Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-11-2020 15:56

Τα μέτρα που λαμβάνονται δεν έχουν στόχο την ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά τη μείωση των επαφών

Συνέντευξη Τύπου μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό

Συνέντευξη Τύπου παρέθεσαν σήμερα ο Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό κ. Κωνσταντίνος Τσιούτης, η Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας για θέματα κορωνοϊού και μέλος της ΣΕΕ κα Ζωή-Δωροθέα Πανά και ο Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για την κατηγοριοποίηση των χωρών και μέλος της ΣΕΕ κ. Γιώργος Νικολόπουλος.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, παρουσιάστηκε η εθνική αναφορά με τα δεδομένα  για την περίοδο μέχρι και τις 8 Νοεμβρίου. Όπως είπε ο κ. Νικολόπουλος, η συνολική εικόνα «δεν αλλάζει δραματικά. Το 79% των κρουσμάτων είναι εγχώριες μεταδόσεις, το ποσοστό ανάρρωσης έχει πέσει, αφού έχει ανεβεί το ποσοστό των συμπτωματικών προσώπων, ενώ οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί συνολικά είναι 33 και αυτό αντιστοιχεί σε μια θνησιμότητα ανά 100,000 που φθάνει στο 3,8%».

«Αυτό που έχουμε διαπιστώσει», εξήγησε ο κ. Νικολόπουλος, «είναι ότι οι εισαγωγές φθάνουν στον συγκεκριμένο επιδημιολογικό δείκτη στο 3,6 και, παρακολουθώντας την επιδημική καμπύλη, εύκολα βλέπουμε ότι το κύμα που τώρα διανύουμε είναι πολύ μεγάλο, αφού παρατηρούμε πως ναι μεν δεν υπάρχει κάποια μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες, αλλά κινούμαστε σε ψηλά νούμερα χωρίς να διαγράφεται ύφεση του φαινομένου».

Σε ό,τι αφορά την αθροιστική επίπτωση της πανδημίας, δηλαδή την αναλογία κρουσμάτων ανά 100,000 πληθυσμού, αυτή «φθάνει το 240/100,000 και βρίσκεται πολύ πιο πάνω από τα διεθνή όρια, παρουσιάζοντας και αύξηση την τελευταία περίοδο. Όσον αφορά στα δεδομένα των τελευταίων 14 ημέρων, «οι διαγνώσεις (κρούσματα) είναι πάνω από τις 2,000 και η μεγάλη πλειοψηφία, το 85%, είναι εγχώριες μεταδόσεις και η θνητότητα είναι στο 0,8%, ποσοστό που είναι πολύ πιο πάνω από τα ασφαλή όρια».

Η κατανομή όσον αφορά την ηλικία, «δείχνει διάμεση τιμή στα 35 χρόνια. Έχει αυξηθεί λίγο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο (33 έτη)».

Σε σχέση με την πορεία της επιδημίας ανά Επαρχία, «είναι σαφής η διαφορά της Λεμεσού από τις άλλες Επαρχίες. Έχει ξεπεράσει το 500/100,000 και εξακολουθεί να δείχνει αυξητική τάση. Οι άλλες Επαρχίες όλες δείχνουν μια μικρή επιβάρυνση. Η Πάφος είναι πάνω από τα όρια αλλά, διαφαίνεται μια πτωτική πορεία και αυτό μπορούμε να το κρατήσουμε στα θετικά και ίσως είναι ένα κίνητρο για να κρατήσουμε τα μέτρα σε ισχύ».

Το ποσοστό των ανθρώπων, άνω των 60 ετών που νοσούν είναι στο 15% και παρατηρήθηκε αύξηση. Αυτό αποτυπώνεται και στην αθροιστική επίπτωση και έχει αυξητική πορεία και αυτό συνεπάγεται νοσηλείες, ενδεχομένως και βαριές νοσηλείες το επόμενο διάστημα.

«Για τις νοσηλείες εξακολουθούμε να βλέπουμε, κάτι το οποίο δεν έχει πιάσει κορυφή. Στις ΜΕΘ, είναι ελεγχόμενα ακόμα τα πράγματα σε σχέση με το πρώτο πανδημικό κύμα αλλά δεν θέλουμε να φθάσουμε στα χειρότερα», σημείωσε ο κ. Νικολόπουλος.

Τέλος, σημείωσε ότι «ο ρυθμός αναπαραγωγής κινείται σε χαμηλά επίπεδα και είναι λίγο πιο πάνω από το 1. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε όμως αποτελέσματα και από άλλες μεθόδους. Στη Λεμεσό φαίνεται λίγο μεγαλύτερος ο δείκτης και αυτό είναι δεδομένο».

Σχολιάζοντας την καθοδική πορεία που παρουσιάζει, η επαρχία Πάφου το υπό εξέταση διάστημα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Νικολόπουλος είπε ότι «η επιβάρυνση στην Πάφο υπάρχει. Η αθροιστική επίπτωση λαμβάνει υπόψη διάφορα πράγματα. Ας μην κοιτάμε μόνο τους αριθμούς. Είναι ενθαρρυντικό το ότι αρχίζει μια πτώση, η οποία μπορεί να αποδοθεί και στις παρεμβάσεις που κάναμε και στα μέτρα που λάβαμε. Όμως πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας όλες τις παραμέτρους και σίγουρα καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα πράγμα να έχουμε 100 κρούσματα στη Λευκωσία ή τη Λεμεσό και άλλο να έχουμε 100 κρούσματα στον πληθυσμό της Πάφου. Είναι πολύ διαφορετικό. Ο ιικό φορτίο είναι μεγάλο στην Επαρχία».

Κληθείς να σχολιάσει την μείωση που φαίνεται να παρατηρείται πανευρωπαϊκά σε σχέση με τον αριθμό των θανάτων, ο κ. Νικολόπουλος εξήγησε ότι, «εκείνο που παρατηρείται διεθνώς είναι η μείωση του ποσοστού των ατόμων που χρειάζονται νοσηλεία». Αυτό, όπως είπε, «το βλέπουμε και στην Κύπρο και θα τολμήσω να κάνω μια εκτίμηση ότι ενδεχομένως να γίνεται εδώ πλέον μια καλύτερη διαχείριση περιστατικών εξωνοσοκομειακά, μπορεί να βοηθά και το σύστημα των Προσωπικών Ιατρών στην Κύπρο, οι οποίοι κάνουν αξιολόγηση και παρακολουθούν τους ασθενείς και δεν χρειάζεται να πάει ο κόσμος στο νοσοκομείο για αξιολόγηση. Επίσης, ενδεχομένως να έχουμε και μικρότερη έκθεση των ατόμων σε χαμηλότερο ιικό φορτίο, εξαιτίας των μέτρων και της χρήσης μάσκας και αυτό κάνει πιο ήπια νόσο και συμπτώματα και δεν χρειάζεται νοσηλεία. Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ, προς το παρόν βλέπουμε λιγότερες εισαγωγές αλλά τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Και εδώ όμως, εκτιμώ ότι το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έχει τώρα περισσότερες γνώσεις σε σχέση με το προηγούμενο πανδημικό κύμα και γίνεται καλύτερη διαχείριση».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι, «αν δούμε την ευρωπαϊκή ήπειρο, θα διαπιστώσουμε ότι στην Κύπρο, μέχρι αυτή τη στιγμή, είμαστε σε καλύτερη κατάσταση. Τα πράγματα στις άλλες χώρες είναι δραματικά και βλέπουμε τους θανάτους να αυξάνονται πολύ. Για αυτό κάνουμε έκκληση προς όλους, να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας».

Σε δική του παρέμβαση, ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούτης ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που έχουν διαγνωστεί τις τελευταίες εβδομάδες στην Κύπρο. Σίγουρα κάποιοι θα κάνουν σοβαρή νόσο και αναμένουμε ότι και οι νοσηλείες θα συνεχίσουν και οι εισαγωγές στην ΜΕΘ θα συνεχιστούν. Δεν έχουμε δει ακόμα τον κύκλο να κλείνει. Ελπίζουμε να αρχίσει να κλείνει σύντομα με τα νέα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί. Έχουμε ένα τεράστιο επιδημιολογικό φορτίο και, δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι θα καταλήγουν στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ και ακόμα και θα πεθαίνουν».

Από πλευράς της, η Καθηγήτρια Ζωή Δωροθέα Πανά, απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον έχουν αλλάξει τα δεδομένα και για αυτό αποφασίστηκε η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές της Λεμεσού, τόνισε ότι «εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τα ανοικτά σχολεία και αυτό δεν έχει αλλάξει. Οπότε η λήψη των αποφάσεων βασίστηκε στην γνώση ότι τα μεγαλύτερα παιδιά ενδεχομένως να μεταδίδουν όπως οι ενήλικες, αλλά τα μικρά όχι. Το δεύτερο, έχει να κάνει με πρακτικά θέματα διότι ένα παιδί των 16 χρόνων μπορεί να μείνει μόνο του στο σπίτι και δεν θα εκθέσουμε ενδεχομένως τον παππού και την γιαγιά σε κίνδυνο και φυσικά τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα και το κομμάτι της τηλεκπαίδευσης σε σχέση με τα μικρότερα παιδιά. Ένα πολύ σημαντικό σημείο είναι ότι πρέπει να λάβουμε πολλές παραμέτρους υπόψη. Δηλαδή και τη συμπεριφορά των παιδιών, ίσως οι έφηβοι και τα μεγαλύτερα παιδιά να μην μπορούν να συμπεριφερθούν όπως πρέπει. Και στο πρώτο κύμα είχαμε βάλει κάποιες προτεραιότητες αν θυμάστε. Ενδεχομένως τώρα, είναι μια φάση που πρέπει να κάνουμε μια επαναξιολόγηση. Πραγματικά προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο».

Πρόγραμμα ελέγχου των εργαζόμενων για μετακίνηση από και προς Λεμεσό και Πάφο:

Κληθείσα να πει πού μπορούν να αποτείνονται τα άτομα που εξαιρούνται με βάση το Διάταγμα για τη διενέργεια μοριακής εξέτασης για να μπορούν να μετακινούνται από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, η Λειτουργός Τύπου του Γραφείου του Υπουργού Υγείας κα Μαργαρίτα Κυριάκου ανέφερε ότι αποφασίστηκε όπως επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Υγείας πρόγραμμα για τον εργαστηριακό έλεγχο των εργαζόμενων που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις, ώστε να διευκολυνθούν. Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα θα διεξαχθεί δύο φορές, αφού η εργαστηριακή διάγνωση θα έχει ισχύ για 7 ημέρες, ενώ σημείωσε ότι «η απόφαση για προσκόμιση PCR test λήφθηκε ως ασφαλιστική δικλείδα για να διασφαλιστεί ότι τα άτομα αυτά που θα μεταβούν στην εργασία τους και θα έχουν επαφή με άλλα άτομα, δεν είναι θετική στον ιό και να μην το γνωρίζουν. Μπήκε αυτή η ασφαλιστική δικλείδα για να προστατεύσουμε και τους ίδιους τους εργαζόμενους που θα αναγκαστούν να μεταβούν στην εργασία τους, αλλά και τους συναδέλφους τους ή τα υπόλοιπα άτομα με τα οποία θα έχουν επαφή στις Επαρχίες όπου εργάζονται».

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση για τους συνοδούς των ατόμων που θα χρειαστεί να μεταβούν σε άλλες Επαρχίες για ιατρικούς λόγους, και κατά πόσον αυτοί θα πρέπει να υποβληθούν σε εργαστηριακή εξέταση, η κα Κυριάκου σημείωσε ότι θα οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των ατόμων που δεν θα χρειάζεται να παρουσιάζουν αρνητική εξέταση και θα δοθούν περισσότερα στοιχεία.

Σημείωσε δε πως υπάρχει προγραμματισμός για να αρχίσει νέος εργαστηριακός έλεγχος σε εργαζόμενους σε γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης και άλλες κλειστές δομές, και ιδιαίτερα στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου όπου καταγράφηκαν συρροές κρουσμάτων, ενώ ακολούθως θα γίνει με τη χρήση rapid test αντιγόνου έλεγχος σε εργαζόμενους και άτομα που διαμένουν στους χώρους αυτούς. Στόχος είναι να καταγραφεί σαφέστερη εικόνα και να έχουμε τακτικά αποτελέσματα για την επιδημιολογική κατάσταση στους χώρους αυτούς. «Είναι η 3η φορά που θα τρέξει αυτό το πρόγραμμα σε τέτοιες δομές», είπε η κα Κυριάκου, σημειώνοντας παράλληλα ότι είμαστε εν αναμονή της διενέργειας ελέγχου με τη χρήση rapid test αντιγόνου, τα οποία θα επικεντρωθούν κυρίως σε χώρους όπως είναι τα στρατόπεδα και οι κλειστές δομές. «Αναζητούμε συνεχώς τρόπους και εφαρμόζουμε προγράμματα για να μπορούμε να ελέγχουμε τον πληθυσμό ιδιαίτερα σε τόσο ευαίσθητους χώρους όπου τα άτομα που διαμένουν είναι ως επί τω πλείστω ηλικιωμένα είτε ανήκουν τις ευπαθείς ομάδες», εξήγησε.

Ινχηλάτηση:

Σε ερώτηση αναφορικά με τη στελέχωση της Ομάδας Ιχνηλάτησης, η Λειτουργός Τύπου του Γραφείου του Υπουργού Υγείας ξεκαθάρισε ότι, παρόλο που αυτή τη στιγμή απασχολούνται στην Ομάδα πέραν των 50 ατόμων παράλληλα με τη συνδρομή και Λειτουργών από άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, το ζητούμενο δεν είναι να στελεχωθούν με περισσότερα άτομα. «Τα άτομα που στελεχώνουν την Ομάδα δεν θα είναι ποτέ αρκετά όσο δεν μειώνονται οι επαφές μας. Όσο ο καθένας από εμάς που εντοπίζεται θετικός στον ιό έχει 50-60 στενές επαφές και καθημερινά βλέπουμε 150 με 200 κρούσματα, τότε η Ομάδα Ιχνηλάτησης ακόμα και με 150 άτομα να στελεχωθεί, δεν έχει πολύ δύσκολο έργο να διεκπεραιώσει. Για αυτό και τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν ως στόχο να μειωθούν οι επαφές. Ούτε να ταλαιπωρηθεί ο κόσμος, ούτε να τιμωρηθεί κόσμος έχουν στόχο, αλλά να περιορίσουμε τις επαφές μας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό», είπε χαρακτηριστικά η κα Κυριάκου.

(ΜΚΥ)