Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-10-2020 10:22

Προσφώνηση Υπουργού Άμυνας κατά την έναρξη της άσκησης «ΝΕΜΕΣΙΣ 2020»

Αξιότιμοι κύριοι Πρέσβεις,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

Με μεγάλη μου χαρά χαιρετίζω την Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ 2020», η οποία διεξάγεται σήμερα για έβδομη συνεχόμενη χρονιά.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, με ψηλό το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στην Διεθνή Κοινότητα και με γνώμονα τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για συνεχή βελτίωση των διαδικασιών αντιμετώπισης οποιασδήποτε κατάστασης κινδύνου, όπως τρομοκρατικές ενέργειες, έρευνα - διάσωση και ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, που δύναται να λάβουν χώρα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Δημοκρατίας.

Η επιτυχία της πολυεθνικής και διϋπηρεσιακής άσκησης ΝΕΜΕΣΙΣ βασίζεται πρωτίστως στο υψηλότατο επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των συμμετεχόντων.

Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στο ευρύτερο πλαίσιο της ασφάλειας στη θάλασσα, δεν αποτελεί ευκαιριακό στόχο, αλλά μια συνεχής διαδικασία στην οποία έγκειται και η σημασία της άσκησης. Η άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ 2020», όπως κάθε άσκηση ευρείας κλίμακας, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία εντοπισμού πολύτιμων ευρημάτων που η αποκατάσταση τους ενισχύει τις προσπάθειες μας για συνεχή βελτίωση. Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας πως οι συμμετέχοντες θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία να ανεβάσουν, περαιτέρω, το επίπεδο γνώσεων και εμπειριών τους και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αίγυπτο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ισραήλ, και την Ιταλία για τη συμμετοχή τους στην άσκηση με μέσα και προσωπικό. Η συμμετοχή καθώς και η συνεχής υποστήριξη σας είναι μεγίστης σημασίας για εμάς.

Λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις δυνατότητες όσο και το επίπεδο επαγγελματισμού όλων των εμπλεκομένων, πιστεύω ακράδαντα στην επιτυχή διεξαγωγή της άσκησης και για τον λόγο αυτό συγχαίρω όλους όσοι ενεπλάκησαν, από το στάδιο σχεδίασης μέχρι τις επιχειρήσεις στο πεδίο.

Τέλος, θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημασία που έχει για το μέλλον του λαού  μας, η αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, καθώς επίσης και να διαβεβαιώσω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεσμευτεί να εκπληρώσει τις αυξημένες υποχρεώσεις που απορρέουν από το Ενεργειακό της Πρόγραμμα. Υπό αυτό το πλαίσιο, επιδιώκουμε ενεργά τη μεγιστοποίηση του βαθμού συνεργασίας και συντονισμού όλων των συμμετεχόντων, κρατικών και ιδιωτικών αρχών, βασισμένοι στο Διεθνές Δίκαιο και τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, μέσα από πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη άσκηση.

Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία, πρωτίστως με ασφάλεια, και ελπίζω η συμμετοχή σας στην άσκηση να αποδειχτεί ωφέλιμη.

 

(ΙΚ/ΣΧ)