Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-09-2020 12:13

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης δέχθηκε σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Sergey Lavrov στα πλαίσια επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο, επ’ ευκαιρία της εξηκοστής επετείου από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Τον κ. Lavrov συνόδευαν στη συνάντηση ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Aleksander Grushko, ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία κ. Stanislav Osadchiy και υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Υποδεχόμενος το Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τους ισχυρούς δεσμούς Κύπρου – Ρωσίας, οι οποίοι, όπως ανέφερε, χρονολογούνται πολύ πριν τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Οι ιστορικοί και πολιτιστικοί αυτοί δεσμοί, τόνισε ο κ. Συλλούρης υπερκεράζουν τα όποια εφήμερα προβλήματα αναφύονται στο διεθνές πεδίο. Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες για τη διαχρονική στήριξη της Ρωσίας προς την Κύπρο, ειδικότερα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όσον αφορά στο Κυπριακό και τις προσπάθειες επίλυσής του, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου. Στηλίτευσε δε τη λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, αλλά και των ίσων αποστάσεων που επικρατεί στο διεθνές πολιτικό σύστημα.    

Ο κ. Lavrov σημείωσε τη διαχρονικότητα των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου και τις φιλικές σχέσεις που συνδέουν τους λαούς των δύο χωρών, στη βάση ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών. Η Ρωσία, ανέφερε ο κ. Lavrov, τάσσεται υπέρ του δίκαιου και ισότιμου διαλόγου στη βάση αρχών προς εξεύρεση λύσεων και αποκλιμάκωση. Εξέφρασε δε ευχαριστίες για τη στήριξη της Βουλής των Αντιπροσώπων προς τη Ρωσία, τόσο όσον αφορά ψήφισμα του Σώματος για άρση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Ρωσίας, όσο και στο διεθνές κοινοβουλευτικό πλαίσιο, ειδικότερα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Υπογραμμίστηκε εκατέρωθεν η βούληση Ρωσίας και Κύπρου για περαιτέρω ενίσχυση των μεταξύ τους σχέσεων, περιλαμβανομένης της συνεργασίας μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων στο διμερές και στο πολυμερές κοινοβουλευτικό επίπεδο.

(IK/ΣΧ)