Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-05-2018 16:05

Συνάντηση Προεδρικού Επιτρόπου με αντιπροσωπεία της AHEPA

Ο Προεδρικός Επίτροπος κ. Φώτης Φωτίου συναντήθηκε σήμερα στο Γραφείο του με πολυμελή αντιπροσωπεία αξιωματούχων της Αμερικανοελληνικής Οργάνωσης AHEPA (American Hellenic Educational Progressive Association), με επικεφαλής τον Ανώτατο Πρόεδρο κ. Carl Hollister.

Ο κ. Φωτίου, αφού καλωσόρισε την αντιπροσωπεία αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας, επισημαίνοντας ότι χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή και συνεργασία της κατοχικής δύναμης, της Τουρκίας, το ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων μας δεν μπορεί να επιλυθεί.

Ο Προεδρικός Επίτροπος τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να πεισθεί και να προχωρήσει σε αποτελεσματικά βήματα, καταθέτοντας όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν στα αρχεία του τουρκικού στρατού, τόσο από τις περισυλλογές των νεκρών από τα πεδία των μαχών όσο και για τις σκόπιμες μετακινήσεις οστών, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων μας προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών.

Ακολούθως, ο κ. Φωτίου ζήτησε τη συμβολή της AHEPA, ώστε να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας και προς την Αμερικανική Κυβέρνηση, δεδομένου ότι στον κατάλογο των αγνοουμένων μας συμπεριλαμβάνονται και περιπτώσεις Αμερικανών υπηκόων κυπριακής καταγωγής.

Στη συνέχεια, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, εκ μέρους της κατοχικής δύναμης, ειδικά αυτές που αφορούν στην άσκηση των θρησκευτικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων και στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς μας στα κατεχόμενα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή των εγκλωβισμένων μας στη γη των πατέρων τους, καθώς και για την ομαλή λειτουργία των σχολείων μας στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο.

Ο Προεδρικός Επίτροπος επεσήμανε ότι η πλήρης αποκατάσταση και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, λύσης που θα επανενώνει τη χώρα και θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό.

Τέλος, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για θέματα διασποράς κάνοντας εκτενή αναφορά στις τριμερείς συνεργασίες με την Ελλάδα και το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Αρμενία, ενώ επεσήμανε ότι τις προσεχείς μέρες προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί και η πρώτη τριμερής με την Ελλάδα και τον Λίβανο για θέματα διασποράς.  

Ο κ. Hollister, αφού ευχαρίστησε τον Επίτροπο Προεδρίας για την ενημέρωση  διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά τους θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη επίλυσης του ανθρωπιστικού ζητήματος των αγνοουμένων μας, καθώς και για τη δικαίωση των αγώνων του κυπριακού λαού.

(ΡΜ/ΑΜ/ΕΙ)