Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-07-2020 19:45

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην εκδήλωση μνήμης για τους αγνοουμένους, με αφορμή τις Μαύρες Επετείους του 1974

Να μην μεταδοθεί πριν τις 7:45μμ

Τύμβος Μακεδονίτισσας

Ημέρα μνήμης και τιμής η σημερινή.  Αναρριγούν οι καρδιές μας και στενάζει η ψυχή μας κάθε φορά που ευρισκόμενοι σε αυτόν τον ιερό χώρο αφήνουμε τη σκέψη μας να ταξιδέψει στις τραγικές μέρες της προδοσίας και της καταστροφής της Κύπρου.  Μιας τραγωδίας που οι πληγές που προκάλεσε παραμένουν ανοιχτές.

Στον ιερό αυτό χώρο που αποτελεί σύμβολο δόξας και τιμής, με τους τάφους και τα κενοτάφια των πλείστων από τους ήρωές μας των τραγικών εκείνων ημερών, και δίπλα από το σεπτό μνημείο της Μάνας των Αγνοουμένων μας, της μάνας που ατενίζει με πόνο τον Πενταδάκτυλο και περιμένει τον γιό της, εκφράζουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης  στην κάθε μάνα, και στο πρόσωπο αυτής, στον κάθε ένα συγγενή που βίωσε και βιώνει τις οδυνηρές συνέπειες του χαμού αγαπημένων προσώπων.

Στους νεκρούς και στους αγνοούμενους μας, ξεχωριστή θέση κατέχουν οι αδελφοί μας της μητροπολιτικής Ελλάδας, οι οποίοι με τον ηρωισμό και το απαράμιλλο θάρρος τους,  κέρδισαν τον θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη όλων μας.  Κατέλαβαν θέση στο πάνθεον των ηρώων μας.

Θα ήθελα να χαιρετίσω ιδιαιτέρως για άλλη μια χρονιά την εδώ παρουσία των εξ Ελλάδος συγγενών αγνοουμένων αδελφών μας, οι οποίοι προσμένουν καρτερικά και αγωνίζονται μαζί μας με επιμονή διεκδικώντας το αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα να πληροφορηθούν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

Διερμηνεύοντας τα συναισθήματα πολιτείας και λαού, εκφράζω τον μεγάλο σεβασμό και τη βαθειά μας εκτίμηση, για ανθρώπους που έχουν συνδέσει τόσο έντονα και καταλυτικά την ψυχή και τη ζωή τους, με την Κύπρο μας. Για ανθρώπους που κλήθηκαν να φυλάξουν Θερμοπύλες στην ιδιαίτερή μας πατρίδα, για ανθρώπους που η θυσία και η τεράστια προφορά τους λειτουργεί στη συλλογική μας συνείδηση ως φωνή διαρκούς μνήμης και εθνικού χρέους, έναντι των ιδίων αλλά και έναντι της ένδοξης μακραίωνης ιστορίας μας.

Οι συγγενείς των αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας βιώνουν εδώ και 46 χρόνια ένα ξεχωριστό δράμα. Χωρίς να μπορούν καν να κάνουν ένα έστω μνημόσυνο των αγαπημένων τους, να ακουμπήσουν το φέρετρό τους και να εναποθέσουν σε αυτό τα δάκρυα της αγάπης τους, φεύγουν από τη ζωή με ανοικτές τις πληγές από την εξαφάνιση των δικών τους.  Τα εναγώνια ερωτήματα για την τύχη τους παραμένουν αναπάντητα.

Αλλά και όσοι εκ των συγγενών κατορθώνουν να τελέσουν τις κηδείες των αγαπημένων τους παραλαμβάνοντας ένα μικρό μέρος των λειψάνων τους, εξακολουθούν να είναι πληγωμένοι για το κτύπημα που δέχθηκαν και για τα πολλά «γιατί» που παραμένουν αναπάντητα. Η αγωνία, ο πόνος, το παράπονο και η δυστυχία τόσων χρόνων δεν μπορούν με τίποτα να ξεχαστούν ή να παραγραφούν.

Μια τραγωδία, την οποία βίωσαν και βιώνουν εξίσου και δεκάδες άλλες οικογένειες αγνοουμένων των δικοινοτικών συγκρούσεων της περιόδου του 1963 – 1967.

Σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς, τον σεβασμό, την εκτίμηση και τη συμπαράσταση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη προς τον καθένα σας ξεχωριστά και την διαβεβαίωσή του ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις για την επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων μας.

Η επίλυση της ανθρωπιστικής πτυχής της τραγωδίας των αγνοουμένων  και του δράματος που βιώνουν οι οικογένειές τους για τόσες δεκαετίες, αποτελούσε και αποτελεί για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση ύψιστη προτεραιότητα. Είναι πάγια θέση μας ότι η κάθε οικογένεια αγνοουμένου δικαιούται να πληροφορηθεί για την τύχη του αγαπημένου της προσώπου με πειστικά και αποδεικτικά στοιχεία ώστε να επέλθει ο πλήρης σεβασμός και η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της.

Είναι γνωστές τόσο οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν διαχρονικά σε νομικό και διπλωματικό επίπεδο από τις κατά καιρούς Κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας, μαζί με το σθένος και την αγωνιστικότητα των συγγενών των αγνοουμένων στο σύνολό τους, με στόχο την επίλυση της τραγωδίας προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών. 

Δυστυχώς είναι τραγικό ότι παρά τις συντονισμένες προσπάθειές μας στην Κύπρο και στον διεθνή χώρο, δεν έχει καμφθεί η τουρκική απάνθρωπη αδιαλλαξία. Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι εξακολουθούν να αγνοούνται πέραν τον 50% των υποθέσεων των αγνοουμένων μας που κατατέθηκαν στη ΔΕΑ, και αυτό λόγω της αρνητικής στάσης που τηρεί για μισό σχεδόν αιώνα η κατοχική δύναμη.  Η τουρκική αναλγησία δεν έχει προηγούμενο.

Τα προβλήματα είναι πολλά και σοβαρά. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια δραματική μείωση στον εντοπισμό λειψάνων στις κατεχόμενες περιοχές και ως συνεπακόλουθο μείωση στον αριθμό των ταυτοποιήσεων με τη μέθοδο DNA. Η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί στην υπόδειξη μαζικών χώρων ταφής από τις περισυλλογές που έγιναν από τα πεδία των μαχών, όπως και στην υπόδειξη των νέων χώρων ταφής που τάφηκαν τα λείψανα που σκόπιμα μετακινήθηκαν από τους αρχικούς χώρους ταφής. Η ίδια άρνηση εκφράζεται από την κατοχική δύναμη και στο άνοιγμα των αρχείων του τουρκικού στρατού όπως και στο θέμα των εκταφών και ερευνών στις στρατιωτικές ζώνες. Ταυτόχρονα η κατοχική δύναμη περιφρονεί και αρνείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.   

Τιμούμε σήμερα τους αγνοουμένούς μας, τιμούμε τους συγγενείς τους και εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας προς όλες τις οργανώσεις Συγγενών Αγνοουμένων.  Ευχαριστώ και συγχαίρω ιδιαίτερα την Παγκύπρια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων για τη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής.

Μαζί με τις προσπάθειες για επίτευξη μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης στο εθνικό μας θέμα που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, συνεχίζουμε άοκνα και τις προσπάθειες να τεθεί επιτέλους τέρμα στο ανθρωπιστικό αυτό θέμα που εξακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια να προκαλεί πόνο και οργή.

Από τον ιερό αυτό χώρο, τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας που αποτελεί σύμβολο δόξας και τιμής, αυτό τον χώρο που διαβαίνουν την πύλη του οι Ελληνίδες μάνες και μαθαίνουν στα παιδιά τους πως στην τραγωδία του 1974 υπήρχαν ήρωες που σε ένα προδομένο και άνισο αγώνα έδωσαν ότι πολυτιμότερο είχαν την ίδια τους τη ζωή για να υπερασπίσουν τα πάτρια εδάφη,  από τον τόπο αυτό, και δίπλα από τη σεπτή μορφή του Μνημείου της Κυπρίας και της Ελλαδίτισσας Μάνας των Αγνοουμένων, σας διαβεβαιώνουμε για ακόμη μια φορά για την πλήρη συμπαράσταση και συμπαράταξη μας. Είναι χρέος και καθήκον όλων μας η διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου μας. Αυτό αποτελεί δέσμευση μας σε όλους εσάς.

(ΕΧ)