Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-09-2020 19:20

Κύπριοι βουλευτές σε τηλεδιάσκεψη στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, στις εργασίες της 27ης Γενικής Συνέλευσης

Οι βουλευτές κ. Άγγελος Βότσης, επικεφαλής, κ. Κώστας Κωσταντίνου, κα Ευανθία Σάββα και κ. Ηλίας Μυριάνθους, μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), συμμετείχαν σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, στις εργασίες της 27ης Γενικής Συνέλευσης (Γ.Σ.) της ΔΣΟ.

Κατά τις εκλογές που διεξήχθηκαν για την ανάδειξη των νέων αξιωματούχων της ΔΣΟ,  νέος Γενικός Γραμματέας εξελέγη ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης επανεξελέγη ο Ρώσος βουλευτής κ. Sergey Gavrilov. Ο κ. Βότσης επανεξελέγη μέλος της Διεθνούς Γραμματείας, ο κ. Κωνσταντίνου Πρόεδρος της Επιτροπής Κανονισμού και ο κ. Μυριάνθους Μέλος της Επιτροπής Οικονομικών, ενώ η κα Σάββα εξελέγη Εισηγήτρια της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε συζήτηση για την προστασία των Χριστιανών και της Ορθόδοξης κληρονομιάς και παράδοσης, ο κ. Βότσης στηλίτευσε τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.  Καταδίκασε, επίσης, τις αποφάσεις για μετατροπή των Εκκλησιών της Αγίας Σοφίας και της Χώρας σε τζαμιά, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να δράσει άμεσα, προκειμένου να τερματιστεί η τουρκική παραβατικότητα και συμπεριφορά. Εξάλλου, ο κ. Βότσης εξέφρασε εξ ονόματος της αντιπροσωπείας ειλικρινή εκτίμηση για τη συνολική προσφορά του απερχόμενου Γενικού Γραμματέα της ΔΣΟ κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη.

Σε συζήτηση των οικονομικών θεμάτων και θεμάτων προγραμματισμού της Συνέλευσης, ο κ. Μυριάνθους επεσήμανε ότι η διαφύλαξη της οικονομικής ανεξαρτησίας της Συνέλευσης και η ορθή αντιμετώπιση των όποιων χρηματοοικονομικών κινδύνων αποτελούν εχέγγυα του αποτυπώματός της ΔΣΟ στο διεθνές γίγνεσθαι. 

Εξάλλου, στο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων για τις δραστηριότητες της Συνέλευσης, υπό το φως των περιορισμών που επέβαλε η πανδημία Covid-19, υπογραμμίστηκε η συνεχής και ουσιαστική παρουσία και συμβολή της Συνέλευσης  στο κοινοβουλευτικό πεδίο, μέσω της αξιοποίησης των τεχνολογικών δυνατοτήτων και της προσαρμογής της στις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες.

Τις εργασίες της Γενική Συνέλευσης χαιρέτισαν με μηνύματά τους επικεφαλής διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών και εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Πατριαρχείου Μόσχας και πασών των Ρωσσιών και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

(ΣΣ)