Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-10-2020 10:58

Ανακοίνωση Γραφείου Επιτρόπου Εθελοντισμού για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων

Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων γιορτάζεται ετήσια, το δεύτερο Σάββατο του Οκτωβρίου. Η Ημέρα καθιερώθηκε, για να αποδίδεται τιμή προς τους δωρητές οργάνων και τις οικογένειές τους, καθώς και ευχαριστίες προς τους επαγγελματίες υγείας που ειδικεύονται στις μεταμοσχεύσεις, οι οποίοι με σκληρή δουλειά σώζουν ή βελτιώνουν τις ζωές πολλών συνανθρώπων μας. Επίσης, με αφορμή την Ημέρα αυτή, διεξάγεται δημόσια συζήτηση για το θέμα και καλούνται οι αρμόδιοι φορείς να αναλογιστούν τη σημασία αυτής της σωτήριας θεραπείας.

Η πρώτη Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων γιορτάστηκε στη Γενεύη, το 1996. Από το 1998, το Συμβούλιο της Ευρώπης διοργανώνει εκδηλώσεις, κάθε χρόνο και σε διαφορετική χώρα. Φέτος, λόγω της πανδημίας, οι εορτασμοί θα είναι μόνο διαδικτυακοί.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Ευρώπη, κάθε χρόνο, διενεργούνται κατά μέσο όρο 41.000 μεταμοσχεύσεις οργάνων, ενώ 48.000 νέοι ασθενείς προστίθενται στις λίστες αναμονής.  Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι υπάρχει ανεπάρκεια διαθέσιμων οργάνων. Αυτή τη στιγμή, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πέραν των 70.000 ανθρώπων χρειάζονται μεταμόσχευση και δυστυχώς, κάθε μέρα 14 ασθενείς πεθαίνουν, ενώ βρίσκονται στην αναμονή. Φέτος, λόγω της COVID-19, έχουν επηρεαστεί και τα προγράμματα δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων σε όλο τον κόσμο. Αυτό αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των ασθενών που περιμένουν μόσχευμα.

Ως Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού αντιλαμβανόμαστε τη σπουδαιότητα των μεταμοσχεύσεων, αλλά και την αναγκαιότητα να καλλιεργήσουμε κουλτούρα δωρεάς οργάνων και ιστών στον τόπο μας, η οποία αποτελεί πράξη ανθρωπισμού και αλτρουισμού.  Είναι αξιοσημείωτο ότι ο κάθε δότης μπορεί να σώσει μέχρι και οκτώ ζωές, μέσω της μεταμόσχευσης οργάνων και να σώσει ή να βελτιώσει τη ζωή μέχρι και 100 ατόμων, μέσω της δωρεάς ιστών. Γι’ αυτό, πρέπει όλοι μας, Κοινωνία των Πολιτών, Εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Πολιτεία, να ενθαρρύνουμε τους συνανθρώπους μας να γίνονται δωρητές. Παράλληλα, οφείλουμε να εκφράσουμε δημόσια την ευγνωμοσύνη μας προς τους επαγγελματίες υγείας, τους δότες οργάνων και τις οικογένειές τους για το ανεκτίμητο δώρο ζωής που προσφέρουν. Η δωρεά οργάνων αποτελεί υπέρτατο δείγμα κοινωνικής ευαισθητοποίησης και είναι μια πράξη που πραγματικά αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων.

ΙΚ/ΣΧ