Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-09-2020 08:52

Δηλώσεις των ηγετών των μεσογειακών κρατών που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής της MED7

Την πλήρη αλληλεγγύη και στήριξή τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα στην αντιμετώπιση των τουρκικών παράνομων ενεργειών σε βάρος των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων εξέφρασαν χθες βράδι οι ηγέτες των επτά μεσογειακών κρατών της ΕΕ, κατά την 7η Σύνοδο Κορυφής των MED7 που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κορσική, ύστερα από πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου κ. Εμανουέλ Μακρόν.

Μετά τις εργασίες της Συνόδου, στην οποία πήραν μέρος ο Πρόεδρος Μακρόν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, και οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Μάλτας, οι ηγέτες προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Μακρόν αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πρόσθεσε ότι «αν δεν αφυπνιστούμε, η Μεσόγειος θα γίνει χώρος ηγεμονικών αντιπαραθέσεων».

Εξέφρασε, επίσης, ξεκάθαρη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, στέλνοντας μήνυμα στήριξης έναντι των παράνομων γεωτρήσεων και των απειλών από πλευράς της Τουρκίας κατά της κυριαρχίας δύο ευρωπαϊκών κρατών.

Πρόσθεσε ότι «εκφράσαμε τη βούλησή μας, κάτι που θα επαναλάβουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να ξεκινήσει ένας υπεύθυνος διάλογος και να βρεθεί λύση. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολος αυτός ο διάλογος και δεν είμαστε αφελείς αλλά θέλουμε, καλή τη πίστη, να υπάρξει διάλογος».

Ανέφερε ακόμη ότι «όπως ορίζουμε στην παράγραφο 6 του Κοινού Ανακοινωθέντος, έχουμε κοινό στόχο να επανέλθουμε σε ομαλές σχέσεις και σταθερότητα στην περιοχή, να σταματήσουν μονομερείς  ενέργειες, οι παράνομες γεωτρήσεις, να τηρηθεί το εμπάργκο όπλων για όλες τις δυνάμεις της περιοχής και να γίνει δεκτό το γεγονός ότι υπάρχουν διαφωνίες στην περιοχή αλλά πρέπει να ξεπεραστούν με διάλογο, διαπραγματεύσεις και ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει διάλογος στο πλαίσιο της ΕΕ με την Τουρκία, αν αυτός στηρίζεται σε ένοχη αδυναμία ή υποχωρητικότητα για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για το ζήτημα της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και για τον ρόλο τη Τουρκίας, για την κλιμάκωση της έντασης, για τις προκλητικές συμπεριφορές, για τον τρόπο που η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της ΕΕ, εξακολουθώντας μάλιστα να κατέχει παράνομα έδαφος ενός από αυτά, της Κύπρου, ενώ απροκάλυπτα πλέον απομακρύνεται από κάθε προσπάθεια ειλικρινούς συνεννόησης».

Τόνισε ότι τα Συμπεράσματα της Συνόδου στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα και δείχνουν στην Τουρκία τον δρόμο, και αν θέλει πραγματικά έναν ειλικρινή διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ πρέπει να το αποδείξει στην πράξη, σταματώντας αμέσως τις μονομερείς ενέργειες, να δώσει πειστικά δείγματα ότι σέβεται απαρέγκλιτα και όχι επιλεκτικά τους διεθνείς κανόνες. «Θέλουμε τερματισμό των προκλήσεων και αρχή των συζητήσεων», είπε.

Πρόσθεσε ότι «ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη. Η στήριξη προς την Ελλάδα και την Κύπρο δεν είναι απλά μια έκφραση αλληλεγγύης, είναι αναγνώριση του γεγονότος ότι πλέον διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την Ευρώπη. Η Τουρκία έχει χρόνο πριν τη Σύνοδο Κορυφής να κάνει ένα βήμα πίσω και να χαράξει η ίδια την πορεία εξόδου από αυτή την κρίση, να απέχει από ναυτικές και ερευνητικές δραστηριότητες σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες, να συγκρατήσει την επιθετική ρητορική και να επιστρέψει, ως προς τις σχέσεις της με την Ελλάδα, στο τραπέζι» των συνομιλιών.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας κ. Αντόνιο Κόστα είπε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει πλήρης αλληλεγγύη απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να στηριχθούν οι πρωτοβουλίες του Σαρλ Μισιέλ και του Ζοζέπ Μπορέλ προκειμένου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις ώστε να μην είναι μόνο θεωρητική η στήριξη, αλλά και έμπρακτη.

Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Πέδρο Σάντσεθ, ανέφερε από πλευράς του, ότι σε ό,τι αφορά την Τουρκία περιμένουμε τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του τρέχοντος μηνός.  

Πρόσθεσε ότι η «θέση μας είναι καθοριστική. Θεωρούμε ότι βεβαίως πρέπει να επιδείξουμε στήριξη προς δύο κράτη της ΕΕ, ανήκουμε σε αυτή και μοιραζόμαστε πολλές πιέσεις, δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των ενεργειών της Τουρκίας. Ο διάλογος είναι το μήνυμα, πραγματικός διάλογος που προϋποθέτει ότι θα πρέπει να στηρίξουμε τον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου και την Προεδρία της Γερμανίας.

Από τη δική του πλευρά, ο Ιταλός Πρωθυπουργός κ. Τζιουζέπε Κόντε εξέφρασε πλήρη και έμπρακτη αλληλεγγύη προς Κύπρο και Ελλάδα και είπε, μεταξύ άλλων, ότι θέλουμε να διευρύνουμε τις δυνατότητες ενός διαλόγου και να καταλήξουμε σε κοινές λύσεις.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας κ. Ρόμπερτ Αμπέλα είπε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, ότι εκφράζει την αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και συνειδητοποιούμε πόσο ευαίσθητη είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή. Η χώρα μου έχει μια ρήτρα ουδετερότητας που προβλέπεται στο Σύνταγμά μας και συνεπώς η δική μας θέση είναι σαφής. Η εδαφική κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας θα πρέπει να τηρούνται, βάσει του διεθνούς δικαίου. Η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και όλης της Μεσογείου είναι προς το συμφέρον όλων μας, όλων των Ευρωπαίων εταίρων και του συνόλου της περιφέρειας της Μεσογείου. Θα πρέπει να επικρατήσει ο διάλογος».

ΡΜ/ΕΧ/ΣΧ