Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-10-2020 14:27

Δηλώσεις της Υπουργού Δικαιοσύνης για τις αυξήσεις στις ποινές για τροχαίες παραβάσεις και το θέμα της αναστολής των εξώσεων

«Έχουμε όλοι έγνοια για τις οδικές συγκρούσεις, θέλουμε όλοι να περιορίσουμε τον αριθμό των θανάτων και των τραυματισμών και υπάρχει βέβαια κι ένας πολύ εύκολος τρόπος να αποφύγει κάποιος το πρόστιμο, που είναι να συμμορφωθεί», δήλωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο περιθώριο της στρατιωτικής παρέλασης για την Ανεξαρτησία της Κύπρου και με αφορμή την έναρξη σήμερα των νέων ποινών για τις οδικές συγκρούσεις.

Σε ερώτηση αν αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν το επόμενο διάστημα μαζί με το σύστημα φωτο-επισήμανσης, τους επόμενους μήνες, δίνοντας μια επιπρόσθετη βοήθεια στις αρχές για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα θανατηφόρα, απάντησε πως «σίγουρα οι ποινές και το έχω ξαναπεί δεν είναι αυτοσκοπός και από μόνες τους δεν μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση.  Θα πρέπει να υπάρξει ατομική υπευθυνότητα. Θα πρέπει όλοι οι οδηγοί να αντιληφθούν ότι πρέπει να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και να οδηγούν υπεύθυνα. Θα πρέπει να υπάρξει καλλιέργεια της οδικής συνείδησης από νεαρή ηλικία και αυτό είναι ένα μεγάλο πλαίσιο μέτρων που θα βοηθήσουν να φέρουμε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ούτως ώστε να μην βλέπουμε τόσους θανάτους στους δρόμους. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Χρειάζεται να ληφθούν μέτρα».

Σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση νόμου που κατέθεσαν, χθες, στη Βουλή ΑΚΕΛ και Κίνημα Οικολόγων για παράταση της περιόδου αναστολής των εξώσεων, η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι θέση του Υπουργείου είναι πως αυτά τα μέτρα που λήφθηκαν για την προστασία των ενοικιαστών ήταν και πρέπει να είναι προσωρινά. Πρόσθεσε πως το Υπουργείο επιθυμεί μια επιστροφή στην κανονικότητα και ότι η επέκταση των μέτρων για αναστολή των εξώσεων δημιουργεί προβλήματα αφενός συνταγματικότητας, δηλαδή παραβίασης του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και αφετέρου δημιουργεί μια αδικία για τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, οι οποίες τρέχουν.

( ΔΚ )