικόπημα λειτούργησε ως πρόφαση για την εισβολή της Τουρκίας στη χώρα.

Οι συνέπειες τραγικές: Χιλιάδες νεκροί, εγκλωβισμένοι, αγνοούμενοι και πρόσφυγες, λεηλασίες των θρησκευτικών και πολιτιστικών μας συμβόλων.

Η εισβολή του Τούρκου Αττίλα, έφερε τον πόνο και την καταστροφή. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε τι μας οδήγησε στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων με τη συνεχιζόμενη κατοχή, τον εποικισμό, την καταστροφή των ιερών και των οσίων μας και την  προσπάθεια της Τουρκίας να διαγράψει την ιστορία μας.

Την ιστορική μας διαδρομή την επηρέασαν και δικά μας λάθη και παραλείψεις. Δυστυχώς, οι προσωπικές έριδες, τα μίση και τα πάθη, δίχασαν σε διάφορες χρονικές στιγμές τον λαό μας με αποκορύφωμα το πραξικόπημα που ήταν η αφορμή για την εισβολή του βάρβαρου κατακτητή. 

Ως κυβέρνηση, τιμώντας όλους όσοι αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου μας, στέλλουμε το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι θέλουμε μια Κύπρο ελεύθερη, μια Κύπρο της ειρήνης και της ευημερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, όπου όλα τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι κατοχυρωμένα και διασφαλισμένα.

Επιθυμούμε μία λύση, απολύτως συμβατή με την ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτή η λύση είναι προς το συμφέρον όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων. Μια λύση που θα επαναφέρει σε ολόκληρη τη χώρα την ελευθερία και θα δημιουργεί συνθήκες  ασφάλειας, συνεργασίας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους της.

Οι ώρες που διερχόμαστε είναι ώρες ευθύνης για όλους. Σε μια περίοδο υψηλών προκλήσεων και παραβατικών ενεργειών οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων ώστε ενωμένοι, να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαφυλάσσοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Δυστυχώς, η Τουρκία προκαλεί όλο και μεγαλύτερα προβλήματα στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών. Προβλήματα που αναδεικνύουν την έλλειψη κάθε καλής διάθεσης από μέρους της να συνεργαστεί για την επίτευξη μιας λύσης του Κυπριακού. Περιφρονεί πλήρως κάθε αρχή του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

Οι δράσεις της έχουν καταδικαστεί με τον πλέον έντονο τρόπο από τους Ευρωπαίους εταίρους όσο και από τη διεθνή κοινότητα, και είναι δράσεις που δεν συνάδουν με την έννοια των σχέσεων καλής γειτονίας, το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.  

Κλίνοντας ευλαβικά το γόνυ, ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να παραδώσουμε στα παιδία μας- στο μέλλον αυτού του τόπου- μια Κύπρο απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος. Παρά τη συνεχιζόμενη αδιέξοδη κατάσταση, δίνουμε τον δικό μας αγώνα με πρωτεργάτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιδιώκοντας τον διάλογο, την ειρήνη και τη σταθερότητα. Μοναδικό μας μέλημα και απόλυτη προτεραιότητα, παραμένει η δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, από το σημείο που διακόπηκαν και υπό την προϋπόθεση ότι θα σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μόνο τότε θα μπορέσουμε να κοιτάξουμε στα μάτια όλους τους ήρωες των μεγάλων εθνικών αγώνων για ελευθερία και να τους πούμε ότι δεν έχουμε ξεχάσει τη θυσία τους.

Αυτό θα είναι και το καλύτερο μνημόσυνο στους ηρωικούς πεσόντες μας, η καλύτερη απόδειξη ότι ακόμα θυμόμαστε τους αγνοούμενούς μας.

Μόνο τότε θα έχουμε εκπληρώσει το χρέος μας προς την πατρίδα, το χρέος μας απέναντι στους ήρωες μας, που σήμερα τιμούμε.

Αιωνία ας είναι η μνήμη τους και ο Μεγαλοδύναμος είθε να βοηθήσει να κλείσουν οι πληγές των οικογενειών των αγνοουμένων μας. Μόνο τότε θα έχουμε εκπληρώσει το χρέος μας προς την πατρίδα, το χρέος μας απέναντι στους ήρωες μας, που σήμερα τιμούμε.

(EX)