Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-07-2020 15:43

Πραγματοποιήθηκε το Παγκόσμιο Συνέδριο της ΝΕΠΟΜΑΚ μέσω τηλεδιάσκεψης

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, Τετάρτη, 29/7/2020, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, το Παγκόσμιο Συνέδριο της Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ).

Στο φετινό συνέδριο, το οποίο διεξήχθη χωρίς τη φυσική παρουσία των συνέδρων, μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω των συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού, απηύθυναν χαιρετισμό ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας κ. Πρόδρομος Αλαμπρίτης και ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ κ. Χρίστος Τούτον.

Στον χαιρετισμό του ο Προεδρικός Επίτροπος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στα προγράμματα που αφορούν ειδικά τους νέους της Διασποράς, τα οποία πραγματοποιούνταν κάθε καλοκαίρι στην Κύπρο, όπως το πρόγραμμα  NDCP (για ηλικίες μεταξύ 18 και 22 ετών), NCCT (για ηλικίες μεταξύ 23 και 30 ετών), καθώς και η φιλοξενία παιδιών ηλικία 12 μέχρι 17 ετών, τα οποία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν υλοποιήθηκαν φέτος. «Με αυτά τα προγράμματα, οι απόδημοι νέοι μας γνωρίζουν τη χώρα καταγωγής τους, τον πολιτισμό, τις ρίζες τους, την ιστορία και τη γλώσσα τους, τα ήθη και έθιμα τους», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι για την υποκατάσταση των προγραμμάτων αυτών, δόθηκαν λύσεις με τη δημιουργία και προώθηση διαδικτυακών προγραμμάτων εκπαίδευσης των νέων της Διασποράς, μέσα από την ιστοσελίδα του Γραφείου Επιτρόπου Προεδρίας.

«Σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά ιδρύματα και διαφόρους άλλους φορείς οργανώσαμε μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, διαλέξεις για την Κυπριακή Διάλεκτο και τη Σύγχρονη Ιστορία της Κύπρου, καθώς ακόμα και μαθήματα παραδοσιακών κυπριακών χορών. Επιπρόσθετα, ενισχύσαμε την ιστοσελίδα του Γραφείου με την προβολή διαφόρων βίντεο που έχουν ως επίκεντρο τις παραδόσεις, την κυπριακή κουζίνα,  την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα της Κύπρου, ώστε οι νέοι να γνωρίσουν και να εμβαθύνουν στις ρίζες και τον πολιτισμό τους», ανέφερε.

Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τη νεολαία της Διασποράς μας γνωρίζοντας για το ενδιαφέρον και τη δυναμική που επιδεικνύει, ο κ. Φωτίου τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικές οι προσπάθειες που καταβάλλονται για ενίσχυση των επαφών και συνεργασιών με τους νέους άλλων εθνοτήτων, ειδικά παροικιών και χωρών με τις οποίες δημιουργήθηκαν και προωθούνται ειδικές συνεργασίες και διάφορες δράσεις που αφορούν τους νέους. «Δεν είναι μόνο με την Ελλάδα που εργαζόμαστε ειδικά και για τον τομέα αυτό, είναι και μαζί με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Αρμενία και άλλες χώρες», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι βασικό άξονα της εθνικής στρατηγικής μας αποτελεί και η περαιτέρω αναβάθμιση της ήδη στενής συνεργασίας που έχουμε με την Ελλάδα.

Ο κ. Φωτίου κάλεσε τους νέους να συμμετέχουν στα πολιτειακά δρώμενα και να ενισχύσουν την παρουσία τους σε ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων στις χώρες όπου διαμένουν.

Από την πλευρά του ο κ. Αλαμπρίτης ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι η νέα γενιά της διασποράς κατέχει τις γνώσεις, την κατάρτιση, το ήθος και την όρεξη να προσφέρει, προσθέτοντας ότι «σε συνδυασμό με την αυξημένη διάχυση της νεολαίας στις τοπικές κοινωνίες, διανοίγονται απεριόριστες ευκαιρίες για προβολή και ωφέλιμο διαπολιτισμικό διάλογο. Την ίδια ώρα όμως, η ένταξη και αυξημένη διάχυση στις τοπικές κοινωνίες, καθιστά τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με τη διασπορά κρίσιμη και αναγκαία. Και τούτο επειδή ένα ισχυρό αίσθημα της εθνικής ταυτότητας είναι μόνο εφικτό, μέσω συνεχούς, απρόσκοπτης και ουσιαστικής πρόσβασης των αποδήμων στον πολιτισμό της χώρας μας».

Αναφερόμενος επίσης στα προγράμματα μέσω των οποίων εκατοντάδες νέοι της διασποράς έχουν επισκεφθεί την Κύπρο στο παρελθόν, και τα οποία ήταν προγραμματισμένα για αυτό το καλοκαίρι, αλλά έχουν ακυρωθεί λόγω της πανδημίας, ο κ. Αλαμπρίτης υπογράμμισε ότι το σημερινό συνέδριο έστω και εξ’ αποστάσεως, έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή ο διάλογος με τη διασπορά δεν πρέπει και δεν μπορεί ποτέ να σταματήσει. «Αυτός ο διάλογος είναι το οξυγόνο που κρατά ζωντανή την προοπτική για ένα ευοίωνο μέλλον για την Κυπριακή διασπορά», επεσήμανε.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη δράση της οργάνωσης από την ίδρυσή της τα τελευταία 18 χρόνια, η οποία συμβάλλει στην ιστορική πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώνοντας τους Κύπριους της Διασποράς με την κληρονομιά, τον πολιτισμό και την ιστορία τους, κτίζοντας γερούς δεσμούς ανάμεσα στους Κύπριους της Διασποράς σε όλο τον κόσμο και στηρίζοντας τον λαό και την Κυβέρνηση της Κύπρου στον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση του νησιού.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Τούτον, είπε: «Θέλουμε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού μας και χαιρετίζουμε τη συνεχή ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας για επίτευξη προόδου προς την κατεύθυνση αυτή. Αλλά η ευθύνη για τερματισμό της κατοχής εναπόκειται στην Τουρκία, η οποία αντί να εργάζεται για επίτευξη λύσης, μιλά για μόνιμη διχοτόμηση. Αντί να οικοδομεί την ειρήνη, η Τουρκία προχωρά σε παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Αντί να προσπαθεί για την αποκλιμάκωση της έντασης, η Τουρκία επί σκοπού προκαλεί την αποσταθεροποίηση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με την ΠΟΜΑΚ και την ΠΣΕΚΑ, και όλες τις οργανώσεις των Κυπρίων σε όλο τον κόσμο, προς υπεράσπιση του αγώνα της απελευθέρωσης της πατρίδας μας, τόνισε, επισημαίνοντας ότι «επιθυμία μας είναι μια επανενωμένη Κύπρος, όπου όλοι οι Κύπριοι να ζουν και να προοδεύουν μαζί, απελευθερωμένοι από τη ξένη κατοχή, τις ξένες επεμβάσεις, τη διχοτόμηση, και ενωμένοι για το καλό όλων των Κυπρίων».

Ολοκληρώνοντας ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ σημείωσε ότι με την πάροδο του χρόνου, οι Κύπριοι της Διασποράς θα έχουν λιγότερους απευθείας δεσμούς με το νησί και την οργανωμένη κοινότητα και γι αυτό ο κύριος ρόλος της οργάνωσης να συνδέει τους νέους Κύπριους μεταξύ τους είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Στη συνέχεια οι σύνεδροι ενημερώθηκαν για την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για την κλιματική αλλαγή και ακολούθησε συζήτηση για θέματα Αγνοουμένων, εξωτερικής πολιτικής και για το κυπριακό πρόβλημα.

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί την ίδια μέρα με απολογισμό της τελευταίας διετίας από τον Πρόεδρο της ΝΕΠΟΜΑΚ.

(ΕΚ)