Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-07-2020 10:38

Ομιλία του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στο μνημόσυνο των πεσόντων του 1974

Για 46η χρονιά συγκεντρωνόμαστε στους ιερούς χώρους της πατρίδας μας για να τιμήσουμε και να αποδώσουμε τον προσήκοντα φόρο τιμής και σεβασμού στους ηρωικά πεσόντες του 1974. Τιμούμε με ευλάβεια όλους εκείνους που το οδυνηρό καλοκαίρι του 1974 έπεσαν μαχόμενοι υπέρ βωμών και εστιών, με αφοσίωση και πίστη στα δημοκρατικά ιδεώδη και την κυριαρχία της πατρίδας μας.

Ανακαλούμε την τραγωδία, τους πρόσφυγες, τους αγνοούμενους και τους νεκρούς μας και ολόκληρη η Κύπρος πενθεί και τιμά τα παιδιά της που έπεσαν υπερασπιζόμενα την πατρίδα και τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ για όλους εκείνους, που από το χρέος μη κινούντες, παρέμειναν πιστοί μέχρις εσχάτων στα ιδανικά και τις αξίες του τόπου μας, όρθωσαν ανάστημα και θυσίασαν το πολυτιμότερο αγαθό, την ίδια τη ζωή, για την προάσπιση και τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου μας.

Εκλεκτοί φίλοι,

Η θυσία των ηρώων που μνημονεύουμε σήμερα, το θάρρος και η αυταπάρνηση που επέδειξαν σε μια άνιση μάχη αποτελούν για όλους εμάς φάρο για συνέχιση του αγώνα για την εξεύρεση μιας δίκαιης, ειρηνικής και βιώσιμης λύσης και την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.

Η αδιάλλακτη και άτεγκτη στάση και οι μεθοδεύσεις της Τουρκίας θέτουν τροχοπέδι στην όποια προσπάθεια επιχειρεί η ελληνοκυπριακή πλευρά για έναρξη ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων, στη βάση των ψηφισμάτων και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι συνεχείς και άοκνες, με πρώτιστο μέλημα την κατάληξη σε μια λύση που θα διασφαλίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ανθρώπινες ελευθερίες όλων των πολιτών της πατρίδας μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Στόχος μετά τη λύση είναι η εξέλιξη της Κύπρου σε ένα σύγχρονο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, απαλλαγμένο από τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, όπου ολόκληρος ο λαός θα συνυπάρχει σε συνθήκες ευημερίας, ανάπτυξης και ασφάλειας.

Ωστόσο, για να υπάρξει προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, απαιτείται από την Τουρκία να τερματίσει τις προκλητικές ενέργειες παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό την απειλή μάλιστα περαιτέρω κλιμάκωσής τους το επόμενο διάστημα. Ενέργειες που καταδικάζονται από τη διεθνή κοινότητα, αφού όχι μόνο παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και το Δίκαιο της Θάλασσας και τις διεθνείς Συνθήκες.

Αναμένουμε από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και σεβόμενες τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και αρχές, να αποδείξουν έμπρακτα επιτέλους τη βούληση που ισχυρίζονται ότι έχουν, έτσι ώστε μέσα από μια νέα διαδικασία διαλόγου να εξευρεθεί μια λύση που θα είναι προς το συμφέρον ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Κυρίες και Κύριοι,

Το χρέος είναι βαρύ και οι ευθύνες μας έναντι στους ηρωικά πεσόντες τεράστιες. Βαρύτατο όμως είναι και το χρέος μας έναντι των οικογενειών των αγνοουμένων μας. Η τραγικότερη πτυχή της κυπριακής τραγωδίας παραμένει 46 χρόνια μετά ανοικτή πληγή όχι μόνο για τους συγγενείς, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία. Η απαράδεκτη στάση που επιδεικνύει η Τουρκία, αρνούμενη στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους την ελεύθερη πρόσβαση σε αρχεία και πληροφορίες, δυσχεραίνει το έργο για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και τερματισμό της αγωνίας των οικείων τους.

Ο μεγάλος αριθμός εκταφών εντός των ζωνών της κατοχικής δύναμης που ολοκληρώθηκαν μέχρι στιγμής ήταν αποτέλεσμα της στήριξής μας προς τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, καθώς και συντονισμένων κινήσεων και πιέσεων που ασκεί η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η εξακρίβωση της τύχης αριθμού αγνοουμένων, όμως, δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε. Η τύχη των περισσότερων αγνοουμένων παραμένει αδιερεύνητη και αυτό μας πεισμώνει περισσότερο να συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να απαιτούμε από τον ΟΗΕ, την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα, να ασκήσουν επιτακτικά πίεση στην Τουρκία, προκειμένου να επιτρέψει στη ΔΕΑ την πρόσβαση στα αρχεία του στρατού της και κατ’ επέκταση, τις εκταφές σε στρατιωτικές ζώνες, όπου βρίσκονται χώροι ταφής αγνοουμένων.

Κυρίες και Κύριοι,

Επί δεκαετίες βιώνουμε τις καταστροφικές συνέπειες της διχόνοιας. Έχουμε ηθική και ιστορική υποχρέωση να παραμείνουμε μονιασμένοι και αδιαίρετοι. Η πολιτική ενότητα και η κοινωνική συσπείρωση του λαού μας αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις εάν θέλουμε να αναστρέψουμε τους σχεδιασμούς της Τουρκίας και να τιμήσουμε, όχι πια στα λόγια, αλλά στην πράξη, τους αγώνες και τις θυσίες των ηρώων μας.

Οφείλουμε να βάλουμε υπεράνω όλων των επιδιώξεων την προάσπιση των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού, που θα διαφυλάξουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα από τις έντονες προκλήσεις της Τουρκίας.

Η Κυβέρνηση, όπως πολλάκις έχει δηλώσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρά την αδιάλλακτη και προκλητική στάση της τουρκικής πλευράς, παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση μιας λύσης που θα προφυλάσσει την ασφάλεια, την ευημερία και την πρόοδο όλων των Κυπριών, σε ένα κράτος χωρίς την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και χωρίς διαχωρισμούς.

Με φάρο τη θυσία των ηρώων μας, διατρανώνουμε τούτη την ώρα την αποφασιστικότητα και τη θέλησή μας για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Έχουμε ιστορικό καθήκον προς όλους όσοι θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, αλλά και ηθική ευθύνη έναντι των επερχόμενων γενεών Κυπρίων, να εργαστούμε για να δημιουργήσουμε μια Κύπρο ευημερούσα, ασφαλή και ειρηνική.

Αιωνία ας είναι η μνήμη τους.

(MKY)