Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-11-2020 14:09

Κύπριοι βουλευτές συμμετείχαν στις εργασίες της τηλεδιάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Κρατών-Μελών της ΕΕ

Άρχισαν σήμερα οι εργασίες της τηλεδιάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας Γερμανικής Προεδρίας.

Στη Διάσκεψη συμμετέχουν ο Αναπληρωτής Προέδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νίκος Τορναρίτης και οι βουλευτές κα Σκεύη Κουκουμά, κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και κ. Ηλίας Μυριάνθους.

Σε παρέμβασή της, η κα Κουκουμά σημείωσε ότι το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 ανέδειξε τις ελλείψεις και τα κενά στα συστήματα υγείας των περισσότερων κρατών μελών της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κύπρου. Τονίζοντας την ανάγκη για πιο αποτελεσματική συνεργασία και συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, η κα Κουκουμά σημείωσε ότι η πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής για την «Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας» αποτελεί βήμα προς την oρθή κατεύθυνση, αν και με καθυστέρηση».

Η κα Κουκουμά επισήμανε ότι ένα από τα διδάγματα της πανδημίας είναι η  προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί από την ΕΕ στον τομέα της υγείας μέσω αυξημένων επενδύσεων στην υγειονομική περίθαλψη, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία στους τομείς διαχείρισης κρίσεων και προστασίας των πολιτών. Δεν είναι τώρα η ώρα για αύξηση της κερδοφορίας των ιδιωτικών εταιρειών στον τομέα της υγείας, αλλά για ενίσχυση των δωρεάν δημόσιων συστημάτων υγείας, τα οποία  θα είναι πιο προσιτά στους πολίτες που διαβιούν στα κράτη μέλη της Ένωσης, τόνισε η κα Κουκουμά.

Η κα Κουκουμά υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην ατομική ευθύνη, αλλά πρέπει τα κράτη μέλη να στηρίξουν τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών στον τομέα της δημόσιας υγείας, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας μέτρα ύψιστης σημασίας. Τέτοια μέτρα, ανέφερε η κα Κουκουμά, είναι η αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, η δημιουργία νέων κλινικών έκτακτης ανάγκης και η διάθεση επαρκών πόρων, με στόχο την ενίσχυση του τομέα της δημόσιας υγείας και του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας. Η υγεία και το δικαίωμα στη ζωή δεν πρέπει να είναι διαπραγματεύσιμα, κατέληξε η κα Κουκουμά.

ΕΧ/ΣΧ