Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-10-2020 16:03

Χαιρετισμός της Προέδρου του Συμβουλίου Εγγραφής Ορκωτών Μεταφραστών, κας Ελέγκως Φραγκουλίδου, στην Τελετή Ορκωμοσίας\Διαβεβαίωσης Ορκωτών Μεταφραστών

Σας καλοσωρίζω σήμερα σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση η οποία πραγματοποιείται μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Παρόλα αυτά, η σημερινή μέρα δεν παύει να αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην ιστορία των πιστοποιημένων μεταφράσεων στην Κύπρο μετά τον νεοεισαχθέντα Θεσμό του Ορκωτού Μεταφραστή.

Όλοι θα γνωρίζετε ότι το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών υπήρξε από το 1990 ο επίσημος φορέας μεταφράσεων του κράτους με το σύστημα συνεργατών μεταφραστών και την αγορά υπηρεσιών. Μετά από 30 χρόνια προσφοράς υπηρεσιών μετάφρασης τόσο προς τον πολίτη όσο και στις αρχές της Δημοκρατίας, έγινε η πρώτη μεταρρύθμιση το 2018 με την παροχή στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης των μεταφράσεων των απολυτηρίων σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ. Ακολούθησε η δεύτερη και σημαντικότερη, «η εισαγωγή του Θεσμού Ορκωτών Μεταφραστών», σηματοδοτώντας την πρόοδο στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Σήμερα, παρέχονται επίσημες πιστοποιημένες μεταφράσεις από την Πάφο μέχρι την ελεύθερη Αμμόχωστο. 

Στο σημείο αυτό επιθυμώ να υπογραμμίσω τη σημασία του θεσμού του Ορκωτού Μεταφραστή, ο οποίος, όχι απλά καθιστά τους Ορκωτούς Μεταφραστές αρμόδιους για την παραλαβή εγγράφων προς μετάφραση και πιστοποίηση, αλλά τους αναθέτει έναν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του κράτους τον οποίο οφείλουν να υπηρετούν πάνω απ’όλα με ήθος, σεβασμό, σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Το Συμβουλίο Εγγραφής Ορκωτών Μεταφραστών έχει συσταθεί σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Εγγραφής και Ρύθμισης των Υπηρεσιών του Ορκωτού Μεταφραστή στη Δημοκρατία Νόμου. Το Συμβούλιο έχει την έδρα του στο ΓΤΠ και παρέχει επί καθημερινής βάσης ηλεκτρονική, τηλεφωνική, προσωπική και γραπτή πληροφόρηση και εξυπηρέτηση για πιστοποιημένες μεταφράσεις τόσο στο κοινό όσο και σε διάφορους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς και τηρεί δική του ιστοσελίδα στον ιστότοπο του ΓΤΠ. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, τα μέλη του Συμβουλίου εκπροσωπούν τον Θεσμό στα όργανα του κράτους όπως τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τα Yπουργεία και τις Aρχές της Δημοκρατίας.

Πέρα από το γεγονός ότι το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών είναι η έδρα του Συμβουλίου Εγγραφής Ορκωτών Μεταφραστών, εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία στα αρμόδια Όργανα της ΕΕ για Μεταφράσεις και Γλωσσικά Δεδομένα τόσο ως Μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Μεταφραστικού Κέντρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και ως Εθνικός Εκπρόσωπος Δημοσίων Υπηρεσιών στον Ευρωπαϊκό Συντονισμό Γλωσσικών  Πόρων (ELRC).

Σήμερα πραγματοποιείται, με κάποια καθυστέρηση λόγω των ιδιάζουσων συνθηκών των τελευταίων μηνών, η Ορκωμοσία/Διαβεβαίωση τόσο των Πτυχιούχων Μεταφραστών, που εγκρίθηκαν κατόπιν ψήφισης του Νόμου, όσο και των Επιτυχόντων στις γραπτές Εξετάσεις για Ορκωτούς Μεταφραστές που διενήργησε το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας το 2019.

Αγαπητοί Ορκωτοί Μεταφραστές,

Είμαστε σίγουροι ότι αναλαμβάνετε με ευθύνη τον ρόλο αυτό που σας εμπιστεύεται η πολιτεία και ότι θα ανταπεξέλθετε επάξια.

Εκ μέρους του Συμβουλίου Εγγραφής Ορκωτών Μεταφραστών σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας.

 

(ΝΑ/ΣΣ/ΣΧ)