Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-10-2020 18:03

Χαιρετισμός Προεδρεύοντος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αδάμου Αδάμου στην εκδήλωση με θέμα «Ισότητα των φύλων στον αθλητισμό: ανοίγοντας τον δρόμο»

Σας χαιρετώ και με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση που συνδιοργανώνει η Επιτροπή Αθλητισμού της Παράλληλης Βουλής για τον Πολιτισμό και το Γραφείο της Επιτρόπου για την Ισότητα των Φύλων, με ένα θέμα σημαντικό για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτό της ισότητας των φύλων, στον πολιτισμό.

Προσωπικά, είναι η πρώτη μου επαφή ως Προεδρεύων με την Παράλληλη Βουλή. Σας καλωσορίζω και σας συγχαίρω όλους για την εμπλοκή σας στην Παράλληλη Βουλή, καθώς με τη συμμετοχή σας επιτυγχάνεται μια διαδραστική σχέση με την κοινωνία και τους πολίτες. Η σημερινή σας πρωτοβουλία για συζήτηση αυτού του τόσο σημαντικού φαινομένου που αφορά την ισότητα των φύλων χρήζει θερμής υποστήριξης μέχρι την εξάλειψή του.

Διαχρονικά, οι γυναίκες υφίσταντο άνιση μεταχείριση σε κοινωνικό, πολιτικό και εκπαιδευτικό επίπεδο. Όσον αφορά τον αθλητισμό, από την αρχαιότητα παρατηρείται ανισότητα. Παραδείγματος χάριν, η συμμετοχή των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες απαγορευόταν. Ακόμη και τον 19ο αιώνα, με την έναρξη των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, υποστηρίχθηκε αρχικώς ότι οι γυναίκες αδυνατούσαν να αγωνιστούν ισότιμα με τους άνδρες. Σήμερα, παρά την αυξανόμενη συμμετοχή των γυναικών στον αθλητισμό, η ανισότητα των δύο φύλων συνεχίζει να υφίσταται.

Εκτός από την εκγύμναση, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται και στα όργανα λήψης αποφάσεων των αθλητικών θεσμών σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, το επάγγελμα του προπονητή συμπεριλαμβάνει ελάχιστες γυναίκες. Προπονήτριες εντοπίζονται συνήθως σε αθλήματα τα οποία εμφανίζουν υψηλό ποσοστό συμμετοχής γυναικών, όπως χορό, ενόργανη γυμναστική και καλλιτεχνικό πατινάζ και στην ιππασία, άρα προπονούν κατά βάση γυναίκες.

Ο αθλητισμός όμως, είτε στην επαγγελματική του μορφή είτε ως δραστηριότητα αναψυχής αποτελεί σημαντική πτυχή της ζωής γυναικών και ανδρών, συμβάλλει στην κοινωνική αλληλεπίδραση, ενισχύει την εκπαίδευση, προσφέρει σωματική ευρωστία και προάγει την πνευματική υγεία. Συνεπώς, είναι άκρως απαραίτητο να εξαλειφθεί η ανισότητα των φύλων στον αθλητισμό.

Εξάλλου, η ισότητα μεταξύ των φύλων αποτελεί μία εκ των θεμελιωδών Αρχών του Χάρτη για τα Δικαιώματα των Γυναικών αλλά και της Στρατηγικής για την Ισότητα Γυναικών και Ανδρών. Η Διακήρυξη του Μπράϊτον (1994) αποσκοπεί στο να συμπληρώσει όλους τους αθλητικούς, τοπικούς, εθνικούς αλλά και διεθνείς καταστατικούς χάρτες, νόμους, κώδικες, κανόνες και κανονισμούς που αφορούν στις γυναίκες ή στον αθλητισμό. Ο κυριότερος σκοπός της Διακήρυξης είναι να αναπτυχθεί μία αθλητική καλλιέργεια που να καθιστά δυνατή και να αποδίδει αξία στην πλήρη συμμετοχή των γυναικών σε κάθε πλευρά του αθλητισμού. Είναι προς το συμφέρον της ισότητας, της ανάπτυξης και της ειρήνης να δεσμευθούν οι Κυβερνητικοί και μη Οργανισμοί και όλα εκείνα τα όργανα που ασχολούνται με τον Αθλητισμό να θέσουν σε εφαρμογή τις βασικές Αρχές που ορίζονται στη Διακήρυξη αυτή, αναπτύσσοντας κατάλληλες πολιτικές, δομές και μηχανισμούς

Επομένως, για την επίτευξη της ισότητας των φύλων στον αθλητισμό και την αύξηση της παρουσίας των γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στον αθλητισμό μπορούν να θεσπιστούν αρκετά στοχευμένα μέτρα, όπως δημόσιες συζητήσεις, κατάρτιση, προγράμματα καθοδήγησης και πολιτικές που ενθαρρύνουν τις νέες γυναίκες να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Άρα, η δική σας συμβολή σαν Επιτροπή Αθλητισμού της Παράλληλης Βουλής για τον Πολιτισμό και σαν Γραφείο της Επιτρόπου για την Ισότητα των Φύλων, είναι άκρως σημαντική. Οι ιδέες σας, οι προτάσεις και οι εισηγήσεις σας, μπορούν να συμβάλουν στην εξάλειψη του φαινομένου της ανισότητας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης και αναμένω τις εισηγήσεις, κωδικοποιήσεις και συμπεράσματα της συζήτησής αυτής. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι με κάθε ευκαιρία, θα συμβάλλω εις το εξής στην προώθησή τους στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές ή οπουδήποτε αλλού κρίνεται απαραίτητο. Η παρουσία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού και της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, αποτελεί απόδειξη του ενδιαφέροντος τους στην προώθηση των θεμάτων πολιτισμού της Παράλληλης Βουλής, τα οποία εξετάζονται.

(EK/ΣΧ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα