Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-10-2020 12:01

Χαιρετισμός Υπ. Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στην ημερίδα «Ποιότητα Αγροτικών Προϊόντων – Η Ελληνική Πρακτική»

Σας καλωσορίζω στη σημερινή ημερίδα και ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας εδώ. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τους αγαπητούς φίλους που ήρθαν μόλις πριν λίγο από την Ελλάδα, τον Αντιπρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΕΛΓΌ-ΔΗΜΗΤΡΑ κύριο Σέρκο Χαρουτουνιάν, τον Ερευνητή του ίδιου Πανεπιστημίου Δρα Επαμεινώνδα Ευεργέτη και την Προϊστάμενη του Τμήματος Επίβλεψης Ιδιωτικών Φορέων και Προδιαγραφών του ΕΛΓΌ-ΔΗΜΗΤΡΑ κυρία Μαρία Σπέντζου, που βρίσκονται σήμερα μαζί μας,  για να μοιραστούν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, όσον αφορά στην προβολή και προώθηση των παραδοσιακών, αγροτικών προϊόντων.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η σημερινή εκδήλωση συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, με σκοπό την προώθηση της παραγωγής ασφαλών, υγιεινών, και ποιοτικών προϊόντων, αρκετών για να ικανοποιήσουν τις επισιτιστικές ανάγκες του συνόλου του πληθυσμού της κάθε χώρας.

Ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη και προβολή των ποιοτικών προϊόντων του τόπου μας, είτε αυτά είναι πρωτογενούς παραγωγής είτε μεταποιημένα. Η στρατηγική που υιοθετήσαμε προς την κατεύθυνση αυτή, στοχεύει στην παραγωγή ασφαλών γεωργικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, τα οποία, μέσω των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών και της κατάλληλης σήμανσης, θα ξεχωρίζουν από τα ομοειδή προϊόντα άλλων χωρών. Ήδη, έχουμε ετοιμάσει και σύντομα θα υποβάλουμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση, τη Νομοθεσία για την καθιέρωση του «Κυπριακού Σήματος», μέσω του οποίου ο καταναλωτής στην Κύπρο και στο εξωτερικό θα είναι βέβαιος ότι τα προϊόντα που προμηθεύεται είναι αυθεντικά κυπριακά, άρρηκτα συνδεδεμένα με μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Καθοριστική για την υλοποίηση των στόχων μας είναι και η εγγραφή των ποιοτικών προϊόντων του τόπου μας στο Μητρώο Γεωγραφικών Ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνεται και η σημερινή ημερίδα, με σκοπό την ουσιαστική ώθηση στην ετοιμασία φακέλων για καταχώριση προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και προϊόντων με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ). Στην προσπάθεια αυτή, σημαντική είναι η συμμετοχή και συμβολή του κάθε ενός από εσάς, αφού σήμερα δίνεται η ευκαιρία για συζήτηση και τροχοδρόμηση λύσεων για όλα τα θέματα που άπτονται της καταχώρισης προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, προς όφελος των αγροτών μας αλλά και της οικονομίας του τόπου μας.

Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις σημερινές παρουσιάσεις και συζητήσεις.

(MAK)