Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-10-2020 09:00

Αναφορά στο Κυπριακό κατά την ενημέρωση του διεθνούς Τύπου από τον ΟΗΕ

Κατά τη χθεσινή τακτική (20.10.20) ενημέρωση των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης του ΟΗΕ από τον Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα κ. Stéphane Dujarric, ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ έθεσε τις πιο κάτω ερωτήσεις:

«Θα μπορούσατε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επόμενη κίνηση του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό; Θα χρησιμοποιήσει την κα Lute για διερευνητικές συνομιλίες; Η κα Spehar πρόκειται να κάνει διπλωματία; Μπορείτε να επιβεβαιώσετε ότι ο ΟΗΕ θα φιλοξενήσει σε δείπνο τους δύο ηγέτες την επόμενη εβδομάδα όπως έχει αναφερθεί στην Κύπρο;»

Αναφορικά με την τελευταία του ερώτηση ο κ. Dujarric είπε ότι πρέπει να το ελέγξει. Σημείωσε, επίσης, ότι «ο Γενικός Γραμματέας έχει λάβει υπόψη την εκλογή του κ. Ersin Tatar ως Τουρκοκύπριου ηγέτη. Ο Γενικός Γραμματέας παραμένει δεσμευμένος να υποστηρίξει και τις δύο πλευρές στην αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας και να διερευνήσει τη δυνατότητα σύγκλησης μια άτυπης συνάντησης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών 5+1, με αμφότερους τους ηγέτες και τις εγγυήτριες δυνάμεις, στο κατάλληλο στάδιο.

Ο Γενικός Γραμματέας υπογραμμίζει τη σημασία της οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ενθαρρύνει τη συνεχή ανάπτυξη και εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα φέρνουν τις δύο κοινότητες πιο κοντά.

Καλεί, επίσης, τις δύο πλευρές και όλα τα σχετικά μέρη να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προοπτικές για νέες διαπραγματεύσεις.

Όσο για τον δρόμο προς τα εμπρός, νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση διαφορών είναι να επιστρέψουμε σε διαπραγματεύσεις προωθώντας μια διαρκή διευθέτηση του μακροχρόνιου Κυπριακού προβλήματος, προς όφελος όλων των Κυπρίων και δημιουργώντας ειρήνη στην περιοχή.»

Σε ερώτηση Τουρκάλας δημοσιογράφου αν ο Γενικός Γραμματέας έχει ένα χρονοδιάγραμμα για να φέρει σε επαφή τους δύο ηγέτες και τους εγγυήτριες δυνάμεις, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

 

(ΕΧ/ΕΧΡ)