Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-09-2020 19:30

Χαιρετισμός του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στην τελετή απολογισμού της δράσης και οικονομικής δραστηριότητας του ΕΤΕΚ για την τριετία 2017-2020 και την απονομή Βραβείου Μηχανικής 2020

Επιτρέψτε μου προ της όποιας άλλης αναφοράς, να εκφράσω τις απολογίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατέστη δυνατόν να βρίσκεται μαζί σας. 

Η εκδήλωση του απολογισμού του ΕΤΕΚ για την τριετία 2017-2020, καθώς επίσης η Απονομή Βραβείου Μηχανικής 2020, μου δίνει ιδιαίτερη χαρά γιατί πρώτα απ΄ όλα, προΐσταμαι ενός Υπουργείου που είναι το κατ΄ εξοχήν αναπτυξιακό Υπουργείο του Κυπριακού Κράτους, το οποίο στελεχώνεται  με μεγάλο αριθμό Μηχανικών. Επιπρόσθετα, το ΕΤΕΚ, ως θεσμοθετημένος Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας, αποτελεί μόνιμο και σταθερό συνεργάτη μας για την Οικοδομική και Τεχνική ανάπτυξη του τόπου μας.

Είμαι σίγουρος ότι  παρά τις δύσκολες και πρωτοφανείς εποχές που ζούμε, ο σημερινός απολογισμός της τριετίας 2017-2020 θα έχει θετικό πρόσημο.  Η πόρτα του Υπουργείου είναι πάντα ανοιχτή για ανταλλαγή απόψεων, για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μας, αλλά και για την ενίσχυση του ρόλου της μηχανικής στην κοινωνικο - οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων βρίσκεται ενώπιον μεγάλων προκλήσεων με την ανάληψη μεγάλων αναπτυξιακών έργων και επενδύσεων του τόπου. Με τη δική σας στήριξη είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε, προς όφελος του συνόλου των πολιτών. Έργα όπως το Μουσείο Λευκωσίας, το Νέο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, ο Αυτοκινητόδρομος Λεμεσού- Σαϊττά, ο Περιμετρικός Αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας, η Ενιαία Ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας και δεκάδες αν όχι εκατοντάδες άλλα έργα αναμένεται να συνεισφέρουν ως πολλαπλασιαστές ανάπτυξης.

Πολλές είναι και οι προκλήσεις σε επίπεδο πολιτικών, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, η ενίσχυση των βιώσιμων επιλογών μετακίνησης και η οδική ασφάλεια. Έχουμε διαμορφώσει τους στρατηγικούς μας σχεδιασμούς και προχωρούμε σταθερά στην εφαρμογή δράσεων και έργων για διαχείριση αυτών των προκλήσεων.

Γι’ αυτό και συγχαίρω το ΕΤΕΚ για τη δημιουργία του Βραβείου Μηχανικής, μια ακόμη πρωτοβουλία που καθίσταται θεσμός. Συγχαίρω επίσης τον κ. Ανδρέα Λιβέρα, ηλεκτρολόγο μηχανικό, που κέρδισε το βραβείο για την ανάπτυξη του έξυπνου και αυτοματοποιημένου εργαλείου πρόβλεψης φωτοβολταϊκής παραγωγής «Suncaster». Χρειαζόμαστε πρωτοβουλίες που προάγουν την πράσινη ανάπτυξη και υποστηρίζουν το σχεδιασμό μας για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Μέσα από την ενασχόληση μου με τα  κοινά ως τέως Δήμαρχος Αγίας Νάπας και νυν Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, έχω ιεραρχήσει ψηλά στην ατζέντα μου τα ζητήματα κουλτούρας. Πιστεύω ότι χρειάζεται να αλλάξουμε κουλτούρα σε πολλά επίπεδα.  Χρειάζεται να κάνουμε πιο βιώσιμες επιλογές στην κινητικότητα μας για αντιμετώπιση των προκλήσεων του κυκλοφοριακού και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, χρειάζεται να χρησιμοποιούμε πιο υπεύθυνα το οδικό δίκτυο, ώστε να καταστήσουμε το οδικό περιβάλλον ασφαλές για όλους τους χρήστες, χρειάζεται να προάγουμε την καινοτομία σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι προκλήσεις με την πανδημία απέδειξαν ότι όταν το Κράτος δίνει την κατεύθυνση και πείθει έμπρακτα για την αναγκαιότητα των στρατηγικών επιλογών, η κοινωνία σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο ακολουθεί.

Συνεπώς ναι, μπορούμε να πάμε μπροστά, και η σημερινή βράβευση είναι ακόμη μια επιβεβαίωση των δυνατοτήτων του τόπου μας!

 

(ΑΤ)