Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-09-2020 18:53

Ο Υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με το τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και το οικονομικό επιτελείο του κόμματος

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου,  τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του κόμματος κ. Χάρη Γεωργιάδη, τον Βουλευτή κ. Ονούφριο Κουλλά και τον Βουλευτή κ. Μάριο Μαυρίδη, με επίκεντρο την οικονομία.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Υπουργός ανέφερε:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού και το οικονομικό επιτελείο του κόμματος, όχι μόνο για τη λεπτομερή και ουσιαστική συζήτηση που είχαμε σήμερα και αφορούσε τα οικονομικά δεδομένα αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και για τη στήριξη στις κυβερνητικές πολιτικές. Κυβερνητικές πολιτικές που εφαρμόζονται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την κυπριακή οικονομία, σε μια περίοδο πολύ δύσκολη, από τις πιο δύσκολες λόγω της πανδημίας και είναι κυβερνητικές πολιτικές που αποδίδουν.

Μόλις χτες ανακοινώσαμε και την αναθεώρηση της πρόβλεψης για τη συρρίκνωση της οικονομίας για το 2020. Από το 7% στο 5,5% του ΑΕΠ. Μια συρρίκνωση που είναι σημαντική αλλά σίγουρα είναι μικρότερη από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ασύγκριτα μικρότερη από ό,τι σε άλλες τουριστικές χώρες της περιοχής μας. Και είναι αυτό αποτέλεσμα και της ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας αλλά και αποτέλεσμα επιτυχών πολιτικών.

Είναι πολύ σημαντικό για την κυβέρνηση να υπάρχει και η κοινοβουλευτική στήριξη ούτως ώστε να μετουσιώσουμε σε πράξη ουσιαστικές πολιτικές και για το αύριο. Περνούμε από τη φάση του lockdown στη φάση της ανάκαμψης. Πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης για την επόμενη γενιά. Να υπενθυμίσω ότι λέγεται «Next Generation EU». Δηλαδή η επόμενη γενιά της ΕΕ. Πρέπει να δώσουμε στην επόμενη γενιά με τις δράσεις που θα σχεδιάσουμε σήμερα, το πράσινο στίγμα, το στίγμα των πράσινων πολιτικών, των ψηφιακών πολιτών, εκεί που υστερήσαμε τα περασμένα χρόνια.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διεξάγουμε τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Δημοκρατικό Συναγερμό για τις ουσιαστικές προτάσεις που έχει καταθέσει. Μέχρι το πέρας της ετοιμασίας των δικών μας προτάσεων ως χώρα θα είμαστε σε επαφή και με το κόμμα αλλά και με τα άλλα κόμματα που θέλουν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια με ουσιαστικό τρόπο ούτως ώστε να πετύχουμε και στην πολιτική μας που αφορά την επόμενη μέρα», τόνισε ο Υπουργός.

Σε ερώτηση για το που στηρίχτηκε η οικονομία της χώρας και ανταπεξήλθε σε σχέση με άλλες χώρες, ο κ. Πετρίδης απάντησε ότι «δεν θέλω να πω για χώρες που απέτυχαν. Τα δεδομένα είναι εκεί. Σίγουρα τα τελευταία χρόνια, από το 2013 και μετά, μιας επιτυχούς πολιτικής η οποία οδήγησε σε σημαντικά αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 4% αλλά που μας έδωσε και δημοσιονομικά περιθώρια, έχουν λειτουργήσει σε δυο τομείς. Ο ένας είναι ότι δημιούργησε ανθεκτικότητα στην πραγματική οικονομία.

Ο άλλος είναι ότι δημιούργησε τη δημοσιονομική ευχέρεια για να μπορούμε να δράσουμε με στοχευμένες πολιτικές ούτως ώστε να στηρίξουμε την εγχώρια ζήτηση, το εγχώριο εισόδημα την περίοδο του lockdown και μετά, κρατώντας την κατανάλωση ψηλά, και είναι κάτι το οποίο ήταν καταλυτικό.

Σίγουρα δεν θα μπορούσαν να εξουδετερωθούν πλήρως οι συνέπειες του μειωμένου κατά 80% τουρισμού αλλά ακόμη και σε εκείνον τον τομέα με τις πολιτικές τις στοχευμένες που έχουμε εφαρμόσει και τις πολιτικές του Υπουργείου Εργασίας πιστεύω ότι δεν θα υπάρξουν οι πολλές κακές επιπτώσεις που θα δημιουργούσαν μια μόνιμη ζημιά στον τομέα.

Λέγοντας αυτά απλώς να επαναλάβω ότι ακόμη υπάρχει μια παγκόσμια περίοδος αβεβαιότητας όσο αφορά την εξέλιξη του ιού και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να παρακολουθούμε συνεχώς τις πολιτικές μας, αλλά αυτά δεν είναι και ανεξάρτητα με την εξέλιξη της πανδημίας και στην Κύπρο. Και μια παράκληση και έκκλησή μου είναι να τηρούμε και τα πρωτόκολλα. Παρόμοια έκκληση έκανε και ο Υπουργός Υγείας χτες για να μην καταστρέψουμε ότι με κόπο χτίσαμε όσο αφορά την οικονομία και όσο αφορά την υγεία των συμπολιτών μας» κατέληξε.

 

(ΝΝ)