Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-05-2018 13:49

***ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ*** Δηλώσεις Υπουργού Δικαιοσύνης αναφορικά με τα εγκληματικά περιστατικά των τελευταίων ημερών

Στο περιθώριο επίσκεψης στο Κρατικό Αρχείο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου απαντώντας σε δημοσιογράφους αναφορικά με τα εγκληματικά περιστατικά των τελευταίων ημερών προέβη στις πιο κάτω δηλώσεις:

«Έχω δηλώσει και χθες ότι φαίνεται πως το έγκλημα στο τόπο μας σταδιακά μετεξελίσσεται και γίνεται πιο αδίστακτο. Σ αυτές τις εγκληματικές πράξεις η Πολιτεία, η Αστυνομία, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και εγώ προσωπικά δεν παραμένουμε αδιάφοροι. Θα επαναλάβω αυτολεξεί μια δήλωση που είχα κάνει το 2010 ευρισκόμενος στην αντιπολίτευση. Έλεγα λοιπόν τότε:

«Κανένας αρμόδιος Υπουργός δεν έχει το δικαίωμα να επιδεικνύει τη  παραμικρή αδιαφορία απέναντι σ’ αυτή την τρελή και επικίνδυνη πορεία αύξησης των ληστειών, διαρρήξεων και κλοπών.

Θα ανέμενε κανείς από τον αρμόδιο  Υπουργό, αντί της οποιασδήποτε αιτιολογίας, να βγει δημόσια και να αναγνωρίσει το πρόβλημα ανασφάλειας που υπάρχει μεταξύ των πολιτών και να ανακοινώσει τη  λήψη αποτελεσματικών μέτρων, αφού τα μέτρα που υποστηρίζει ότι έλαβαν αθόρυβα δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα».

Σήμερα λοιπόν δεν περιορίζομαι σε αιτιολογίες και «αθόρυβα» μέτρα. Όπως κάθε φορά, και σήμερα εξετάζουμε και αξιολογούμε την κατάσταση και λαμβάνουμε μέτρα τα οποία είναι εμφανή στον πολίτη. Έχουν νιώσει και θα νιώσουν όλοι την αυξημένη παρουσία της Αστυνομίας. Με περιπόλους σε συγκεκριμένους χώρους, με στατικές φρουρές και άλλα μέτρα πλείστα των οποίων εφαρμόζονται σε μόνιμη βάση.

Θα ήθελα να επισημάνω μέτρα που λάβαμε για να αντιμετωπίσουμε διαχρονικά προβλήματα της Αστυνομίας.

Σε ό,τι αφορά  στην ημετεροκρατία πήραμε μέτρα για να διαφυλάξουμε ψηλά το φρόνημα των μελών και την επιχειρησιακή ικανότητα της Αστυνομίας και πρέπει να συμμορφούμενοι με τις αποφάσεις των δικαστηρίων έχουμε επανεξετάσει τις προαγωγές μέχρι το 2012, οι οποίες τελικά ακυρώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο, τερματίζοντας έτσι την πρότερα πρακτική στην οποία δεν υπήρχε συμμόρφωση με τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Αναφορικά με τα θέματα διαφθοράς, έχει ήδη συσταθεί τον Ιανουάριο του 2018 Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου με διευρυμένες εξουσίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος με σχετικές νομοθεσίες που έχουν περάσει από τη Βουλή, την οποία και ευχαριστούμε.

Ταυτόχρονα ,έχουμε προχωρήσει στη κατοχύρωση των υπό κάλυψη αστυνομικών με την έγκριση της σχετικής νομοθεσίας κάτι που σταδιακά τίθεται σε εφαρμογή και θα καταστεί σημαντικό εργαλείο στη καταπολέμηση του εγκλήματος.

Επίσης, έχουμε ενισχύσει σημαντικά την εκπαίδευση των στελεχών της Αστυνομίας. Σήμερα η εκπαίδευση είναι συνεχής και πέρα από τα αναθεωρημένα προγράμματα της Αστυνομικής Ακαδημίας  οι  αστυνομικοί μας τυγχάνουν εκπαίδευσης στο εξωτερικό μετά από την υπογραφή σχετικού πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Αστυνομική Ακαδημία της Ελλάδας και προωθείται αντίστοιχη συνεργασία με το  Ηνωμένο Βασίλειο. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τον βαθμό αναβάθμισης που επιτυγχάνετε μέσα από τέτοιες συνεργασίες.

Προχωρήσαμε παράλληλα στην εξασφάλιση τεχνολογίας και υποδομών για αναβάθμιση της αστυνόμευσης μέσω εργαλείων, όπως η έξυπνη αστυνόμευση και το κεντροποιημενο σύστημα συναγερμού κάτι που επιτρέπει τη σύνδεση υποστατικών με την Αστυνομία για άμεση αντιμετώπιση περιστατικών διαρρήξεων.

Αναφορικά με τη στελέχωσή, έχουμε προχωρήσει με την πλήρωση 280 θέσεων σε

Αστυνομία και Πυροσβεστική. Τα άτομα αυτά τυγχάνουν αναβαθμισμένης εκπαίδευσης και έχουν επιλεγεί μέσα από διαδικασίες που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει έστω και αν αυτές έγιναν προ των εκλογών.

Στο ίδιο πλαίσιο, ενίσχυσης των αστυνομικών ελέγχων, προσπαθούμε συνεχώς να αποδεσμευτούν τα μέλη της Αστυνομίας από μη αστυνομικής φύσεως καθήκοντα για να μπορεί η Αστυνομία να επιτελέσει το έργο της στον μέγιστο βαθμό. 

Θέλω να τονίσω ότι έχουμε πάρει μια σειρά από μέτρα που ενισχύουν ουσιαστικά την Αστυνομία στην προσπάθεια της για δίωξη του εγκλήματος. Και σε συνεργασία με την Αστυνομία λαμβάνονται συνεχώς πρόσθετα μέτρα. Ήδη σήμερα έχει πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας, ενώ ακολούθως θα συναντηθώ με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ούτως ώστε να προχωρήσουν σε αξιολόγηση και ανασχεδιασμό ή και αναδιοργάνωση των επιχειρησιακών σχεδιασμών εκ μέρους της Αστυνομίας, όπως η ίδια το κρίνει και ως Υπουργείο θα σταθούμε στο πλευρό της.

Η παρουσία της Αστυνομίας θα γίνει εντονότερη και πιο εμφανής. Αυτοί που έχουν στραφεί κατά της Αστυνομίας και της κοινωνίας θα νιώσουν τη πίεση.

Λέγοντας αυτά θέλω να υπογραμμίσω ότι πέραν από αυτά, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μόνη της η Αστυνομία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο. Κάνω έκκληση όπως δώσουμε πρόσθετα μέσα και δυνατότητες για να μπορεί η Αστυνομία να επιτελέσει το έργο της. Πρέπει οι δυνατότητες αυτές να μην περιορίζονται στην καταστολή. Στο σημείο αυτό θέλω να υποδείξω ότι η Αστυνομία σε ό,τι αφορά στα τραγικά συμβάντα των τελευταίων ημέρων έχει προβεί σε ουσιαστική διερεύνηση των θεμάτων και οι πλείστες των υποθέσεων έχουν διαλευκανθεί.  Αυτό όπως δεν αρκεί.

Χρειάζεται να δώσουμε τα απαραίτητα εργαλεία για να μπορεί η Αστυνομία να ενεργεί προληπτικά. Να προλαβαίνει τις εγκληματικές ενέργειες.

Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να επιτρέψουμε στην Αστυνομία να μπορεί να παρακολουθεί τηλεφωνικές επικοινωνίες και τονίζω πως αυτό να γίνεται κατόπιν αυστηρότατων προϋποθέσεων ούτως ώστε να διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών από τις όποιες καταχρηστικές πράξεις.  Αυτό να γίνεται μόνο κατόπιν δικαστικού διατάγματος. Μιλούμε για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις,καθώς και τη καταγραφή γεγονότων και ήχου εκτός βεβαίως της κατοικίας του όποιου ύποπτου προσώπου.

Τέλος, θέλω να καλέσω τη κοινωνία να συνεχίσει να βοηθά και να εμπιστεύεται την Αστυνομία. Όταν ανέλαβα καθήκοντα ως Υπουργός Δικαιοσύνης η κοινοτική αστυνόμευση, που αποτελεί τον καλό συνεργάτη της Αστυνομίας, ήταν ένα πολύ μικρό κομμάτι στη δράση της Αστυνομίας. Η αύξηση των παρατηρητών της γειτονιάς υπήρξε πρωτοφανής αφού από 3 φτάσαμε τις 100 χιλιάδες πολίτες που ανταποκρίθηκαν στον κάλεσμα μας.  Οι πολίτες αυτοί είναι οι σημαντικότεροι σύμμαχοι μας σε αυτή τη προσπάθεια και απευθύνω έκκληση όπως συνεχίσουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει τα τελευταία χρόνια.

Αντιλαμβανόμενος τις ανησυχίες των κομμάτων σε σχέση με τα νομοθετικά εργαλεία που προτείνουμε για ενίσχυση του έργου της Αστυνομίας είμαι έτοιμος να συναντηθώ μαζί τους και να συζητήσω αυτά τα μετρά,ειδικότερα το θέμα που έχει συζητηθεί επανειλημμένα και αφορά στην παραχώρηση της δυνατότητάς παρακολούθησης τηλεφωνικών επικοινωνιών. Προσπάθειά μου είναι όπως βρεθεί η χρυσή τομή που να διασφαλίζει τις απαιτούμενές εγγυήσεις, αλλά και να καθιστά την Αστυνομία μας αποτελεσματικότερη, διασφαλίζοντας έτσι υψηλό επίπεδο ασφάλειας για τους πολίτες μας.

 

(ΕΦ/ΑΜ/ΣΧ)