Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-02-2018 11:57

Προεδρικές εκλογές 2018: Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης άσκησε σήμερα το εκλογικό του δικαίωμα για τις Προεδρικές Εκλογές στο Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, Κέντρο ΣΤ’, στο Στρόβολο, συνοδευόμενος από την οικογένειά του.

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Συλλούρης ανέφερε τα εξής:

«Δεν θα επαναλάβω αυτό που θέλουμε όλοι, δηλαδή να έρθει όσο το δυνατό περισσότερος κόσμος να ψηφίσει. Θα επαναλάβω όμως ότι τιμά τη δημοκρατία και τις διαδικασίες μας η ηρεμία με την οποία γίνονται οι εκλογές και ελπίζω ότι αυτό θα θεωρείται τόσο φυσιολογικό στο μέλλον που να μη χρειάζεται να το δηλώνουμε.

Περιμένουμε το αποτέλεσμα και η Βουλή είναι έτοιμη να εφαρμόσει το Άρθρο 42 του Συντάγματος, το οποίο καθορίζει τον τρόπο εγκατάστασης στη Βουλή του νεοεκλεγέντα Προέδρου της Δημοκρατίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, με βάση το Άρθρο 42, η ημερομηνία που λήγει η προηγούμενη πενταετία και άρα πρέπει να εγκατασταθεί ο νέος Πρόεδρος, είναι η 28η Φεβρουαρίου, όπου ο Πρόεδρος θα έρθει στη Βουλή για να δώσει τη διαβεβαίωσή του και να μιλήσει προς τον κυπριακό λαό. Έτσι ολοκληρώνεται η δημοκρατική αυτή διαδικασία που ξεκίνησε πριν από πολλούς μήνες και σήμερα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη μέρα».

Ερωτηθείς εάν θα υπάρχουν ενδιάμεσα συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ο κ. Συλλούρης είπε: «Το Κοινοβούλιο μπορεί να ξεκινήσει να εργάζεται θεωρητικά – γιατί δεν αναμένω να υπάρχει αύριο συνεδρίαση – από αύριο. Στις 16 Φεβρουαρίου θα έχουμε ολομέλεια, όμως και εκεί υπάρχει μια πολύ σοβαρή πιθανότητα να αναβληθεί. Η 28η Φεβρουαρίου δεν μπορεί να αναβληθεί, καθώς θα είναι η ολομέλεια ειδικής συνεδρίας εγκατάστασης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας».

ΕΚ /ΣΧ