Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-09-2020 19:07

Συμμετοχή Κυπρίων βουλευτών στις εργασίες του 49ου Συνεδρίου της Περιφέρειας Βρετανικών Νήσων και της Μεσογείου

Οι βουλευτές κα Ελένη Μαύρου, επικεφαλής, και ο κ. Αντρέας Κυπριανού, μέλος, της κυπριακής αντιπροσωπίας του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (CPA) συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης, στις εργασίες του 49ου Συνεδρίου της Περιφέρειας Βρετανικών Νήσων και της Μεσογείου (BIMR), του CPA, που διοργανώνει το Κοινοβούλιο της Μάλτας.

Στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα την ευελιξία των κοινοβουλίων στη θέσπιση έκτακτων νομοθετικών μέτρων σε σχέση με την πανδημία του Covid–19, η κα Μαύρου κατά την παρέμβασή της, σημείωσε ότι η ευελιξία είναι πολύ σημαντική στην εύρυθμη λειτουργία των κοινοβουλίων, ιδιαίτερα σε δύσκολες συνθήκες και επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, μέσω της αποτελεσματικής χρήσης της τεχνολογίας και των κατάλληλων υποδομών. Πρόσθεσε δε, ότι τα εργαλεία αυτά επιτρέπουν τη διεξαγωγή εργασιών σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον.

Αναφερόμενη στην Κύπρο, η κα Μαύρου έκανε μνεία στο νομοθετικό έργο της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά την περίοδο της πανδημίας, το οποίο αποσκοπεί, όπως πρόσθεσε, στην προστασία των επιχειρήσεων, των εργαζόμενων και διαφόρων ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται δυσανάλογα από τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας. Η Κύπρια βουλευτής σημείωσε, επίσης, ότι στην περίπτωση αρκετών κρατών της Κοινοπολιτείας, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, η οικονομία βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στους τομείς των υπηρεσιών και του τουρισμού, οι οποίοι δυστυχώς παρέλυσαν λόγω της πανδημίας. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια περιόδων έκτακτης ανάγκης, οφείλουν να είναι ανάλογες προς τις οικονομικές απαιτήσεις του κράτους, με πρόνοιες που να ανταποκρίνονται επαρκώς και ουσιωδώς στις ανάγκες των πολιτών, τόνισε η κα Μαύρου.

Ο κ. Κυπριανού συμμετείχε παράλληλα σε θεματική συζήτηση που αφορούσε στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στα μικρά κράτη, Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στις πρωτοφανείς προκλήσεις που επέφερε η πανδημία σε πολλούς τομείς, όπως οι μεταφορές, το εμπόριο, τα συστήματα υγείας και εκπαίδευσης. Περαιτέρω, ανέδειξε τη σημασία της έγκαιρης υιοθέτηση μέτρων, με στόχο την παροχή ενός αποτελεσματικού και ισχυρού δικτύου κοινωνικής ασφάλειας για εργαζομένους και επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τα μικρά κράτη, ο βουλευτής ανέφερε ότι η κρατική στήριξη σε επιχειρήσεις και εργοδοτούμενους δεν είναι μονοδιάστατο θέμα, ειδικότερα σε οικονομίες που βασίζονται πρωτίστως στους τομείς των υπηρεσιών και του τουρισμού. Ανέφερε, επίσης, ότι η τουριστική βιομηχανία έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ τα μέτρα που λήφθηκαν για στήριξη του συγκεκριμένου τομέα δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ο Κύπριος βουλευτής επισήμανε ιδιαίτερα τις επιπρόσθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος, λόγω του νησιώτικου χαρακτήρα της και των θεμάτων εναέριας συνδεσιμότητας, τα οποία τώρα έχουν διογκωθεί, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία.

Ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε την ανάγκη μετατροπής της οικονομικής ύφεσης σε ευκαιρία για ανάπτυξη, σημειώνοντας τις δυνατότητες ευελιξίας των οικονομιών των μικρών κρατών και υιοθέτησης νέων πρακτικών με στόχο τη βελτίωση, τόσο της παραγωγικότητας όσο και της ανταγωνιστικότητας. Ανέφερε δε, ως παράδειγμα την ψηφιακή μεταρρύθμιση 160 και πλέον υπηρεσιών στην Κύπρο, η οποία εξοικονομεί ανθρώπινο δυναμικό και μειώνει τη γραφειοκρατία, ενώ εξήρε παράλληλα την καθοριστική συμβολή του Υφυπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας, ειδικότερα κατά την περίοδο επιβολής περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις, συνεπεία της πανδημίας.

 

(ΕΧ)