Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-10-2020 15:37

Συζήτηση με θέμα «Βουλευτές και δημοσιογράφοι-Εταίροι για την καταπολέμηση της διαφθοράς» διοργάνωσε η Κ.Σ. ΟΑΣΕ

Με πρωτοβουλία της βουλευτού κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου, Ειδικής Αντιπροσώπου της  Κοινοβουλευτική Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η Κ.Σ. ΟΑΣΕ διοργάνωσε χθες διαδικτυακή συζήτηση, με θέμα «Βουλευτές και δημοσιογράφοι-Εταίροι για την καταπολέμηση της διαφθοράς».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι ομιλητές η κα Paola Severino, Ειδική Αντιπρόσωπος του Προεδρεύοντα του ΟΑΣΕ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ο κ. Gianluca Esposito, Εκτελεστικός Γραμματέας της GRECO (Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς) του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης, Γενικός Ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Drew Sullivan, Εκδότης στο Πρόγραμμα Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP) και o κ. Franz Wild, Εκδότης στο The Bureau of Investigative Journalism’s Enablers Project. Στην τηλεδιάσκεψη, η οποία συγκέντρωσε υψηλό αριθμό συμμετεχόντων, μετείχαν ο Πρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ κ. George Tsereteli και βουλευτές μέλη της Συνέλευσης, καθώς και δημοσιογράφοι.

Απευθυνόμενη στους προσκεκλημένους ομιλητές, η κα Χαραλαμπίδου εξήρε το έργο που επιτελούν, υπογραμμίζοντας ότι η άσκηση ερευνητικής δημοσιογραφίας ενέχει κινδύνους και ότι η αντιμετώπιση της διαφθοράς απαιτεί γενναιότητα. Τόνισε δε ότι η διαφθορά αποδυναμώνει τη δημοκρατία, περιορίζει την ανάπτυξη, υπονομεύει το κράτος δικαίου και τη σταθερότητα, επηρεάζοντας όλους τους τομείς της κοινωνίας και αποτελεί απειλή για την ασφάλεια.

Η κα Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι βουλευτές και δημοσιογράφοι εργάζονται για το συμφέρον του κοινού όταν ασκούν έλεγχο, διερευνούν και αναφέρουν διεφθαρμένες πρακτικές μεταξύ κρατικών και μη κρατικών αξιωματούχων, καθώς και εσωτερικών και εξωτερικών κύκλων επιρροής. Όταν ενώσουμε δυνάμεις, τόνισε, είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην αποτροπή καταχρήσεων και στην αποκάλυψη σκανδάλων, ενισχύοντας τελικά την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, στο επιχειρείν, καθώς και στον ρόλο των ελεύθερων και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης.

Η κα Χαραλαμπίδου σημείωσε ότι βουλευτές και δημοσιογράφοι αλληλοενισχύονται, ενδυναμώνοντας τη διαφάνεια, που αποτελεί την πιο σημαντική προϋπόθεση για την πρόληψη της διαφθοράς. Αυτό, πρόσθεσε, περιλαμβάνει διαφάνεια των πολιτικών, δημόσιων, οικονομικών και χρηματοπιστωτικών συστημάτων. Ειδικότερα για τον ρόλο των βουλευτών στην καταπολέμηση της διαφθοράς, η κα Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι έχουν υποχρέωση να θεσπίζουν σχετικές νομοθεσίες προς ενίσχυση των ανεξάρτητων αξιωματούχων, διασφάλιση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, άσκηση ελέγχου του έργου των κυβερνήσεων και υιοθέτηση αποτελεσματικών εσωτερικών κανονισμών για την πρόληψη της διαφθοράς εντός των Κοινοβουλίων.

Όσον αφορά στους δημοσιογράφους, η κα Χαραλαμπίδου υπογράμμισε τον καθοριστικό τους  ρόλο στην καλλιέργεια νοοτροπίας λογοδοσίας στα πολιτικά συστήματα, αναφέροντας σχετικά παραδείγματα. Επισήμανε ότι, για να διαδραματίσουν τα μέσα ενημέρωσης (ΜΜΕ) αποτελεσματικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει οι δημοσιογράφοι να είναι ελεύθεροι και ανεξάρτητοι και το περιβάλλον των ΜΜΕ πλουραλιστικό, ασφαλές και προστατευμένο από αθέμιτη κρατική ή ιδιωτική επιρροή. Επικαλούμενη δε έρευνα του μη κυβερνητικού οργανισμού «Διεθνής Διαφάνεια», σύμφωνα με την οποία κάθε εβδομάδα ένας τουλάχιστον δημοσιογράφος δολοφονείται σε μια χώρα με υψηλά επίπεδα διαφθοράς, ενώ ένας στους πέντε δημοσιογράφους χάνει τη ζωή του διερευνώντας μια υπόθεση διαφθοράς, η κα Χαραλαμπίδου εξέφρασε ανησυχία αλλά και ελπίδα ότι η θυσία τους δεν θα είναι μάταιη.

Ως βασική προϋπόθεση για την καταπολέμηση ζητημάτων διαφθοράς, η κα Χαραλαμπίδου σημείωσε την προστασία των πληροφοριοδοτών (whistleblowers) και την ανάγκη ανάπτυξης ισχυρών νομικών πλαισίων για την προστασία τους. Επίσης, σημαντικές προϋποθέσεις πρόσθεσε, είναι η πλήρης διαφάνεια στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ, για να αποφεύγονται τα μονοπώλια που πλήττουν την πολυφωνία, αλλά και ο περιορισμός της επιρροής των συντακτών, των εκδοτών και των κρατικών φορέων στους ερευνητές δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι η ελευθερία των ΜΜΕ αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Η Ειδική Αντιπρόσωπος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ για την καταπολέμηση της διαφθοράς τόνισε ότι οι πολιτικοί πρέπει να προωθήσουν πιο αποφασιστικά τη ρύθμιση θεμάτων όπως η σύγκρουση συμφέροντος, η διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων και οι πρακτικές άσκησης πίεσης (lobbying), καθώς και την υιοθέτηση σχετικού κώδικα δεοντολογίας.

Σε σχέση με την πανδημία του COVID-19, η κα Χαραλαμπίδου υπογράμμισε ότι, καθώς πρωτοφανή ποσά διοχετεύονται από τα δημόσια ταμεία στην οικονομία στο πλαίσιο μέτρων έκτακτης ανάγκης, την ίδια ώρα πρέπει να βρίσκεται σε ισχύ ένα ισχυρό πλαίσιο διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς. Όσον αφορά δε στις επιπτώσεις στον τομέα των ΜΜΕ, επισήμανε ότι, με πρόσχημα την υγειονομική κρίση, κάποιες κυβερνήσεις μπαίνουν στον πειρασμό να αυξήσουν τους περιορισμούς έναντι των ΜΜΕ και τις φυλακίσεις δημοσιογράφων με την κατηγορία της παραπληροφόρησης, ενώ η οικονομική κρίση συνεπεία της πανδημίας, απειλεί την ίδια την ύπαρξη πολλών ΜΜΕ.

(ΕΧ)

Αν και η πορεία προς μια κοινωνία χωρίς διαφθορά είναι μια επαχθής και αποθαρρυντική διαδικασία, πρέπει εντούτοις να παραμείνει στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας, γιατί αποτελεί απαίτηση των πολιτών, κατέληξε η κα Χαραλαμπίδου.