Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-10-2020 12:20

Εκστρατεία για την Ενεργό Πολιτότητα από το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ και αποτελέσματα Έρευνας για τον Εθελοντισμό στην Κύπρο

Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020, ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων παραχώρησε συνέντευξη τύπου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου. Στη συνέντευξη παρουσιάστηκε η νέα εκστρατεία του Γραφείου για την Ενεργό Πολιτότητα. Με το μήνυμα «Γίνε κι εσύ Ενεργός Πολίτης», η εκστρατεία προβάλλει τα πολλαπλά οφέλη της ενεργού πολιτότητας, όχι μόνο για την κοινωνία, αλλά και για τους ίδιους τους εθελοντές σε προσωπικό επίπεδο. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση της νεολαίας και η παρότρυνσή της να εμπλακεί στον εθελοντισμό. Η ενεργός πολιτότητα μόνο θετικά αποτελέσματα αποφέρει, ανεξάρτητα από τα ενδιαφέροντα και τον τομέα δραστηριοποίησης του κάθε εθελοντή.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Επίτροπος σε χαιρετισμό του: «Με την εκστρατεία αυτή για προώθηση του ενεργού πολίτη, η οποία γίνεται με τη συνεργασία του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, θέλουμε να αναπτύξουμε κουλτούρα εθελοντικής προσφοράς, δίνοντας έμφαση στη νέα γενιά και αναδεικνύοντας, μαζί με τον ανθρωπιστικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό ρόλο του εθελοντισμού, τη σημαντική συμβολή του στην προσωπική ανάπτυξη με την απόκτηση νέων δεξιοτήτων και γνώσεων, εκτός της επίσημης εκπαίδευσης, αλλά και ως το σημαντικότερο εργαλείο πρόληψης ενάντια στις εξαρτησιογόνες ουσίες και την παραβατικότητα.  Για αυτό τον λόγο, θέλουμε να ενδυναμώσουμε περισσότερο τις βιωματικές δράσεις στα σχολεία, αξιοποιώντας το Εγχειρίδιο για Εκπαιδευτικούς για Καλλιέργεια Εθελοντισμού και Ενεργού Πολίτη.  Λαμβάνοντας υπόψη ότι το οικογενειακό περιβάλλον επηρεάζει την κουλτούρα των παιδιών και των νέων, θα ήθελα να καλέσω τους γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να ενταχθούν στο εθελοντικό κίνημα.  Τα οφέλη είναι τεράστια, τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.»

Σημειώνεται ότι η Εκστρατεία για την Ενεργό Πολιτότητα δημιουργήθηκε και θα προβληθεί σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Στη συνέχεια, έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Έρευνας για τον Εθελοντισμό στην Κύπρο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το 2017, ως μέρος της έρευνας της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου αναφορικά με το Εισόδημα και Συνθήκες Διαβίωσης των Νοικοκυριών.  Συγκεκριμένα, περιλήφθηκαν ερωτήσεις που αφορούσαν την εμπλοκή των Κυπρίων ηλικίας 16 ετών και άνω σε εθελοντικές δραστηριότητες, είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο.  Αντίστοιχη έρευνα είχε πραγματοποιηθεί και το 2015.

Από την έρευνα διαφάνηκε ότι το ποσοστό του πληθυσμού που συμμετείχε σε εθελοντικές δραστηριότητες ανέρχεται στο 12,4%.  Χωρίς την αιμοδοσία, η οποία δεν περιλαμβανόταν στην έρευνα του 2015, το ποσοστό  συμμετοχής του πληθυσμού είναι 8,7%.  Αξιοσημείωτο είναι ότι το 43% των ενεργών εθελοντών, είτε σε συλλογικό είτε σε ατομικό επίπεδο, είναι 16-39 ετών.  Αυτό δείχνει ότι η τάση προς τον Εθελοντισμό αυξάνεται στις πιο νεαρές ηλικίες. Οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των συμμετοχών σε εθελοντική εργασία, με ποσοστό 55,5%. Οι άντρες αποτελούν την πλειοψηφία των συμμετοχών σε δημόσιες διαβουλεύσεις με ποσοστό 63,5%, ενώ οι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν σε εθελοντική εργασία ή/και δημόσια διαβούλευση με ποσοστό 62%.

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού και ΜΚΟ εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία χαρακτήρισε ως πολύ ενθαρρυντικά.  Με την ολοκληρωμένη πολιτική που εφαρμόζεται και στοχευμένες δράσεις, σε συνδυασμό με τη νέα εκστρατεία για την Ενεργό Πολιτότητα, ο τομέας του Εθελοντισμού στην Κύπρο θα ενδυναμωθεί, αναδεικνύοντας τον ρόλο του στην αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων.

 

(ΝΝ/ΕΙ)