Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-09-2020 08:56

Χαιρετισμός Υπ. Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στο 4ο Αγροτικό Συναπάντημα Πολιτισμού 2020 στις 25/9/2020

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι απόψε μαζί σας, στο 4o Αγροτικό Συναπάντημα Πολιτισμού 2020, το οποίο συνδιοργανώνεται από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και τον Δήμο Λεμεσού. Πρόκειται για μια τριήμερη εκδήλωση που προβάλλει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, αναδεικνύει τον μόχθο του κύπριου αγρότη και προωθεί τα υψηλής ποιότητας γεωργικά προϊόντα που η κυπριακή γη παράγει και απλόχερα προσφέρει.

Η διοργάνωση του αγροτικού αυτού συναπαντήματος, συνεισφέρει στην προσπάθεια υλοποίησης των στόχων που έχει θέσει η Κυβέρνηση, για αύξηση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα, για αναζωογόνηση της υπαίθρου, για εξασφάλιση δίκαιου εισοδήματος για τους αγρότες, για συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο, για εξασφάλιση της ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων και για στήριξη της ηλικιακής ανανέωσης στον γεωργικό τομέα. Προς την κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, έχει προωθήσει μια σειρά από πολιτικές,  οι οποίες ήδη υλοποιούνται ή βρίσκονται ένα στάδιο πριν από την έναρξη υλοποίησης τους. Ενδεικτικά αναφέρω την αναδιάρθρωση του θεσμού της γεωργικής ασφάλισης, τη νομοθεσία για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, την ενθάρρυνση για δημιουργία ομάδων παραγωγών, την ανάδειξη της μοναδικότητας των κυπριακών προϊόντων και την αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών.

Βασικό εργαλείο υλοποίησης των πολιτικών μας είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Σημαντικός είναι ο ρόλος που διαδραματίζει ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών, αποστολή του οποίου είναι η εκταμίευση και η ορθή διαχείριση των κονδυλίων που δικαιούται η Κύπρος από τα ευρωπαϊκά ταμεία, για τον αγροτικό της τομέα.

Η χρονιά που διανύουμε συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την Κύπρο και τον γεωργικό της τομέα, όπως και για όλο τον κόσμο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η υποχρεωτική απαγόρευση κυκλοφορίας και τα σκληρά μέτρα που εφαρμόστηκαν, έπληξαν τη φετινή γεωργική παραγωγή. Το Υπουργείο Γεωργίας, ψηλαφώντας τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου, προχώρησε με ταχύτατους ρυθμούς στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση μιας σειράς από 27 συνολικά μέτρα, για την ανακούφιση των αγροτών μας, σε τομείς που υπέστησαν αρνητικές επιπτώσεις από την πανδημία. Ενδεικτικά αναφέρω τα μέτρα στήριξης των αγροτών των ορεινών περιοχών, των παραγωγών που πωλούσαν τα προϊόντα τους μόνο σε Λαϊκές Αγορές, των αμπελουργών, των ελαιοκαλλιεργητών, των καλλιεργητών καρπουζιών, εσπεριδοειδών, λαχανικών και φράουλας, των παραγωγών ανθέων, των αιγοπραβατοτρόφων, των χοιροτρόφων και των αλιέων. Λήφθηκαν επίσης μέτρα για τη μείωση του κόστους άρδευσης. Το συνολικό ύψος των ενισχύσεων που καταβλήθηκαν είτε από το Κράτος είτε από ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στον αγροτικό τομέα της Κύπρου, ξεπερνά τα δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ.

Κλείνοντας, διαβεβαιώνω για άλλη μια φορά τον αγροτικό κόσμο ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα στέκεται πάντα δίπλα του, αρωγός και συμπαραστάτης του αλλά και υπερασπιστής των καλώς νοούμενων συμφερόντων του. Συγχαίρω τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά την εκδήλωση αυτή και ευχαριστώ τον Δήμο Λεμεσού για τη συνεργασία και τη φιλοξενία στον όμορφο αυτό χώρο. Σας εύχομαι καλή διασκέδαση στο τριήμερο αυτό πολιτιστικό συναπάντημα, παρακολουθώντας το πλούσιο του πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν καταξιωμένοι κύπριοι και ελλαδίτες καλλιτέχνες.

(ΜΑΚ)