Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-09-2020 11:51

Αναφορές του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στη σημερινή συνεδρία της ολομέλειας

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στην Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και τη Μικρασιατική Καταστροφή, στη Διεθνή Μέρα Δημοκρατίας και στην έκθεση «Εξήντα Χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας, Εξήντα Παράθυρα στην Κοινοβουλευτική μας Ιστορία»

Συνεδρία ολομέλειας - 18 Σεπτεμβρίου 2020

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η 14η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τον Σεπτέμβριο του 1922 γράφτηκε ο τραγικός επίλογος της μεθοδευμένης προσπάθειας των Τούρκων να εξαφανίσουν κάθε ελληνικό στοιχείο από τη Μικρά Ασία, την οποία υλοποίησαν προβαίνοντας σε φρικτά εγκλήματα. Η Μικρασιατική Καταστροφή σηματοδότησε το τέλος της μακραίωνης και σπουδαίας παρουσίας του ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή της Μικράς Ασίας. Οι κατατρεγμένοι πρόσφυγες κατέφυγαν σε διάφορα μέρη του κόσμου, αλλά ιδιαίτερα στην Ελλάδα και κάποιοι από αυτούς και στο νησί μας, προσπαθώντας να επιβιώσουν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Η Τουρκία ενενήντα οκτώ χρόνια μετά εξακολουθεί να προκαλεί με τις αξιώσεις της σε βάρος του ελληνισμού και να δημιουργεί ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο με τις παράνομες ενέργειές της. Η Βουλή των Αντιπροσώπων καλεί τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας και να μεσολαβήσει προς αποσόβηση της κρίσης, με στόχο την επικράτηση της ειρήνης στην τόσο ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αγαπητοί συνάδελφοι, σας καλώ να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής.

(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)

Αιωνία τους η μνήμη!   

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Βουλή των Αντιπροσώπων χαιρετίζει σήμερα τη Διεθνή Ημέρα Δημοκρατίας, που εορτάζεται παγκοσμίως στις 15 Σεπτεμβρίου. Σήμερα η υφήλιος είναι αντιμέτωπη με μια νέα απειλή, τον ιό COVID-19. Οι πολυεπίπεδες συνέπειες της πανδημίαςκατέδειξαν πρώτιστα ότι οι δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης ή εκπτώσεων εν καιρώ μεγάλων κρίσεων. Κατέδειξαν επίσης το ζωτικής σημασίας ρόλοπου επιτελούν τα κοινοβούλια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, στην άσκηση αποτελεσματικού κοινοβουλευτικού ελέγχου και στην προώθηση της διαφάνειας, της συμμετοχικότητας και του πλουραλισμού.

Τιμώντας και φέτος τη Διεθνή Μέρα της Δημοκρατίας, η Βουλή των Αντιπροσώπων επαναβεβαιώνει την προσήλωσή της στην προώθηση και προάσπιση των βασικών αρχών για τον πολυμερισμό, την ειρήνη, την ασφάλεια και την αλληλεγγύη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ στην έκθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων «Εξήντα Χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας, Εξήντα Παράθυρα στην Κοινοβουλευτική μας Ιστορία», τα εγκαίνια της οποίας τελέστηκαν στις 29 Ιουλίου. Λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας δεν κατέστη δυνατό να σταλούν ευρέως προσκλήσεις για τα εγκαίνια της έκθεσης και για τον λόγο αυτό, αλλά και ένεκα του σημαντικού ενδιαφέροντός της η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή καθημερινά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Η έκθεση φιλοξενείται στο Σπίτι του Πολίτη και παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικο-πολιτικό ενδιαφέρον για τους νυν και πρώην πολιτικούς αξιωματούχους μας, καθώς και για κάθε Κύπριο πολίτη, αφού καταγράφει πολύπλευρα τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας. Μέσα από κείμενα, φωτογραφικό υλικό, πρωτοσέλιδα και άρθρα εφημερίδων, γελοιογραφίες, τεκμήρια και αντικείμενα, η έκθεση αποτυπώνει την εξηντάχρονη ιστορία της Βουλής. Καταγράφονται οι σημαντικότεροι σταθμοί της ιστορίας του τόπου, οι οποίοι αποτυπώνονται όχι μόνο μέσω της νομοθεσίας, αλλά και από τις αντιδράσεις του Τύπου απέναντι στα γεγονότα.

Αγαπητοί συνάδελφοι και συμπολίτες που παρακολουθείτε την ολομέλεια από τους δέκτες σας, σας προσκαλώ και σας παροτρύνω να επισκεφθείτε την έκθεσή μας. 

(IK/ΕΧΡ)