Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-11-2020 15:09

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον Πρέσβη της Γερμανίας

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δρ Αδάμος Αδάμου δέχθηκε σήμερα τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Κύπρο κ. Franz Josef Kremp.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ευχαριστίες για τη στήριξη της Γερμανίας προς την Κύπρο στη βάση αρχών. Αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του προσεχούς Δεκεμβρίου, ο Δρ Αδάμου επισήμανε ότι δεν αρκεί μόνο η έκφραση αλληλεγγύης προς την Κύπρο. Πρέπει οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και η κλιμακούμενη επιθετική πολιτική της χώρας αυτής στην ευρύτερη περιοχή, να τύχουν συλλογικής και αποφασιστικής απάντησης από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής στηλίτευσε τις τουρκικές προκλήσεις στην περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες αντιβαίνουν στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Οι διχοτομικές θέσεις δε που προβάλλει η τουρκική πλευρά όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, εκφεύγουν του συμφωνημένου πλαισίου λύσης και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτές, τόνισε ο Δρ Αδάμου.

Ο Γερμανός Πρέσβης επανέλαβε τη σταθερή θέση της χώρας του υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ, σημειώνοντας τη σημασία της συνέχισης των δικοινοτικών επαφών. Επέκρινε, παράλληλα, τη συνεχιζόμενη προκλητική στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα, η οποία όπως ανέφερε, έχει επηρεάσει τις σχέσεις της χώρας αυτής με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Ο κ. Kremp υπογράμμισε, τέλος, ότι πρέπει να προωθηθεί κοινή και αποτελεσματική προσέγγιση όσον αφορά στο μέλλον των Ευρωτουρκικών σχέσεων και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον προσεχή Δεκέμβριο.

ΕΧ/ΕΙ