Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-08-2020 12:28

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων επισκέφθηκαν Αστυνομικούς και Πυροσβεστικούς Σταθμούς σε ορεινές κοινότητες

Δηλώσεις της Υπουργού Δικαιοσύνης μετά την περιοδεία της σε ορεινές κοινότητες

με τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων 

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κα Έμιλυ Γιολίτη, ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων κ. Κώστα Χαμπιαούρη, επισκέφτηκε σήμερα, Τετάρτη 19 Αυγούσστου 2020, αστυνομικούς και πυροσβεστικούς σταθμούς στην Πάχνα, τις Πλάτρες, τον Μονιάτη, το Πελένδρι, τον Αγρό, το Καλό Χωριό και τη Λάνεια, μαζί με τον Αρχηγό Αστυνομίας και την ηγεσία της Πυροσβεστικής.
 
Η Υπουργός Δικαιοσύνης ευχαρίστησε τον κ. Χαμπιαούρη για την πρόσκληση, αφού όπως ανέφερε, αν δεν επισκεφτεί κάποιος τους χώρους δεν μπορεί να αντιληφθεί τα προβλήματα που υπάρχουν.
 
Σε δηλώσεις την στον τελευταίο σταθμό της περιοδείας, τον αστυνομικό σταθμό Λάνειας, είπε ότι «είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τα στελέχη των αστυνομικών και πυροσβεστικών σταθμών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τα περισσότερα προβλήματα αφορούν τη στελέχωση, ένα πρόβλημα που υπάρχει παγκύπρια». Για το θέμα της στελέχωσης ανέφερε ότι «έχουμε 100 νέες θέσεις από τις 3 Αυγούστου, θα γίνουν εξετάσεις για από- παγοποιημένες 356 θέσεις στις 29 Αυγούστου και 18 θέσεις ειδικών αστυνομικών στις αρχές Σεπτεμβρίου. Άρα πιστεύω ότι δίνεται μια λύση στο θέμα της υποστελέχωσης. Κάποιες από αυτές τις θέσεις θα ανατεθούν σε αστυνομικούς και πυροσβεστικούς σταθμούς σε ορεινές κοινότητες».
 
Όσον αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «βρήκαμε λύσεις για κάποιους σταθμούς όπως για παράδειγμα στο Καλό Χωριό, το κοινοτικό συμβούλιο θα παραχωρήσει ένα κτίριο της ΚΕΔΙΠΕΣ όπου θα μπορεί να στεγαστεί η Αστυνομία. Στη Λάνεια, το κτίριο του Αστυνομικού Σταθμού, είναι, πιστεύω, ένα σημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο στέγαζε τον Αστυνομικό Σταθμό Λάνειας. Θα προβούμε, το συντομότερο, στην αναπαλαίωση του κτιρίου αυτού, ώστε να μπορεί ξανά να στεγάσει τον αστυνομικό σταθμό Λάνειας».
 
Σε ερώτηση αν η αναπαλαίωση του κτιρίου είναι αρκετή για τις ανάγκες της περιοχής, η Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε πως «το κτίριο θα πρέπει ούτως ή άλλως να αναπαλαιωθεί. Οι ανάγκες των ορεινών κοινοτήτων θα πρέπει να μελετηθούν και αυτό θα γίνει σε παγκύπρια βάση για τις ανάγκες που υπάρχουν στους αστυνομικούς σταθμούς, ούτως ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται και γεωγραφικά και πληθυσμιακά, όσο καλύτερα μπορούν στις ανάγκες των πολιτών και αυτό θα γίνει μέσα από μελέτη». 
 
Σε ερώτηση για τους πυροσβεστικούς σταθμούς και αν οι διαπιστώσεις είναι οι ίδιες και πιο συγκεκριμένα για τον Πυροσβεστικό Σταθμό στην Πάχνα, η Υπουργός απάντησε πως «οι διαπιστώσεις είναι οι ίδιες, τα προβλήματα αφορούν την στελέχωση και τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Για την Πάχνα, το Κοινοτικό Συμβούλιο θα παραχωρήσει τη γη όπου βρίσκεται ο Πυροσβεστικός Σταθμός και θέλω να ευχαριστήσω το Κοινοτικό Συμβούλιο για αυτή την ενέργεια. Και στους πυροσβεστικούς σταθμούς υπάρχει θέμα με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, θα δούμε πώς μπορεί να υπάρχουν συνέργειες μεταξύ των αστυνομικών σταθμών, των πυροσβεστικών σταθμών και των ιατρικών υπηρεσιών, δηλαδή τα ασθενοφόρα να μπορούν να βρίσκονται στους πυροσβεστικούς σταθμούς και να ανταποκρίνονται, όταν χρειάζεται, σε περιστατικά. Είναι θέματα τα οποία μελετούμε και τα οποία ευελπιστώ ότι στο μέλλον θα μπορούμε να ανταποκρινόμαστε καλύτερα σε κλήσεις των πολιτών στις ορεινές περιοχές».Σε ερώτηση για τα θέματα ασφάλειας των πολιτών, γενικότερα, λόγω της υποστελέχωσης, η Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε πως «στη μελέτη που προανέφερα γίνεται σχεδιασμός και για περιφερειακούς σταθμούς όπου θα συγκεντρώνονται περισσότερες μονάδες και θα μπορούν να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες των πολιτών.
 
Όσον αφορά στη στελέχωση των αστυνομικών σταθμών θα γίνει μια προσπάθεια, το συντομότερο και σε όλη την Κύπρο, όχι μόνο στις ορεινές κοινότητες, να στελεχώνονται και με γραμματειακό προσωπικό ούτως ώστε να δέχονται τις κλήσεις των πολιτών και να ανταποκρίνονται, προωθώντας τις κλήσεις εκεί που πρέπει».Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση των θεμάτων αυτών, η Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε πως «όσον αφορά το γραμματειακό προσωπικό ήδη αρχίσαμε τη μελέτη κι ευελπιστώ ότι η στελέχωση με γραμματειακό προσωπικό θα γίνει το συντομότερο. Όσον αφορά τα κτίρια θα πάρουν κάποιο χρόνο, αλλά εγώ δεσμεύτηκα ότι οι διαδικασίες θα αρχίσουν αμέσως».
 
Σε ερώτηση για παράπονα αστυνομικών για τις εξετάσεις για πρόσληψη στην Αστυνομία και αν αυτό την προβληματίζει, η Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε πως «ναι με προβληματίζει. Βέβαια είναι το θέμα των ψυχομετρικών τεστ και τα εναλλακτικά είδη των ψυχομετρικών τεστ που θα μετρήσουν στην επιτυχία των εξετάσεων, εκεί υπήρξε το πρόβλημα στις τελευταίες εξετάσεις. Ναι είναι θέμα το οποίο βλέπουμε, αλλά εμείς δεν πρόκειται να χαμηλώσουμε, γενικά, το επίπεδο των εξετάσεων για να εισέρχονται οι αστυνομικοί στο Σώμα, όμως θα δούμε πού προέκυψαν τα προβλήματα για να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε».
 
Ερωτηθείσα αν είναι ικανοποιημένη από τους ελέγχους που γίνονται για τον ιό και κληθείσα να σχολιάσει παράπονα που ακούγονται από καταστηματάρχες ή και επιχειρηματίες, η Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε πως «εμάς η προσπάθειά μας είναι να υπάρχει παντού έλεγχος και είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθεί ο κάθε πολίτης ότι εμείς είμαστε στο πλευρό του και όχι απέναντί του. Εγώ θα καλέσω όλους να τηρούν τα μέτρα, και στο βαθμό που γίνεται και η αστυνομία να συνεχίσει τους εντατικούς ελέγχους. Παίρνω κάθε πρωί κατάσταση όλων των εγκαταστάσεων και χώρων που επισκέπτεται η αστυνομία σε όλες τις επαρχίες, για να διαπιστώσω ότι καλύπτουν όλες τις επαρχίες και γίνονται επαρκείς έλεγχοι σε όλα τα υποστατικά είτε είναι καταστήματα, είτε είναι καφετέριες κλπ. Είμαστε, επίσης, σε συντονισμό και με το Υπουργείο Υγείας και το Υφυπουργείο Τουρισμού, ούτως ώστε οι δικοί τους λειτουργοί να μπορούν να συνδράμουν στο έργο της Αστυνομίας». Η Υπουργός Δικαιοσύνης ευχαρίστησε τα μέλη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, τον κάθε αστυνομικό και τον κάθε πυροσβέστη που υπηρετεί σε σταθμούς στις ορεινές περιοχές καθώς, όπως ανέφερε, το έργο που επιτελούν είναι πολύ σημαντικό και τους ευχήθηκε καλή δύναμη στο έργο τους.
(ΕΧ)