Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-10-2020 16:50

Χαιρετισμός Υπ. Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής της Μαρίας Δέσποινας Κυριακού χθες

Με ιδιαίτερη χαρά έχω αποδεχθεί την πρόσκληση της εικαστικού Μαρίας Δέσποινας Κυριακού, για να τελέσω τα εγκαίνια της έκθεσης έργων ζωγραφικής της. Με βάση τη θεματολογία των έργων της, καθόλου τυχαία, η κυρία Κυριακού έχει επιλέξει αυτό τον όμορφο χώρο για να στεγάσει την έκθεση της, ένα χώρο όπου χρησιμοποιούνται βιολογικές μέθοδοι για την παραγωγή ζωικών και φυτικών προϊόντων και που έχει άμεση σχέση με το Υπουργείο του οποίου προΐσταμαι.

Η εικαστικός Μαρία Δέσποινα Κυριακού γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1988 και αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2010, με κατεύθυνση τη ζωγραφική. Το 2008, μέσω του προγράμματος Erasmus, παρακολούθησε, παράλληλα, μαθήματα στη Σχολή Καλών Τεχνών της Γρανάδα, στην Ισπανία. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Έργα της παρουσιάστηκαν στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών στη Θεσσαλονίκη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και σε διάφορες γκαλερί στην Κύπρο, ενώ το 2018 έλαβε μέρος στην 1η Μπιενάλε Λάρνακας. 

Το αλληγορικό έργο του Τζωρτζ Όργουελ «Η Φάρμα των Ζώων» αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την κυρία Κυριακού, η οποία δημιούργησε, κυρίως με μολύβια και χρωματιστά μολύβια, τα 20 εξαίρετα έργα της έκθεσης που εγκαινιάζουμε σήμερα.  Η ίδια η εικαστικός καταγράφει ότι, όπως ο Τζώρτζ Όργουελ απεικόνισε τέλεια τον άνθρωπο μέσα από τα ζώα στο βιβλίο του «Η Φάρμα των Ζώων», έτσι και αυτή, μέσα από τα συγκεκριμένα έργα, απεικονίζει τις ανησυχίες του ανθρώπου της εποχής μας. Τα υπό αναφορά έργα της κυρίας Κυριακού με πρωταγωνιστές τα ζώα, καταπιάνονται, αλληγορικά, με τον τρόπο που ο σύγχρονος άνθρωπος αντιμετωπίζει την πραγματικότητα. Η δημιουργός, με την ευαίσθητη γραφή του μολυβιού και του χρώματος, παρακολουθεί, αφουγκράζεται, στοχάζεται και ασκεί κριτική, αφήνοντας παράλληλα μια ρομαντική και τρυφερή διάθεση για αυτούς τους ζωόμορφους ανθρώπους, ελπίζοντας ότι κάποτε θα πάρουν την πραγματική, ανθρώπινη μορφή τους. Όπως παρατηρεί και η ίδια, το ερώτημα που γεννιέται μέσα από τα έργα της και αναζητά απάντηση, είναι το «που πήγαν οι άνθρωποι;».

Η εικαστική δημιουργία, έχοντας πολυδιάστατο, διεπιστημονικό και αλληλεπιδραστικό χαρακτήρα, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση κριτικά σκεπτόμενων και συνειδητοποιημένων πολιτών, ικανών να συνεισφέρουν ενεργά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της καθημερινότητας μας. Το έργο της κυρίας Μαρίας Δέσποινας Κυριακού, το οποίο προβάλλεται στην έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα, αποτελεί μια πολύ σημαντική μορφή εικαστικής δημιουργίας, η οποία αξίζει να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό για τα εξαιρετικά, αλληγορικά μηνύματα που επιχειρεί να μεταδώσει.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στην έκθεση των έργων αυτών και πολλές μελλοντικές επιτυχίες καλλιτεχνικής-εικαστικής έκφρασης στη δημιουργό τους.

(ΜΑΚ)