Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-10-2020 16:00

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Κ. Ευσταθίου στη διήμερη συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της ΚΣΣΕ

Άρχισε το πρωί και συνεχίζεται, μέσω τηλεδιάσκεψης, διήμερη συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

Στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής, συζητήθηκαν προσχέδια ψηφισμάτων που αφορούν στην ανάγκη θεσμοθέτησης της δημοκρατικής διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης, στον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στο ποινικό δίκαιο και την αστυνόμευση, καθώς και στην πρόληψη διακρίσεων που προκαλούνται από τη χρήση της.

Σε παρέμβασή του, ο βουλευτής κ. Ευσταθίου, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ,  ανέφερε ότι η αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας, που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, δημιουργεί καινούργιες ευκαιρίες, αλλά και νέες προκλήσεις. Ο κ. Ευσταθίου επεσήμανε την ανάγκη να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα οι όποιες αρνητικές συνέπειές της. Τόνισε δε τη σημασία διαφύλαξης των θεμελιωδών δικαιωμάτων και δημοκρατικών αρχών και της επικράτησης του κράτους δικαίου.

Οι πολίτες, ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής, στηρίζονται όλο και περισσότερο σε αλγοριθμικά συστήματα για προβλέψεις και εκτιμήσεις που αφορούν την καθημερινότητά τους. Tα συστήματα αυτά, πρόσθεσε, επεξεργάζονται μεγάλο αριθμό δεδομένων, παρέχοντας τάχιστα αποτελέσματα που αναμένονται να είναι αντικειμενικά και αξιόπιστα. Εντούτοις, επεσήμανε ο κ. Ευσταθίου, υπάρχει το ενδεχόμενο χειραγώγησης των αλγόριθμων αυτών που επεξεργάζονται άνθρωποι, με αρνητικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα δε σε σημαντικούς τομείς, όπως της δικαιοσύνης, της επιβολής του νόμου και της δημόσιας ασφάλειας.

Ο κ. Ευσταθίου υπογράμμισε ότι η τεχνολογία που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, αποτελεί βοηθητικό εργαλείο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντικαθιστά τον ανθρώπινο παράγοντα στη διαδικασία λήψης σημαντικών αποφάσεων.  Τόνισε δε τη σημασία της συλλογικής αντιμετώπισης των πολλαπλών απειλών και επιπτώσεων της τεχνολογίας αυτής, μέσω της θέσπισης κανονιστικών πλαισίων και προληπτικών πολιτικών, με απώτερο στόχο την προάσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισότητας και του έμφυτου αισθήματος της δικαιοσύνης.

 

(ΣΣ)