Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-09-2020 13:33

Ανακοίνωση Ανωτάτου Δικαστηρίου για την επίσκεψη της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Ανώτατο Δικαστήριο

H Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και η αξιόλογη συνοδεία της επισκέφθηκαν, χθες, 23 Σεπτεμβρίου 2020, το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου όπου συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Δικαστηρίου.

Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Στέλιος Ναθαναήλ στην προσφώνηση του τόνισε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου είναι ιδιαίτερα ευτυχές, αλλά και υπερήφανο, που έχει την τιμή να μοιράζεται αυτές τις στιγμές στην ιστορία του με την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα καταξιωμένη νομικό. Αναφέρθηκε στους συναδελφικούς και θεσμικούς δεσμούς μεταξύ των Δικαστών των δύο χωρών και προέβη σε σύντομη αναφορά στην ταραγμένη νομική και συνταγματική ιστορία του τόπου, τονίζοντας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο, ως Συνταγματικό Δικαστήριο υπερασπίζεται και προάγει την ελευθερία όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο υπαρξιακής υπόστασης της ίδιας της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στην αντιφώνησή της εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά της που βρίσκεται στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου, αναφερόμενη στην ιδιότητα της ως Δικαστής και ειδικότερα ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας,  μέχρι της ανάληψης του υπάτου αξιώματός της. Τόνισε δε, όσα κατέγραψε αργότερα και στο Βιβλίο Επισκεπτών του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι: «Η ανεξαρτησία και η εύρυθμη απονομή της Δικαιοσύνης είναι βασική προϋπόθεση του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας. Οι ανώτατοι δικαστές καλούνται να κρίνουν σύνθετα ζητήματα, με υψηλή νομική, πολιτική και ηθική σημασία. Το παράδειγμα και το έργο σας, η επιτέλεση του καθήκοντος σας με γνώση, ήθος και ενσυναίσθηση, θωρακίζουν τη λειτουργία και την αξιοπιστία του πολιτεύματος».

Μετά την τελετή υποδοχής, η κα Πρόεδρος είχε σύντομη συνομιλία με τους Δικαστές και επισκέφθηκε την αίθουσα της Πλήρους Ολομέλειας.

(ΕΚ/ΕΧΡ)