Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-09-2020 11:04

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κυριάκου Κούσιου για τις αναφορές Τσαβούσογλου

Οι θέσεις της Τουρκίας, όπως αυτές έχουν εκφραστεί την τελευταία περίοδο, ακόμη και χθες, από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν είναι νέες. Τα ίδια ακριβώς είπε μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, εξέλιξη που ήταν το αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Οι ισχυρισμοί που πρόβαλε τότε ήταν καθ’ ολοκληρία ψευδείς, ενώ οι θέσεις του, όπως προβάλλονται τις τελευταίες μέρες, αποτελούν την πάγια τουρκική θέση και πολιτική για το Κυπριακό στην οποία οφείλεται και η μη λύση τα τελευταία 46 χρόνια.

Θα πρέπει να διερωτηθούμε γιατί ο κ. Τσαβούσολγου επιλέγει αυτή την περίοδο να προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις, μετά την πιστοποίηση της ετοιμότητας του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να συγκαλέσει πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό και αφού κάλεσε τα μέρη να απέχουν από οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες, καθώς και να εφαρμόζουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ταυτόχρονα, διερωτόμαστε γιατί η Τουρκία συνεχίζει την εισβολή της στην ΑΟΖ μας, ανανεώνει τις navtex και απειλεί για εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα και δεδηλωμένη βούληση της να συμμετάσχει σε ένα νέο κύκλο συνομιλιών, στη βάση της συναντίληψης που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο, τον Νοέμβριο του 2019, στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών από το σημείο όπου μείναμε στο Κραν Μοντανά, νοουμένου ότι η Τουρκία θα τερματίσει τις έκνομες της ενέργειες.

(ΡΜ/ΕΚ)