Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-08-2020 13:25

Δηλώσεις Υπουργού Δικαιοσύνης για το θέμα των διαδηλώσεων εν μέσω της πανδημίας

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κα Έμιλυ Γιολίτη παρακάθισε σε σύσκεψη, στο γραφείο της, με τον Αρχηγό Αστυνομίας κ. Στέλιο Παπαθεοδώρου, λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας, ενώ είχε προηγουμένως τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Εισαγγελέα κ. Γιώργο Σαββίδη για το θέμα των διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, εν μέσω της πανδημίας.

Σε δηλώσεις  μετά τη συνάντηση η Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στο Διάταγμα του Υπουργείου Υγείας, ημερομηνίας 26/08/20, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύονται οι μαζικές εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις εκτός εάν τηρούνται οι κατευθυντήριες οδηγίες ασφάλειας και υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Σημείωσε πως: «Οι κατευθυντήριες οδηγίες που συμφωνήσαμε σήμερα με τον Υπουργό Υγείας, τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Αρχηγό Αστυνομίας είναι οι εξής:

1. Όλα τα άτομα που διαδηλώνουν σε υπαίθριο δημόσιο χώρο θα φέρουν μάσκα και θα τηρούν απόσταση ασφαλείας 1,5 μέτρου.

2. Θα ορίζεται διοργανωτής της διαδήλωσης, ο οποίος θα ενημερώνει τον Αστυνομικό Διευθυντή της επαρχίας, όπου θα διεξαχθεί η διαδήλωση. Κάθε δικαίωμα επισύρει και υποχρέωση άρα ο διοργανωτής που προσκαλεί πολίτες σε διαδήλωση θα πρέπει να είναι ο συνομιλητής της Πολιτείας, να εκπροσωπεί τους διαδηλωτές και να διασφαλίζει την ομαλή διεξαγωγή της διαδήλωσης, τηρουμένων των μέτρων ασφαλείας και να φέρει την ευθύνη αν δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.

3. Θα ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες που θα συστήνει η Αστυνομία ως προς τα μέτρα τροχαίας και αστυνόμευσης.

Πρόθεση είναι να θωρακίσουμε το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται και να διαδηλώνουν, αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε και το ισότιμο δικαίωμα σε προστασία εαυτών κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Τα περιοριστικά μέτρα που με υπευθυνότητα υπομείναμε μήνες τώρα, δεν έχουν σκοπό να πλήξουν την δημοκρατία και ούτε έχουν πολιτική χροιά ή σκοπιμότητα. Εφαρμόζονται καθολικά σχεδόν σε όλες τις χώρες που έχουν πληγεί και είναι, ευχόμαστε, προσωρινά. Τα μέτρα έχουν ένα και μοναδικό σκοπό: να σώσουν ζωές και να περιθάλψουν ασθενείς.

Οι πολίτες επέδειξαν μεγάλη υπευθυνότητα στην τήρηση των μέτρων για περιορισμό της πανδημίας και κάνω έκκληση για λίγη περισσότερη υπομονή, μέχρι να επιστρέψουμε όλοι στην ομαλότητα που τόσο επιθυμούμε».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι ο Υπουργός Υγείας θα εκδώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διαδηλώσεις, προσθέτοντας ότι θα είναι αυτές που ανέφερε προηγουμένως. Θα πρέπει, τόνισε, οπωσδήποτε να υπάρχει διοργανωτής, διαφορετικά η διαδήλωση θα είναι παράνομη και πρόσθεσε πως ο διοργανωτής θα φέρει ευθύνη. Ερωτηθείσα για το ποιες ποινές θα επιβάλλονται στον διοργανωτή, η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι αυτό δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί, ενώ ερωτηθείσα για τη διαδήλωση στο Προεδρικό, είπε ότι σταθμίζοντας τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν χθες, η Αστυνομία δεν θα προβεί σε καταγγελίες.

(ΙΚ/ΕΧΡ)