Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-09-2020 10:06

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη μετά το πέρας των επαφών του με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, κ. Clément Beaune

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που υποδέχομαι σήμερα στην Κύπρο, τον φίλο Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Clément Beaune, και τα μέλη της συνοδείας του. 

Η επίσκεψή σου, φίλε Clément, πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την Ευρώπη γενικότερα. Η συνεχιζόμενη παραβατική συμπεριφορά και οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δοκιμάζουν την αξιοπιστία και την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προστατεύσει αποτελεσματικά τα ζωτικά της συμφέροντα, όπως επίσης την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών-Μελών της.    

Η παρουσία σου σήμερα στην Κύπρο, επιβεβαιώνει το έντονο και ειλικρινές ενδιαφέρον της Γαλλίας για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, και υπογραμμίζει εμφαντικά τον αποφασιστικό ρόλο που το Παρίσι διαδραματίζει στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων. Για το ενδιαφέρον αυτό, καθώς και για την ουσιαστική υποστήριξη της Γαλλίας προς την Κύπρο, όπως αυτή έχει εκφρασθεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τόσο δημόσια, όσο και κατ’ ιδίαν από τον ίδιο τον Πρόεδρο Μακρόν και από τον καλό μου φίλο τον Υπουργό Εξωτερικών Le Drian, θέλω και δημόσια σήμερα να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας.     

Η ανανέωση της τουρκικής NAVTEX προ διημέρου για επέκταση των παράνομων γεωτρήσεων του YAVUZ μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, την ώρα μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια σειρά διεργασιών και πρωτοβουλιών με στόχο τον τερματισμό των έκνομων ενεργειών της Άγκυρας και την αποκλιμάκωση, αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας. Ευελπιστώ ότι τις επόμενες μέρες, στις κρίσιμες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες, οι εταίροι μας θα δείξουν την ίδια αποφασιστικότητα με τη Γαλλία, ούτως ώστε από κοινού να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που λάβαμε. Θεωρώ ότι οι εκτενείς συζητήσεις που είχαμε σήμερα για το θέμα αυτό έχουν ιδιαίτερη σημασία, ενόψει και της στρατηγικής συζήτησης που προγραμματίζεται να γίνει στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για ολόκληρο το φάσμα των Ευρω-τουρκικών σχέσεων.

Κυρίες και Κύριοι,

Η σημερινή συνάντηση, αποτελεί συνέχεια των ιδιαίτερα παραγωγικών επαφών μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, σε όλα τα επίπεδα, που έχουμε ολοένα και πιο τακτικά τα τελευταία χρόνια. Ακολουθεί δε τη σημαντική, από κάθε άποψη, επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Παρίσι τον περασμένο Ιούλιο, καθώς και την καθ’ όλα επιτυχημένη Σύνοδο Κορυφής των Επτά Μεσογειακών Κρατών της ΕΕ, που φιλοξένησε ο Γάλλος Πρόεδρος, στην Κορσική, την περασμένη εβδομάδα.

Οι παραδοσιακά στενές και φιλικές σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας έχουν εξελιχθεί σε μια στρατηγικής σημασίας σχέση, βασισμένη σε στέρεες βάσεις. Οι δύο χώρες, οι κυβερνήσεις και οι λαοί μας, μοιράζονται τις ίδιες αξίες, αρχές και επιδιώξεις, ενώ και το όραμά μας για την ασφάλεια, την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη, είναι κοινό. Όπως γνωρίζετε, η Κύπρος έχει χαιρετίσει και στηρίξει τις πρωτοβουλίες της Γαλλίας για ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως και τις ιδέες που έχει εκφράσει κατά καιρούς ο Πρόεδρος Μακρόν υπέρ της ανάγκης ανάληψης από την Ένωση της στρατηγικής της αυτονομίας και ενίσχυσης της αλληλεγγύης της προς τα Κράτη Μέλη στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα συναντίληψης και αλληλοκατανόησης είναι που συζητήσαμε με τον Clément, επί ενός ευρέως φάσματος περιφερειακών και ευρωπαϊκών θεμάτων, κυρίως στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα σε άλλα μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τη Μετανάστευση, για τις προσπάθειες εσωτερικού συντονισμού στην ΕΕ για αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεων σε διάφορους τομείς, για τη διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, για τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ συζητήσαμε επίσης γενικότερα και εφ’ όλης της ύλης, ενόψει της επικείμενης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ανταλλάξαμε απόψεις και για το Κυπριακό, υπό το φως των πρόσφατων δηλώσεων του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ.  Η Γαλλία, ως το μόνο Κράτος Μέλος της ΕΕ που είναι και Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έχει να διαδραματίσει ένα ουσιαστικό ρόλο τόσο προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά, όσο και για αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών για το θέμα της Αμμοχώστου, που αντιλαμβάνεστε αποτελεί θέμα υψίστης προτεραιότητας.

Θα σταματήσω στο σημείο αυτό, ευχαριστώντας θερμά για άλλη μια φορά τον φίλο Υπουργό για την επίσκεψή του και ιδιαίτερα για τις ειλικρινείς, εποικοδομητικές και παραγωγικές από κάθε άποψη διαβουλεύσεις που είχαμε.

 

(ΕΧ/ΕΙ)