Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-09-2020 14:08

Ο βουλευτής κ. Νίκος Τορναρίτης συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης σε συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της ΚΣΣΕ

Ο βουλευτής κ. Νίκος Τορναρίτης, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), συμμετείχε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της Συνέλευσης.

Στο πλαίσιο της τρέχουσας Ελληνικής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης παρουσίασε τις δραστηριότητες και πρωτοβουλίες της Ελληνικής Προεδρίας.

Ο κ. Τορναρίτης εξήρε το έργο της Ελληνικής Προεδρίας σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού και άλλων σοβαρών προκλήσεων που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα. Ο κ. Τορναρίτης έκανε ειδικότερη αναφορά στο μεταναστευτικό πρόβλημα, στο οποίο, όπως επεσήμανε, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες οι χώρες της πρώτης γραμμής. Η Κύπρος, ανέφερε ο κ. Τορναρίτης, αντιμετωπίζει αυξημένες ροές παράνομων μεταναστών, που φθάνουν δια θαλάσσης ή μέσω των κατεχόμενων από την Τουρκία περιοχών, δυσχεραίνοντας το έργο των Αρχών στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο κ. Τορναρίτης στηλίτευσε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι ενέργειες αυτές, ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής, υπονομεύουν τις προοπτικές για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή, ενώ θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης. Η λογική των δύο μέτρων και δυο σταθμών και του κατευνασμού, που επιδεικνύει η διεθνής κοινότητα, έχουν αποθρασύνει την Τουρκία και ενθαρρύνουν τις επεκτατικές της βλέψεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, αλλά και σε σχέση με τη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, τόνισε ο κ. Τορναρίτης. Υπογράμμισε δε πως, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί αποκλιμάκωση της έντασης, εν μέσω των πολεμοχαρών απειλών και των κλιμακούμενων προκλήσεων της Τουρκίας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.      

Ο κ. Τορναρίτης εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Μια τέτοια εξέλιξη, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, δυναμιτίζει τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και ενταφιάζει την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, κατέληξε ο κ. Τορναρίτης.  

 

(IK/ΣΧ)