Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-10-2020 13:25

Παρέλαση για την 60ή επέτειο της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Συλλούρης παρέστη σήμερα στην παρέλαση για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά το πέρας της παρέλασης, συγχάρηκε τους αξιωματικούς, τα στελέχη και τους στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς για την άψογη παρουσίαση των όπλων και την εκπαίδευσής τους λέγοντας «είμαι βέβαιος ότι θα είναι έτοιμοι για να υπερασπίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία από οποιαδήποτε επιβουλή».

Απευθυνόμενος στον Υπουργό Άμυνας της Ελλάδας, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του λέγοντας «η εδώ σας παρουσία συμβολίζει έμπρακτα το ότι σε κάθε δύσκολη στιγμή η Ελλάδα θα είναι δίπλα μας»

Στη συνέχεια προέβη στην εξής δήλωση:

«Δηλώνουμε στον κυπριακό λαό και προς όλη την ανθρωπότητα ότι η Κύπρος έχει ως προτεραιότητα την επίλυση του κυπριακού προβλήματος διότι έτσι θα εξασφαλίσει με τον καλύτερο τρόπο και με τις λιγότερες θυσίες άλλα 60 και άλλα 60 χρόνια ζωής σε αυτή τη δύσκολη περιοχή του κόσμου, όπου οφείλουμε να εργαστούμε για την ειρήνη. Σήμερα εργαζόμαστε για την ειρήνη τόσο με την πρόοδο που αναπτύσσουμε στο εξωτερικό, όσο και με τις σχέσεις και συμμαχίες στην περιοχή που στήνουμε την ομάδα κρατών ειρήνης έναντι οποιασδήποτε ξένης πολεμικής αρπακτικής συμπεριφοράς οποιασδήποτε άλλης χώρας. Προτεραιότητά μας είναι η ειρήνη, είμαστε όμως έτοιμοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας. Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ, για τα 60 χρόνια, Χρόνια Πολλά σε όλους, στον κυπριακό λαό. Η Κυπριακή Δημοκρατία, παρ’ όλες τις επιβουλές και τους εχθρούς, έζησε 60 χρόνια και θα ζήσει άλλα πολλά χρόνια για πρόοδο και ευημερία του λαού μας. Σας ευχαριστώ πολύ».

Ακολούθησε η εξής δήλωση από τον Υπουργό Άμυνας, κ. Χαράλαμπο Πετρίδη:

«Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα συγκίνησης και υπερηφάνειας. Μια ημέρα μνήμης των πεσόντων και αγνοουμένων μας και μια ευκαιρία να αντλήσουμε δύναμη από την ένδοξη δράση των ηρώων μας που θυσιάστηκαν για εμάς. Συγχαίρω τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας για την άψογη διεξαγωγή κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνουμε το υψηλό φρόνημα και το αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμού των ενόπλων μας δυνάμεων. Ευχαριστώ το φίλο Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος καθώς η εδώ παρουσία του στέλνει το μήνυμα της ενότητας, της ομοψυχίας και αλληλεγγύης. Ηχηρό μήνυμα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή στέλνουν επίσης και η παρουσία του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιταλίας και του εκπροσώπου του Υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας. Η στενή μας συνεργασία θα συνεχίσει να εμβαθύνεται. Ευχαριστώ ειλικρινά τους πρέσβεις και τους ακόλουθους άμυνας για την παρουσία τους και, τέλος, να ευχηθώ Χρόνια Πολλά στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Τέλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος προέβη στην εξής δήλωση:

«Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση συμμετέχουμε σήμερα εδώ, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, στους εορτασμούς της 60ής επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας: ανεξαρτησίας που κατακτήθηκε από τον κυπριακό λαό με πολλούς αγώνες, αυτοθυσία και ηρωισμό έτσι ώστε ο κυπριακός λαός να ανεβεί τα σκαλοπάτια της ελευθερίας, κατά τα λόγια του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Σήμερα ο αγώνας αυτός έχει εξελιχθεί σε ένα διαφορετικό (αλλά όχι πολύ διαφορετικό) αγώνα για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς παρεκκλίσεις από διεθνείς και ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, με πλήρη κυριαρχία, πλήρη ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα.

Στην κοινή μας πορεία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις και απειλές, να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια και να στείλουμε ισχυρό μήνυμα ότι Κύπρος και Ελλάδα αποτελούν παράγοντες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Θέλω όλος ο κυπριακός ελληνισμός να γνωρίζει ότι η Ελλάδα στέκεται σταθερά στο πλευρό του. Το πράττει σήμερα και θα το πράττει πάντοτε με όλες μας τις δυνάμεις. Οι προκλητικές και παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Συντονίζουμε λοιπόν τις ενέργειές μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη λήψη των αποφάσεων που προασπίζουν το εθνικό μας συμφέρον.

Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ για τη λαμπρή παρέλαση τα αξιόμαχα στελέχη της κυπριακής Εθνικής Φρουράς και των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, που με υψηλό ηθικό και αίσθημα ευθύνης για την αποστολή τους και παράστημα παρήλασαν προ ολίγου ενώπιόν μας. Είναι άξιοι συνεχιστές των αγώνων του Ελληνισμού και εγγυητές της ασφάλειας και της ανεξαρτησίας της Μεγαλονήσου. Με αυτή τη δύναμη ψυχής, με αυτή την κοινή πίστη στα ιδανικά του έθνους γιορτάζουμε σήμερα μαζί στην Κύπρο προσβλέποντας στη δικαίωση του αγώνα του κυπριακού λαού που αποτελεί άλλωστε κοινό μας όραμα. Χρόνια Πολλά σε όλους, Χρόνια Πολλά στην Κύπρο».

 

(ΝΝ)