Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-11-2020 15:26

Απαντήσεις της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κας Έμιλυς Γιολίτη σε ερωτήματα δημοσιογράφων

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει σχεδιασμός διακίνησης από Λεμεσό προς Πάφο και ποιος ο ρόλος που έχει  ανατεθεί στην Εθνική Φρουρά, η κα Γιολίτη είπε πως η Αστυνομία μαζί με την Εθνική Φρουρά, ετοίμασαν ένα επιχειρησιακό πλάνο, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων. Εξήγησε ότι θα γίνουν όλα όσα πρέπει και στις εισόδους και στις εξόδους των συγκεκριμένων πόλεων, αλλά και στην ύπαιθρο, για να εφαρμοστούν τα διατάγματα.

Όσον αφορά στην Εθνική Φρουρά, είπε πως «είναι βέβαιο ότι η ιδιομορφία των μέτρων απαιτεί μεγαλύτερο αριθμό δυναμικού, που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Αστυνομία», σημειώνοντας «ότι ένας σημαντικός αριθμός από την αστυνομική δύναμη βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό». «Επομένως», ανέφερε, «η ενίσχυση μας ήταν επιβεβλημένη».

Τόνισε εξάλλου πως ο στρατός δεν έρχεται ούτε για να εκφοβίσει, ούτε για να δημιουργήσει ένα στρατιωτικό καθεστώς, αλλά έρχεται για να συνδράμει και να βοηθήσει. Σημείωσε ότι οι οδηγίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης προς την Αστυνομία «είναι να είναι ανθρώπινη, να κάνει συστάσεις και να κινείται στα πλαίσια της κοινής λογικής και της στήριξης».

Για τις επικρίσεις που δέχεται η Αστυνομία οι οποίες κάνουν λόγο για ελλιπείς ελέγχους, η κα Γιολίτη απέρριψε τους ισχυρισμούς λέγοντας ότι οι έλεγχοι  θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση. «Παίρνω την κατάσταση ελέγχων κάθε πρωί από όλες τις Επαρχίες και είναι αρκετοί οι έλεγχοι που γίνονται από την αστυνομία και έχουμε και αποτελέσματα. Δεν μπορεί να υπάρξει ένας αστυνομικός για τον κάθε πολίτη. Υπάρχουν και περιπτώσεις που πολίτες δεν συμμορφώνονται και δεν έχει επέμβει η Αστυνομία, γιατί απλά η Αστυνομία δεν μπορεί να είναι παντού. Γι’ αυτό και ζητούμε να συνδράμει ο κόσμος με ατομική υπευθυνότητα στο έργο που όλοι τώρα καλούμαστε να είμαστε συμμέτοχοι», είπε.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν μπλόκα στην είσοδο έξοδο της Λεμεσού και Πάφου, ανέφερε ότι «υπάρχει το επιχειρησιακό πλάνο, που θα δημιουργεί σημεία ελέγχου».

«Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε μπλόκα, γιατί επιδίωξη μας δεν είναι να δημιουργήσουμε ένα αστυνομικό κράτος, ούτε ένα στρατιωτικό καθεστώς. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Θα υπάρχουν σημεία ελέγχου στους αυτοκινητοδρόμους και σε άλλα σημεία της υπαίθρου. Άρα, να είστε βέβαιοι πως τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν θα τηρούνται και η Αστυνομία θα είναι εκεί ακριβώς για να τα ελέγχει».

Σε σχέση με τον δικηγορικό κόσμο, που δεν εμπίπτει στις ουσιώδεις υπηρεσίες, και τι διαδικασίες διενεργούνται ώστε να μπορούν να κάνουν εμφανίσεις στα δικαστήρια, η κα Γιολίτη είπε ότι με τη συνδρομή της Προέδρου και της Αρχι-πρωτοκολλήτριας του Ανώτατου Δικαστηρίου της Λευκωσίας «είμαστε σε συνεννόηση, ούτως ώστε να υπάρχουν εξαιρέσεις για κάποια συνταγματικά θέματα, ώστε να δίδεται κατ’ εξαίρεση άδεια» Όπως είπε πρόκειται για ένα πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων, σημειώνοντας «πως πρόκειται μόνο για δύο εβδομάδες, όπου θα δίδεται άδεια σε κάποιους δικηγόρους να μπορούν να ταξιδεύσουν σε άλλες Επαρχίες».

----------------------------

ΕΙ