Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-10-2020 13:57

Ο βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα τηλεδιάσκεψη με θέμα την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων στην Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βόρια Μακεδονία και Σερβία. Η τηλεδιάσκεψη συνδιοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Σε αυτήν συμμετείχε το μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) και Εισηγητής για το θέμα της εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ εκ μέρους της Επιτροπής Νομικών της Συνέλευσης, κ. Κωστής Ευσταθίου, καθώς επίσης, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των προαναφερθέντων χωρών, άλλα μέλη της ΚΣΣΕ και τεχνοκράτες του Οργανισμού.

Ο κ. Ευσταθίου προήδρευσε μέρους των εργασιών της τηλεδιάσκεψης που αφορούσε στο ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων σε συνάρτηση με την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ. Αναγνωρίζοντας τον πρωταρχικό ρόλο που εξακολουθούν να διαδραματίζουν τα Συμβαλλόμενα Μέρη και η Επιτροπή Υπουργών ως το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο για το θέμα, ο κ. Ευσταθίου επισήμανε ταυτόχρονα τη σημασία που ανέκαθεν αποδίδει η ΚΣΣΕ στην εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ και στην ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής των εθνικών κοινοβουλίων στη σχετική διαδικασία. Ο ρόλος των Κοινοβουλίων, ιδιαίτερα όσον αφορά στην ανάγκη προσαρμογής του νομοθετικού πλαισίου, είναι καίριας σημασίας, τόνισε ο κ. Ευσταθίου. Ακόμα και σε περιπτώσεις, πρόσθεσε, όπου η εκτελεστική εξουσία αδυνατεί ή κωλυσιεργεί στην εκτέλεση μιας απόφασης, η νομοθετική εξουσία έχει τη δυνατότητα αυτεπάγγελτα να παρεμβαίνει, για πλήρη συμμόρφωση του κράτους με συμβατικές του υποχρεώσεις. Η άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, σημείωσε ο κ. Ευσταθίου, αποτελεί επίσης ένα ισχυρό και αποτελεσματικό μοχλό πίεσης προς την εκάστοτε κυβέρνηση για τη λήψη γενικών ή/και ειδικών μέτρων συμμόρφωσης. Η νομολογία του Δικαστηρίου, ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής, μπορεί να αξιοποιηθεί από τα κράτη και προληπτικά για να αποτρέπεται η παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καθοριστικής σημασίας, επισήμανε ο κ. Ευσταθίου, αποτελεί η ύπαρξη και λειτουργία θεσμοθετημένου οργάνου σε εθνικό κοινοβουλευτικό επίπεδο το οποίο να επιβλέπει τη διαδικασία τήρησης των διεθνών υποχρεώσεων του κράτους όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τέτοιο όργανο, στα πρότυπα της Υπο-επιτροπής της ΚΣΣΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πρόσθεσε, θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να επιλαμβάνεται της παρακολούθησης, σε συστηματική βάση, των εκκρεμούντων υποθέσεων ενώπιον του ΕΔΑΔ, της νομολογίας του Δικαστηρίου, καθώς και άλλων δράσεων και πρωτοβουλιών, που δύναται να λάβει το Κοινοβούλιο, για την καλύτερη προβολή του έργου του Δικαστηρίου. Αναδεικνύοντας το πραγματικό όφελος των αποφάσεων του Δικαστηρίου για το κοινωνικό σύνολο και τον καταλυτικό του ρόλο στη θέσπιση προοδευτικής νομοθεσίας σε πληθώρα ζητημάτων, θα προσέδιδε στα  Κοινοβούλιαένα πρόσθετο αίσθημα ευθύνης και ιδιοκτησίας της όλης διαδικασίας, ανέφερε ο κ. Ευσταθίου.

Ο κ. Ευσταθίου υπογράμμισε ότι δεν γίνονται σε καμία περίπτωση αποδεκτές οι οποιεσδήποτε προσπάθειες παράκαμψης του Δικαστηρίου. Τόνισε δε ότι η επίκληση εκ μέρους των Αρχών συνταγματικών ή άλλων κωλυμάτων για μη συμμόρφωση ή η άσκηση πίεσης στους αιτητές, τις οικογένειες ή τους εκπροσώπους τους για να μην προσχωρήσει μια προσφυγή, συνιστούν απαράδεκτες και καταδικαστέες ενέργειες, τόνισε. Το κύρος, η αξιοπιστία και εμβέλεια του Δικαστηρίου πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού, ώστε να αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το σύστημα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, κατέληξε ο κ. Ευσταθίου.  

 

(ΝΝ/ΣΧ)