Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-09-2020 12:34

Ομιλία Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη στο μνημόσυνο των πεσόντων Κυθρέας και της ευρύτερης περιοχής

Τελούμε σήμερα με βαθιά συγκίνηση το ετήσιο μνημόσυνο των Κυθρεωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και έθεσαν υπεράνω όλων το χρέος τους στην πατρίδα, ως αυτοσκοπό και ύψιστη προτεραιότητα. Την ίδια ώρα αναπέμπουμε δέηση για τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας και την επιστροφή όλων των προσφύγων στα χώματα που τους ανέθρεψαν. 

Μνημονεύουμε τη γενναιότητα, την τόλμη, την αυτοθυσία όσων υπερασπίστηκαν την ελευθερία της πατρίδας μας. Τους έχουμε στη σκέψη μας και προσπαθούμε αδιάκοπα, να δικαιώσουμε τον αγώνα και τη θυσία τους.

Αποτελεί γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή Κυθρέας είναι από τις περιοχές που δέχτηκαν το ισχυρότερο πλήγμα από την τουρκική εισβολή, με τους περισσότερους νεκρούς και αγνοούμενους κατ’ αναλογία πληθυσμού.

Ταυτόχρονα, συμπάσχουμε με τους συγγενείς των αγνοουμένων που ταλαιπωρούνται ακόμα με βασανιστικά ερωτήματα. Πέραν όμως από την έκφραση εκτίμησης και ευγνωμοσύνης από πλευράς της Πολιτείας,  σας μεταφέρω το ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να βρεθεί επιτέλους λύση στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων που εξακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια να προκαλεί πόνο και συνάμα οργή.

Ο κυπριακός λαός δεν ξεχνά. Ο πόθος για επιστροφή παραμένει ασίγαστος παρά το πέρασμα του χρόνου και οι Κυθρεώτες διατηρούν άσβεστη τη μνήμη της πόλης και του κόσμου της. Δεν παραιτούμαστε, δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και δεν αποδεχόμαστε τα τετελεσμένα. 

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι παρά τις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας, παραμένουμε προσηλωμένοι στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. 

Σε αυτό το πλαίσιο, εργαζόμαστε συστηματικά προς την επανέναρξη των  συνομιλιών με προοπτική θετικής κατάληξης, νοουμένου ότι η Τουρκία θα συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειές της εντός της AOZ της Κύπρου και τους όποιους  σχεδιασμούς για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Κυρίες και κύριοι,

Το όραμά μας είναι η Κύπρος να γίνει τόπος ειρήνης, ευημερίας, σταθερότητας και ασφάλειας, που θα προσφέρει προστασία και ίσες προοπτικές ευημερίας σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της, αποτελώντας για την Ευρώπη έναν αξιόπιστο εταίρο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μια λύση χωρίς εγγυήσεις και ξένους στρατούς κατοχής, θα είναι επιτυχία όλων μας. Θα είναι κυρίως το βασικό συστατικό για ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τα παιδιά μας. 

Η Τουρκία, εξακολουθεί να τηρεί την ίδια αδιάλλακτη στάση, αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την ίδια ώρα προκαλεί με τις έκνομες ενέργειές της στην ΑΟΖ της Κύπρου και την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας. Τέτοιου είδους συμπεριφορές αναδεικνύουν την έλλειψη κάθε καλής διάθεσης από μέρους της να συνεργαστεί για την επίτευξη μιας λύσης. 

Ανεξάρτητα, όμως, από τη στάση της Τουρκίας, οφείλουμε όλοι μαζί ενωμένοι να συνεχίσουμε με ομοψυχία και σύμπνοια τον αγώνα για τη λύτρωση της πατρίδας μας. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τον τερματισμό της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας μας.

Με επιμονή αγωνιζόμαστε για να δημιουργηθούν ξανά εκείνες οι συνθήκες για επανένωση και ειρηνική συμβίωση όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου μας. Είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο προκειμένου να τερματιστεί η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων. 

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποβαθμίσουμε την σημερινή κατάσταση όπως διαμορφώνεται ως αποτέλεσμα της τουρκικής επιθετικότητας και ως προς αυτή την κατεύθυνση η ΕΕ πρέπει να μετουσιώσει την έκφραση αλληλεγγύης της σε αποφασιστικές ενέργειες.

Θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και να υπάρξει άμεσα αποφασιστική δράση, ώστε να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία πως η ΕΕ παραμένει ενωμένη για αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών της.

Φίλιες χώρες, όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ με τις πρόσφατες επισκέψεις των Υπουργών Εξωτερικών στην Κύπρο, αλλά και η σύνοδος των 7 μεσογειακών κρατών (MED7) την προηγούμενη βδομάδα, έδειξαν την πλήρη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, για την απρόσκοπτη άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. 

Κλείνοντας, ας αναλογιστούμε το δικό μας χρέος έναντι της πατρίδας μας και υποσχόμαστε, πως δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τον αγώνα για την επανένωση σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας. Το χρωστάμε σε όλους αυτούς που έχασαν τη ζωή τους εκείνες τις μέρες και όσους ακόμη η τύχη αγνοείται.

Αιωνία ας είναι η μνήμη τους και είθε ο Μεγαλοδύναμος είθε να βοηθήσει να κλείσουν οι πληγές των οικογενειών των αγνοουμένων μας.

Σας ευχαριστώ.

 (ΕΙ)