Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-07-2020 18:22

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων συμμετείχε στη Σύνοδο Αεροπορικών Μεταφορών των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω τηλεδιάσκεψης

«Ο επιβάτης πρέπει όχι μόνο να είναι ασφαλής αλλά να νιώθει και ασφάλεια» δήλωσε στους ομολόγους του ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος ο οποίος συμμετείχε σήμερα σε τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι δεν μπορούμε να έχουμε αεροπορική βιομηχανία εάν δεν έχουμε επιβάτες και γι΄ αυτό οι οποιεσδήποτε επενδύσεις και δράσεις που θα γίνουν πρέπει να έχουν ως απώτερο σκοπό την επανάκτηση της εμπιστοσύνης του επιβατικού κοινού στη διενέργεια ταξιδιών με τις αεροπορικές εταιρείες. 

Σε παρέμβασή του ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό να αποκατασταθεί  το συντομότερο δυνατόν η αεροπορική συνδεσιμότητα των κρατών μελών και ότι θα πρέπει να ληφθούν εκείνα τα διορθωτικά μέτρα τα οποία θα επιτρέψουν στο επιβατικό κοινό να νιώσει ξανά ασφάλεια για να ταξιδέψει με τις αεροπορικές εταιρείες.  Επεσήμανε ότι αυτή τη χρονική περίοδο δεν υπάρχει ομοιομορφία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τα ταξιδιωτικά μέτρα που λαμβάνονται, καθότι το κάθε κράτος μέλος εφαρμόζει δικά του κριτήρια και διαδικασίες βάσει των οποίων επιτρέπεται σε ταξιδιώτες να εισέλθουν σε αυτό. Αυτή η πρακτική καθιστά περίπλοκη την προσπάθεια τόσο των ταξιδιωτών όσο και των αεροπορικών εταιρειών που πραγματοποιούν πτήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η προσπάθεια για ανάκαμψη του τομέα των αερομεταφορών. 

«Η Κύπρος έχει ήδη αναπτύξει και εφαρμόσει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα για επιβάτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο νησί χορηγώντας τη λεγόμενη Κυπριακή Κάρτα Πτήσης (Cyprus Flight Pass).  Ο επιβάτης, πριν ταξιδέψει προς την Κύπρο, πρέπει να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο είναι αναρτημένο στην υπό αναφορά πλατφόρμα, δηλώνοντας κάποια στοιχεία που σχετίζονται με τη διενέργεια του ταξιδιού του.  Παρόλα αυτά, έχοντας ως στόχο την ασφαλή διακίνηση των επιβατών από και προς τα αεροδρόμια των κρατών μελών, καθώς επίσης την ανάγκη αντιμετώπισης της ανομοιομορφίας που επικρατεί σε αυτό τον τομέα, επιβάλλεται όπως αναπτυχθεί ένα πανευρωπαϊκό σύστημα κάρτας πτήσης, το EU Flight Pass, το οποίο να διευκολύνει τη διενέργεια των ταξιδιών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», επεσήμανε ο κ. Καρούσος.

Τέλος, ο κ. Υπουργός εισηγήθηκε όπως τα τεστ διάγνωσης του ιού πραγματοποιούνται στα αεροδρόμια αναχώρησης των επιβατών.  «Ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε εξοπλισμό νέας τεχνολογίας για διενέργεια γρήγορων τεστ (quick test) διάγνωσης του κορωνοϊού σε όλα τα αεροδρόμια.  Η επιβίβαση των επιβατών στα αεροσκάφη θα πραγματοποιείται μόνο εάν το αποτέλεσμα του τεστ κριθεί αρνητικό.  Αυτές οι εργαστηριακές αναλύσεις θα μπορούν να συνδυαστούν με καινοτομία και τεχνολογία, όπως αυτή του  blockchain, για καλύτερο έλεγχο και πιστοποίηση των αποτελεσμάτων», κατέληξε ο κ. Καρούσος.

(ΑΤ/ΣΧ)