Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-04-2018 20:06

Χαιρετισμός του Προεδρικού Επιτρόπου κ. Φώτη Φωτίου στην εναρκτήρια τελετή του προγράμματος «Νόστος η Επιστροφή» στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου

Είναι με αισθήματα ιδιαίτερης συγκίνησης που μοιραζόμαστε αυτή την ιστορική στιγμή της έμπρακτης πλέον και πολλά υποσχόμενης συνεργασίας των χωρών μας σε θέματα διασποράς, με κοινές δράσεις, επιδιώξεις και οράματα.

Χαιρόμαστε δε ιδιαίτερα, καθώς η ιστορική και σπουδαία αυτή στιγμή εκτυλίσσεται στην παρουσία των αρχηγών κρατών των τριών χωρών, τις οποίες συνδέουν ισχυροί και ανόθευτοι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας από τα βάθη των αιώνων.  Δεσμοί που επιβεβαιώνονται και γίνονται ακόμη πιο ισχυροί από τα αποτελέσματα των μεταξύ τους συναντήσεων. 

Είμαστε στρατηγικοί εταίροι και αλληλέγγυοι στην προσπάθεια να οικοδομήσουμε και να διαμορφώσουμε ένα κοινό μέλλον που θα αναπτύξει την ευημερία των λαών μας και θα ενισχύσει την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή.

Είναι στο πλαίσιο αυτό που προωθήσαμε και διευρύναμε τους στόχους της συνεργασίας μας σε θέματα διασποράς, ενώνοντας τις δυνάμεις μας για εξυπηρέτηση των κοινών μας συμφερόντων, ιδιαίτερα σε ισχυρά κέντρα αποφάσεων, όπου και οι τρείς χώρες μας διαθέτουν ισχυρές διασπορές. Μαζί μπορούμε να καταστήσουμε πιο δυνατή και αποτελεσματική τη φωνή μας.

Το πρόγραμμα «Νόστος η Επιστροφή» αποτελεί πρωτοβουλία της φίλης Υπουργού Μετανάστευσης και Αποδήμων της Αιγύπτου κας Ναμπίλα Μακράμ, προς την οποία εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες και τη μεγάλη μου εκτίμηση. Μαζί δε και με τον φίλο Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Τέρενς Κουίκ αγκαλιάσαμε την πρωτοβουλία αυτή, υπογράφοντας πρόσφατα στην Κύπρο πρωτόκολλο συνεργασίας για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, σε υπογράμμιση, ακριβώς, των πολύ ισχυρών δεσμών που μας ενώνουν.

Καλωσορίζω τους 50 Κύπριους και 70 Ελλαδίτες Αιγυπτιώτες που βρίσκονται εδώ σήμερα για αυτό το συναισθηματικό ταξίδι αναδρομής στον τόπο που έζησαν αυτοί ή οι πρόγονοι τους. Η εδώ παρουσία σας αποτελεί σαφή ένδειξη της νοσταλγίας και της αγάπης σας τόσο προς την πατρίδα σας όσο και προς την Αίγυπτο, τη γη των προγόνων σας.

Θέλω επίσης να χαιρετίσω την παρουσία εδώ σε αυτή την όμορφη εκδήλωση των μελών της κυπριακής και ελλαδικής Αδελφότητας Αλεξάνδρειας και Καΐρου. 

Η Αλεξάνδρεια, στην οποία θα πραγματοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος «Νόστος η Επιστροφή», είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά και πολιτιστικά κέντρα του Ελληνισμού στη Μεσόγειο. Και ένας από τους στόχους του προγράμματος είναι να μάθουν οι νεώτερες γενιές τη σχέση της ιστορικής αυτής πόλης, της Αλεξάνδρειας, με τον Ελληνισμό.

Εδώ γεννήθηκαν, μεγαλούργησαν και διέπρεψαν Έλληνες των γραμμάτων, της τέχνης, της επιστήμης, των επιχειρήσεων και μεγάλοι ποιητές, όπως ο Κωνσταντίνος Καβάφης.

Για τους Έλληνες Κύπριους η Αλεξάνδρεια ήταν πάντοτε η πιο κοντινή και η πιο αγαπητή πόλη που μπορούσαν να επισκεφθούν.

Δεν είναι  επίσης τυχαίο που σε δύσκολες περιόδους οι Κύπριοι μετανάστευαν και στην Αλεξάνδρεια, την οποία θεωρούσαν ως το πιο ασφαλές μέρος στην περιοχή.

Και δεν ξεχνούμε βέβαια ποτέ πως εδώ στην Αλεξάνδρεια βρίσκεται η έδρα του δεύτερου στα πρεσβεία τιμής Πατριαρχείου της Ορθοδοξίας μας, του παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, σήμερα υπό τον Μακαριότατο Θεόδωρο Β’, το οποίο έχει εισέλθει στην τρίτη χιλιετία της ιστορικής του πορείας διακρατώντας ανόθευτη την Αποστολική του παρακαταθήκη και αναλλοίωτη την ιερή του παράδοση.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Αιγύπτου κ. Σίσι,

Αγαπητή Ναμπίλα,

ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μας για την εγκάρδια και ζεστή σας φιλοξενία.

____________

ΡΜ/ΕΛ/ΣΧ